Hyppää pääsisältöön

Lauluja Utopiasta – Agit Propin tarina

Agit Prop -yhtye
Agit Prop -yhtye Agit Prop,teeman rockdokumentit

Teemalla saa tv-ensi-iltansa Peter von Baghin viimeinen ohjaus, dokumentti Agit Propista ja sen musiikista kuudella vuosikymmenellä.
Teema lauantaina 16.12. klo 20.00. Areenassa 30 päivää

Agit Prop on poliittiseksi laululiikkeeksi nimitetyn ilmiön tunnetuin edustaja Suomessa. Se oli myös maailman huipulla omassa genressään sen kulta-aikana 1970-luvulla. Tai voi jopa sanoa sen edustaneen omaa, Kaj Chydeniuksen luomaa genreään. Keulakuvana on kvartetti vokalisteja – vakiintuneessa kokoonpanossa Pekka Aarnio, Monna Kamu, Martti Launis ja Sinikka Sokka – ja "viidentenä beatlena" sovittaja Eero Ojanen, joka loi yhtyeen tunnistettavan, vaikuttavan soundin.

Agit Propin ja sen menestyksen tärkeimmät syntytekijät voi dokumentin perusteella tiivistää neljään sanaan: folk, Itä-Berliini, Chile, puolue. Yhtyeen juuret ovat ystävyyssuhteissa, jotka syntyivät jo 1960-luvun puolella folk-musiikin parissa. Pian perustamisensa jälkeen Agit Prop vieraili Itä-Saksan vuotuisilla aatteellisilla musiikkijuhlilla esiintymässä, saamassa vaikutteita, verkostoitumassa ja vakuuttumassa omasta osaamisestaan. Ratkaisevan tärkeä paikka yhtyeelle oli myös Chile, jossa se esiintyi kansainvälisellä nuorisomusiikkifestivaalilla Salvador Allenden lyhyeksi jääneellä presidenttikaudella. Matkan kokemukset ja pian sen jälkeen seuranneet dramaattiset uutiset sotilasvallankaappauksesta ja Allenden kuolemasta jättivät muusikoihin vahvat jäljet.

¡El pueblo unido jamás será vencido!

Ja sitten oli puolue. Agit Prop esiintyi puolueen tilaisuuksissa ja puolueen Kulttuuritalossa. Mikä oli sen suhde puolueeseen ja puolueorganisaatioon? Elokuvassa muistellun mukaan Agit Prop suinkaan ei ollut mikään puolue-elin, ja oman puolen valinta liikkeen sisäisissä riidoissa tapahtui siten, että bändi keskenään päätti, minkä väriset paidat pannaan konserttiin: siniset, "luokkakantaisten" paidat. Mutta yhtyeen estradi oli liikkeen varassa. Kun kommunistinen järjestötoiminta 80-luvun mittaan ja Neuvostoliiton hajotessa hiipui, menivät esiintymiset.

Siitä huolimatta yhtye oli ja on edelleen olemassa. Se on kokenut uuden suosion 1990-luvulta alkaen ja jatkaa esiintymistä jo viidennellä vuosikymmenellään. Se kysyy edelleen: Kelle kuuluu huomispäivä, kelle kuuluu maailma?

Koskaan ei tiedä, mikä on viimeinen esiintyminen. Mutta periaatteessa me ei lopeteta koskaan.― Pekka Aarnio

Jälkikäteen, siis neuvostokommunismin kaatumisen jälkeen, Agit Propin jäseniä on toki mietityttänyt. Olisiko heidän pitänyt nähdä jotain, mitä he eivät 1970-luvulla nähneet? Nuoruuden illuusioita he eivät kiellä. Eivätkä he kiellä historiaansa muutenkaan vaan jatkavat omana itsenään.

Oltiinko me sitten niin vaarallisia?― Monna Kamu

Dokumentti Agit Propista oli Peter von Baghille henkilökohtaisesti tärkeä projekti, joka jäi kesken hänen kuollessaan syksyllä 2014. Von Bagh ehti kuitenkin tehdä dokumentin haastattelut, ja ohjaaja Jouko Aaltonen saattoi elokuvan loppuun asti. Ensi-iltansa se sai Sodankylän elokuvajuhlilla kesällä 2017.

 • Lauluja Utopiasta – Agit Prop, Suomi 2017. O: Peter von Bagh ja Jouko Aaltonen
 • Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

  Pitkä ilta Jeanne Moreaun (1928–2017) seurassa.

  Teemalauantai 20.1.2018 on suurenmoisen ranskalaisnäyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1. Teemaillassa nähdään elokuvat Hissillä mestauslavalle ja Kuolematon tarina sekä dokumentti Moreausta vuodelta 2007.

 • Kirjailija Kjell Westö vuoden 1918 tapahtumista: "Järkyttävintä oli sisällissodan jälkeinen julma kosto"

  Kjell Westö puhuu sisällissodan jälkeisistä tapahtumista.

  Suomen sisällissota alkoi tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään aiheesta kolme romaania kirjoittaneen Kjell Westön tuore haastattelu sekä kaksi dokumenttia 1960- ja -80-luvuilta. Niissä ääneen pääsevät myös sisällissodan kokeneet ihmiset. Ohjelmat televisiossa: Yle Teema torstaina 18.1. klo 22.45, perjantaina 19.1. klo 14.55 ja maanantaina 22.1.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

Yle Teema

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!