Hyppää pääsisältöön

Liikunnan tasa-arvotyön Sinivalkoiset Piikkarit -pääpalkinto Ylelle

Fotbollsspelare och boll.
Fotbollsspelare och boll. Kuva: Yle/ Hanna Othman FC Loviisa,Pallokerho-35,naisten jalkapallo,jalkapallo

Yle on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi 100 -juhlavuoden Sinivalkoiset Piikkarit-pääpalkinnon liikunnan tasa-arvotyöstä.

Yle on toteuttanut laajan kartoituksen urheilun sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumisesta sisällöissään. Tulosten pohjalta Yle rakentaa suunnitelman toimenpiteistä tasa-arvon parantamiseksi urheilujournalismissa.

Palkintoraati totesi perusteluissaan, että on erittäin hienoa saada uusi toimija mukaan liikunnan ja urheilun tasa-arvotyön kentälle. Ansiokasta on Ylen oma havahtuminen sukupuolten tasa-arvon edistämiseen nyt Suomi 100 -juhlavuonna sekä oman perustoiminnan laaja-alainen muuttaminen tasa-arvoisemmaksi. Teko toimii hienona esimerkkinä myös muille media-alan toimijoille niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Teon avulla luodaan merkittävällä tavalla uutta, tasa-arvoisempaa media- ja liikuntakulttuuria. Teolla on kauaskantoiset myönteiset vaikutukset niin asenteisiin kuin keskusteluun sekä liikunnan harrastamiseen ja urheiluun että niiden johtamiseen ja valmentamiseen.

Piikkarit-tunnustuspalkinnot myönnettiin Suomen Palloliitolle Naiset Jalkapallojohtajina -teosta ja jyväskyläläisen liikuntaseura Jigotain judojaokselle ”Judo on tyttöjen juttu” -teosta.

Palkinnot jakoi eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho 15. joulukuuta Helsingissä.

“Onnittelen kaikkia palkittuja. On tärkeää, että kaikilla on mahdollisuus liikunnan harrastamiseen esimerkiksi sukupuolesta tai varallisuudesta riippumatta”, sanoi ministeri Sampo Terho.

Opetus- ja kulttuuriministeriö osallistui Naisjärjestöjen keskusliiton koordinoimaan itsenäisyyden juhlavuoden 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen kannustamalla organisaatioita tekemään tekoja sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi liikunnassa. Erityisenä painopisteenä oli sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen ja naisten aseman parantaminen liikunnan ja urheilun johtamisessa ja valmennuksessa.

Palkinnon saaja valittiin niiden hakukriteerit täyttävien liikunnan ja urheilun tasa-arvotekojen joukosta, jotka oli ilmoitettu 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen määräaikaan mennessä. Haaste toteutettiin yhdessä Suomen Olympiakomitean ja Paralympiakomitean kanssa. Palkintoraatina toimi Suomen Olympiakomitean Johtaa kuin nainen -hankkeen ohjausryhmä. Palkinnoista päätti eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote