Hyppää pääsisältöön

Lauluja Utopiasta – Agit Propin tarina

Agit Prop -yhtye
Agit Prop -yhtye Agit Prop,teeman rockdokumentit

Peter von Baghin viimeiseksi jäänyt ohjaustyö on dokumentti Agit Propista ja sen musiikista kuudella vuosikymmenellä.
Teema torstaina 16.8. klo 20.00. Areenassa 30 päivää.

Agit Prop on poliittiseksi laululiikkeeksi nimitetyn ilmiön tunnetuin edustaja Suomessa. Se oli myös maailman huipulla omassa genressään sen kulta-aikana 1970-luvulla. Tai voi jopa sanoa sen edustaneen omaa, Kaj Chydeniuksen luomaa genreään. Keulakuvana on kvartetti vokalisteja – vakiintuneessa kokoonpanossa Pekka Aarnio, Monna Kamu, Martti Launis ja Sinikka Sokka – ja "viidentenä beatlena" sovittaja Eero Ojanen, joka loi yhtyeen tunnistettavan, vaikuttavan soundin.

Agit Propin ja sen menestyksen tärkeimmät syntytekijät voi dokumentin perusteella tiivistää neljään sanaan: folk, Itä-Berliini, Chile, puolue. Yhtyeen juuret ovat ystävyyssuhteissa, jotka syntyivät jo 1960-luvun puolella folk-musiikin parissa. Pian perustamisensa jälkeen Agit Prop vieraili Itä-Saksan vuotuisilla aatteellisilla musiikkijuhlilla esiintymässä, saamassa vaikutteita, verkostoitumassa ja vakuuttumassa omasta osaamisestaan. Ratkaisevan tärkeä paikka yhtyeelle oli myös Chile, jossa se esiintyi kansainvälisellä nuorisomusiikkifestivaalilla Salvador Allenden lyhyeksi jääneellä presidenttikaudella. Matkan kokemukset ja pian sen jälkeen seuranneet dramaattiset uutiset sotilasvallankaappauksesta ja Allenden kuolemasta jättivät muusikoihin vahvat jäljet.

¡El pueblo unido jamás será vencido!

Ja sitten oli puolue. Agit Prop esiintyi puolueen tilaisuuksissa ja puolueen Kulttuuritalossa. Mikä oli sen suhde puolueeseen ja puolueorganisaatioon? Elokuvassa muistellun mukaan Agit Prop suinkaan ei ollut mikään puolue-elin, ja oman puolen valinta liikkeen sisäisissä riidoissa tapahtui siten, että bändi keskenään päätti, minkä väriset paidat pannaan konserttiin: siniset, "luokkakantaisten" paidat. Mutta yhtyeen estradi oli liikkeen varassa. Kun kommunistinen järjestötoiminta 80-luvun mittaan ja Neuvostoliiton hajotessa hiipui, menivät esiintymiset.

Siitä huolimatta yhtye oli ja on edelleen olemassa. Se on kokenut uuden suosion 1990-luvulta alkaen ja jatkaa esiintymistä jo viidennellä vuosikymmenellään. Se kysyy edelleen: Kelle kuuluu huomispäivä, kelle kuuluu maailma?

Koskaan ei tiedä, mikä on viimeinen esiintyminen. Mutta periaatteessa me ei lopeteta koskaan.― Pekka Aarnio

Jälkikäteen, siis neuvostokommunismin kaatumisen jälkeen, Agit Propin jäseniä on toki mietityttänyt. Olisiko heidän pitänyt nähdä jotain, mitä he eivät 1970-luvulla nähneet? Nuoruuden illuusioita he eivät kiellä. Eivätkä he kiellä historiaansa muutenkaan vaan jatkavat omana itsenään.

Oltiinko me sitten niin vaarallisia?― Monna Kamu

Dokumentti Agit Propista oli Peter von Baghille henkilökohtaisesti tärkeä projekti, joka jäi kesken hänen kuollessaan syksyllä 2014. Von Bagh ehti kuitenkin tehdä dokumentin haastattelut, ja ohjaaja Jouko Aaltonen saattoi elokuvan loppuun asti. Ensi-iltansa se sai Sodankylän elokuvajuhlilla kesällä 2017.

 • Lauluja Utopiasta – Agit Prop, Suomi 2017. Dokumenttielokuva, ohjaus Peter von Bagh ja Jouko Aaltonen

Dokumenttielokuvan tv-ensi-ilta oli Teemalla joulukuussa 2017. Juttuun on päivitetty uusintatiedot 30.7.2018.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  Suositussa sarjassa kerrotaan No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden. Teema lauantaina 13.10. klo 20. Areenassa kaksi kuukautta Carly Simon (s. 1945) on sukupolvensa tärkeimpiä amerikkalaisia laulaja-lauluntekijöitä.

 • Matti Rönkä paljastaa: Tulossa uusi Viktor Kärppä -dekkari

  Matti Röngältä tulossa Kärppä-dekkari

  Matti Röngän esikoisdekkari Tappajan näköinen mies ilmestyi vuonna 2002. Röngän dekkareiden päähenkilö inkeriläinen paluumuuttaja Viktor Kärppä lunasti paikkansa suomalaisten sydämissä. Viimeisin ja viimeiseksi tarkoitettu Kärppä-dekkari ilmestyi vuonna 2013. Arkistovieraana -haastattelussa Matti Rönkä kuitenkin paljastaa, että Viktor Kärppä tekee vielä paluun.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

Yle Teema

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!