Hyppää pääsisältöön

Kohti Emma Gaalaa: Kovin vääntö Vuoden biisi -kategoriassa käydään todennäköisesti Reino Nordinin ja Alman välillä

YleX paneutuu kerran viikossa yhteen kiinnostavaan Emma Gaala -aiheeseen. Juttusarjassa spekuloidaan gaalan ehdokkaita ja kategorioita.

Alma ja Reino Nordin ovat vahvoilla Vuoden biisi -kategoriassa.

Emma Gaalassa Vuoden biisi -kategoria esittelee kunkin vuoden kotimaisen popmusiikin parhaimmiston. Tänä vuonna ovat ehdolla Alman Chasing Highs, Antti Tuiskun Rahan takii, Evelinan Kylmii väreitä, Haloo Helsinki! -yhtyeen Hulluuden Highway, JVG:n Älä jätä roikkuu ja Reino Nordinin Antaudun.

Vuoden striimatuin kotimainen biisi (eli entinen Vuoden E-Emma) on jaettu ensimmäisen kerran vuonna 2006. Silloin palkinnon sai Euroviisuvoittaja Lordi kappaleestaan Hard Rock Hallelujah, myöhemmin pystin ovat saaneet muun muassa Chisu ja JVG. Näistä myös Vuoden biisi -Emma on mennyt Chisulle ja Lordille, joten sitä voidaan pitää ennakoivana palkintona. Muutamina vuosina tämän kategorian sijaan on jaettu Spotify Innovation Award, jonka ovat saaneet muun muassa Robin ja Isac Elliot.

Olisi outoa, jos pysti menisi tänä vuonna jollekin muulle kuin Reino Nordinille, jonka _Antaudun-_kappale on vuoden striimatuin kotimainen biisi Suomessa. Sitä on striimattu yli 11 miljoonaa kertaa. Kappale on soinut paljon myös radiossa.

Nordin ei ole ollut aiemmin ehdolla Emma Gaalassa, joten pystillä olisi varmasti suurta arvoa artistille, joka on luonut nahkansa levy-yhtiön vaihtamisen jälkeen. Nordin löysi itsensä musiikillisesti siirryttyään JVG:n, Andrei Kipahtin ja Antti Kososen perustamalle PME Recordsille, joka on muutenkin edustettu tässä kategoriassa hyvin.

Reino Nordinin neljäs studioalbumi Antaudun soi ennakkoon YleX:n viikon albumina.

Ainoa erityisen vahva vastus tässä kategoriassa Nordinille on sensaatiomainen Alma, jolla on tällä hetkellä aivan poikkeuksellinen kansainvälinen hype. Maailmanlaajuisesti _Chasing Highs -_kappaletta on striimattu reilusti yli 66 miljoonaa kertaa. Viime Emma Gaalassa Alma palkittiin vuoden tulokkaana, jonka lisäksi hän sai ansaitusti Vuoden vienti -Emman. Striimilukuja tuijottamalla voisikin sanoa, että tämän kategorian voittaa tietysti Alma, mutta yleensä kotimaisessa gaalassa painotetaan juuri menestystä Suomessa. Poikkeuksen tähän tekee toki Vienti-Emma.

Kirjoitimme Chasing Highs -kappaleesta sen julkaisupäivänä näin.

Muut ehdokkaat

JVG:n Älä jätä roikkuu on _Popkorni-_yllätyslevyn isoin hitti. Sitä on striimattu reilusti yli kuusi miljoonaa kertaa. Kyseessä ei kuitenkaan ole JVG:n aiempaan tuotantoon nähden duon isoin hitti. JVG on voittanut aiemmin kahdeksan Emmaa. Vuonna 2015 JVG palkittiin striimatuimmasta biisistä, joka oli Tarkenee. JVG: Älä jätä roikkuu

Antti Tuiskun Rahan takii -kappaletta on striimattu yli yhdeksän miljoonaa kertaa. Biisi on Anatude-levyn suurin hitti. Tuisku sai ensimmäiset Emmansa En kommentoi -menestysalbumin myötä vuonna 2016. Silloin hänet palkittiin kolmella pystillä. Viime gaalassa ilmiömäinen live-esiintyjä Antti Tuisku sai Vuoden live -Emman.

Kirjoitimme Rahan takii -biisistä sen julkaisupäivänä näin.

Haloo Helsinki! -yhtyeen Hulluuden Highway -kappaleella on hieman alle kahdeksan miljoonaa striimiä. Biisi kuuluu tämän kategorian suurimpiin radiohitteihin, mutta striimiluvuissa se ei pärjää kaikille. Suosikkibändi on saanut aiemmin kuusi Emmaa.

Kävimme yhtyeen keikalla Ruisrockissa.

Evelina osaa tehdä striimihittejä. Kylmii väreitä -kappaletta on striimattu yli kahdeksan miljoonaa kertaa. Evelinan esikoisalbumi teki kotimaista musiikkihistoriaa, kun se striimasi ensijulkaisuna ensimmäistä kertaa platinaa jo ennen ilmestymistään. Albumilla olevia singlejä oli syyskuun loppuun mennessä kuunneltu Spotify-palvelussa jo yli 20 miljoonaa kertaa.

Evelina vieraili biisin julkaisun tiimoilta YleX:ssä.

Emma Gaalan päätuomaristoon kuuluu tänäkin vuonna joukko musiikkialan ammattilaisia. YleX:ää raadissa edustavat Uuden musiikin ohjelmien musiikkitoimittajat Anne Lainto ja Ida Karimaa. Koko raadin näet täältä.

Lisäksi kahdessa kategoriassa (Vuoden musiikkivideo ja Vuoden artisti) yleisö saa äänestää. Ohjeet löytyvät Emma Gaalan saitilta.

Eniten Emmoja ovat vuosien saatossa saaneet Nightwish, Chisu, J. Karjalainen, PMMP, Cheek, The Rasmus, HIM, Jenni Vartiainen ja JVG.

Emma Gaala järjestetään lauantaina 3. helmikuuta Espoossa.

Lisäys 15.12.: PME on JVG:n lisäksi myös Andrei Kipahtin ja Antti Kososen perustama levy-yhtiö.

Lue myös:

Emma-ehdokkaat on julkistettu: Eniten ehdokkuuksia saivat Haloo Helsinki!, JVG ja Antti Tuisku - Reino Nordin ensimmäistä kertaa ehdolla

Analyysi: Emma Gaalakin sen kertoi, että 2016 oli vahva debytanttien vuosi ja uusia poikkeuksellisia kokoonpanoja syntyi

Emma Gaalan lemmikit ja oikeusmurhat – joko olisi Elastisen ja Antti Tuiskun vuoro?