Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Pertti Paasio

Ministeri Pertti Paasion elämä on ollut politiikkaa täynnä. Miten hän näkee uransa nyt?
Ministeri Pertti Paasion elämä on ollut politiikkaa täynnä. Ministeri Pertti Paasion elämä on ollut politiikkaa täynnä. Miten hän näkee uransa nyt? Kuva: Yle Kuvapalvelu Pertti Paasio,Yle TV1,Itse asiassa kuultuna: Pertti Paasio

TV1 perjantaina 12.1.2018 klo 21.05, uusinta sunnuntaina 14.1. klo 10.00
Katsottavissa Yle Areenassa

Ministeri Pertti Paasio on toisen polven demaripoliitikko, joka toimi SDP:n puheenjohtajana vuosina 1987 - 1991. Hänen isänsä Rafael Paasio toimi samassa tehtävässä vuosina 1963 - 1975. Isän ja pojan väliin mahtui ainoastaan Kalevi Sorsa.

Paasiot ovat ainutlaatuinen suku itsenäisen Suomen poliittisessa historiassa, kun valtiopäivillä on istunut Paasioita kolmessa polvessa, viimeisimpänä Pertti Paasion tytär Heli Paasio.

SDP:ssä kapinaliike

Pertti Paasio oli Harri Holkerin hallituksen ulkoministerinä vuosina 1989- 91 eli aikana, jolloin Suomi oli YK:n turvallisuusneuvoston jäsen ja Berliinin muuri murtui. Tapahtumia riitti.

Vuonna 1991 SDP:ssä nousi eräänlainen kapinaliike puheenjohtajaa vastaan, eduskuntavaalitulos vei puolueen oppositioon ja Paasio sai mennä. Hän kuitenkin jatkoi eduskunnassa aina vuoteen 1996, jolloin siirtyi Euroopan parlamentin jäseneksi.

Nousuja ja laskuja

Paasion uralla oli useita nousuja ja laskuja. Vuoden 1979 vaaleissa hän yllättäen putosi eduskunnasta, puheenjohtajaa puolueessa olisi voitu vaihtaa tahdikkaamminkin, ja menipä häneltä jo kertaalleen luvattu ulkoministerin paikka sivu suun 1990-luvun puolivälissä.

Miten pettymyksistä politiikassa selviää? Mitä Pertti Paasio nyt, 78-vuotiaana, ajattelee urastaan? Entä sosialidemokratiasta – onko sen aika ohi?

Haastattelijana on toimittaja Juho-Pekka Rantala.