Hyppää pääsisältöön

HUS:n Lindén myöntää: sisäilma on meille kiistämättä suuri ongelma

HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén sanoo, että hän on huolestunut kätilöiltä tulevista viesteistä, että laajat joukot kärsivät vakavista oireista HUS:n sairaaloiden synnytysosastoilla.

Kätilöt puhuvat jopa sadoista oireilevista henkilöistä. ”Varmasti yli kolmesataa oireilevaa löytyy. Osalla oireet ovat toki lieviä, niin kuin minullakin oli alkuun, mutta varmaan yli sata on saanut sellaisen kroonisen sairauden, että he eivät toivu siitä täysin koskaan”, Kätilöopistolta Naistenklinikalle siirtynyt kätilö Laura Häggblom kertoo MOT:lle.

”Tuo määrähän herättää todella vakavia huolia minussa – ja pienempikin herättäisi. Luultavasti ihan objektiivista kuvaa siitä, kuinka monesta henkilöstä on kysymys, ei ole. Olen itse ensimmäisten joukossa valmis laajentamaan tämän keskustelun kätilöiden ulkopuolelle”, HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén sanoo.

Helsingissä sijaitseva Kätilöopisto suljettiin lokakuussa kosteus- ja homevaurioiden takia. Samalla Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan (HYKS) alueen synnytykset keskitettiin Naistenklinikalle ja Espoon Jorviin.

Kätilöopiston sulkeuduttua maan suurimmaksi synnytyssairaalaksi nousi Naistenklinikka, jossa on määrä syntyä jopa 10 000 lasta vuodessa. Nyt Naistenklinikkaa saattaa ainakin osin uhata ”Kättärin” kohtalo. Naistenklinikalla jopa satojen kätilöiden kerrotaan saaneen homeoireita.

Laura Häggblomin mukaan luvut perustuvat kätilöiden Facebook-ryhmästä saatuihin tietoihin. Hän sanoo, että kätilöiden lisäksi muidenkin ammattiryhmien edustajat oireilevat -laitosapulaisista lääkäreihin.

”Meillä on HUS:ssa vanhaa rakennuskantaa todella paljon, ja monessa rakennuksessa esiintyy erilaisia ja eriasteisia sisäilmaongelmia. Se on meille kiistämättä suuri ongelma”, Lindén sanoo.

”Tämän ongelman vakavuutta lisää se, että homesairaus on altistuksen suhteen kumulatiivinen. Eli jos on altistunut Kätilöopistolla, se ei pyyhkiydy elimistöstä, vaan on siellä jo pohjalla. Sitten jo pienetkin lisäaltistukset – esimerkiksi Naistenklinikalla – aiheuttavat kohtuuttoman suuria oireita”, Hyksin infektiosairauksien klinikan eläkkeellä oleva ylilääkäri, emeritusprofessori Ville Valtonen sanoo.

Kätilöt kertovat MOT:lle, että lähes päivittäin joku heistä viedään Naistenklinikalta päivystyspoliklinikalle vakavien sisäilmaoireiden takia – jotkut ambulanssilla.

”Hurjimpia päiviä on ollut sellainen, että päivystyksessä lyödään käsiläpsyä, että ai, säkin oot täällä. Ettei se ole edes yksi kätilö, joka siellä on, vaan siellä on useampia”, kätilö Häggblom kertoo.

”Ja sitten meitä pidetään hysteerisinä, kun me ollaan huolissaan.”

MOT: Homehtuvat vauvatehtaat
TV1 maanantaina 18.12. klo 20.00

Uusinnat:
TV1 tiistaina 19.12. klo 5.55
TV1 keskiviikkona 20.12. klo 16.15

Muokattu: vaihdettu trailerin tilalle koko ohjema katsottavaksi 19.12.2017 MK

Kommentit