Hyppää pääsisältöön

Ovatko ajatuksesi omiasi? – Krista Kosonen isojen kysymysten äärellä

Kuka sinut kuulee? Kenen toiveita tahdot, kuka ajatuksesi sanelee? Oi maamme! -runovideot pysäyttävät Krista Kososen isojen kysymysten äärelle tv-sarjan viidennessä osassa.

Oi maamme! on aikakone. Yle on tarjonnut arkistoista filmejä leikeltäviksi, haastanut tekemään niistä uusia tulkintoja, omia elokuvia. Elokuvan tekemisestä innostuneista ihmisistä osa on herkistynyt käydessään läpi filmille tallentunutta 1950- ja 1960-luvun elämänmenoa. On syntynyt runollisia lyhytelokuvia ja runovideoita, joissa kysytään isoja kysymyksiä. Vieläkö on puolukoita, karpaloita? Vieläkö maamme on paratiisi? Mihin aikaan matkustaisit, jos voisit valita?

Näyttelijä Krista Kosonen on kokenut aikamatkustaja. Hän pääsi vierailulle tulevaisuuteen näytellessään elokuvassa Blade Runner 2049. Vastikään Ylen esittämässä Kätilössä hän eläytyi sota-aikaan Lapissa. Kosonen on myös kokenut runouden tulkki, joka esitti muun muassa runoja joulukuun alussa Helsingin kaupunginorkesterin Suomi 100 -konsertissa. Niinpä kutsuimme Krista Kososen katsomaan valikoiman Oi maamme! -videoita, joissa on runoutta, runollisuutta tai kielipelejä.

Kuka sanelee ajatuksesi?

"Omistaako joku unesi, kääntyykö kukaan vuoksesi?" Lauseet ovat Meeri Marjomaa-Jaakkolan videosta Me ryömijät. Kysymykset on kirjoitettu muotia ja vaatteiden valmistusta esittelevien filmien päälle. Kuvien ja sanojen kohtaamisesta muodostuu runovideo, joka tekee Krista Kososeen vaikutuksen.

Elokuvatähti jää miettimään kauneusihanteita ja kuinka myös naiset itse puristavat itseään muottiin. Kososta liikuttavat tyhjyyteen putoavat takit, väliinputoajat.

Mutta erityisesti häntä kylmää mahdollisuus siitä, että hänen toiveensa ja ajatuksensa ovatkin jonkun toisen sanelemia. "Mitä jos ajatukseni eivät ole omiani?" Kosonen kysyy itseltään. Runovideo päättyy kohtalokkaan monitulkintaisesti: "Elämästä humallu, kuolemasta näänny."

Vastaako työ jos sille lauletaan ja muita arvoituksia

"Lintu lättänokka taskusta nousi, kaikki tiedot maailmalta lauloi." Näin alkaa Jorma Turpelan Modifioitu arvoitus nro 2. Nimimerkillä Jotu2 Turpela on tehnyt kielileikkejä kansanrunouden perinteitä soveltaen. Kokeile montako saat oikein?

Eläkeläinen Jorma Turpela kirjoittaa sotaromaania. Kun hänelle tulee kirjoitusblokki, Turpela tekee Oi maamme! -arkistofilmeistä elokuvan. Niitä löytyy Yle Areenasta jo yli tusina. Turpelan käsialaa on Oi maamme! -hankkeen kaikkein runollisin elokuvan nimi: Vastaako työ jos sille lauletaan. Krista Kososen kokemuksen perustella vastaus on kyllä. Työ vastaa, jos sille lauletaan.

Millaista on olla aikamatkustaja?

Jos tietäisit, millaista on menneisyydessä ja tulevaisuudessa, osaisitko nauttia paremmin nykyhetkestä? Tätä kysyy kertoja Unna Koskipuron ja Bach Nguyenin elokuvassa Aikamatkustaja.

Esseemäinen elokuva on kuvitellun aikamatkustajan haastattelu, joka on kuvitettu filmeillä hänen suosikkiaikakaudeltaan. Krista Kososta se puhuttelee, sillä hän tunnistaa itsessään nostalgikon, joka kaipaa entisiä aikoja.

Samalla hän tiedostaa, että arkistofilmeillä näkyvät sukset ovat luultavasti epämukavat ja naisena hänellä olisi 50-luvun Suomessa tukalampi olla. Mutta ennen kaikkea Aikamatkustaja herättää olennaisen kysymyksen, osaammeko olla läsnä juuri nyt tässä hetkessä.

Onko meillä aikaa hiljentyä?

Taiteilijapariskunnan Mirva Liimatta ja Lauri Hei yhteinen videoteos on runoutta ilman sanoja. Sen katsominen vaatii keskittymistä ja mielen tyhjennystä.

Tanssit on melankolinen video, jossa kuvat 1950-luvun tanssijoista fragmentoituvat ja särkyvät pikseleiksi. Tahalliset häiriöt kuvassa voi tulkita kyynelverhoksi menneisyyden ja nykyhetken välille. Tuntuu siltä, että tanssijoiden maailma on kaukana.

Lauri Hein yksin toteuttama videoteos Koskapa meillä olisi aikaa on aitoa kokeellista runoutta. Runoutta harrastava Hei on valinnut materiaalikseen 1950-luvun lyhytelokuvan, jossa ulkomaisia matkailualan ammattilaisia kierrätetään pikavierailulla Suomessa. Hei on ottanut käsittelyynsä alkuperäisfilmin Suomea myyvän selostukseen, leikannut jokaisen sanan erilleen ja järjestänyt puheen sana sanalta aakkosjärjestykseen: "Aasiasta aikaa aikaa aikana airways aivan aivan ajan ajatus..."

Metodilla on syntynyt runo, jota Hei esittää myös lausumalla ilman videokuvan tukea. Taka-ajatuksena on haastaa meidät miettimään sitä, onko meillä nyt aikaa pysähtyä kokemaan tämä hetki.

Alla Koskapa meillä olisi aikaa ja rinnalla Lii-Filmin matkailumainoselokuva Pikavierailu Suomessa (1955), josta Lauri Hei teki videoteoksensa. Voit verrata filmejä ja miettiä, mistä alkuperäinen kertoo, ja millaisia mielleyhtymiä runoilijan valitsema metodi katsojassa synnyttää.

Vieläkö Suomi on paratiisi?

Seuraava video on kriittinen kannanotto mielikuviimme puhtaasta luonnosta, Suomesta paratiisina.

Pariskunta Jenni Rönkä ja Sami Rönkä saivat Vieläkö on? -videollaan Krista Kososen tanssimaan sohvalla. Video kyseenalaistaa vetävän rytmin tahtiin asioita, joita on sukupolvelta toiselle totuttu pitämään itsestäänselvyyksinä.

Kaipuuta, kielellistä liplatusta ja letkauttelua

Tssä elokuvassa on kaipuuta kauneimmillaan. Auringonkehrän tekijät ovat Omalla luvalla -tanssiryhmän jäseniä. Seniorit Mervi Tikkanen ja Heimo Sirviö tulivat Kajaanin taidemuseon Oi maamme! -työpajaan ja tekivät ensimmäisen lyhytelokuvansa.

"Ettei vihuri vie ja tuuli toisaalle työnnä." Tällaisia sanapaukauksia on Heidi Aaltosen, Petja Pirhosen ja Henrik Virtasen videossa Entisajan kultaiset letkautukset, jossa he testaavat, miltä arkistofilmien selostajan muinaisempi kieli maistuu nykynuoren suussa. Ja koomiseltahan se maistuu.

Bonusraidat

Kun ohjelman aiheena on ollut kieli – kuvakieli tai puhuttu – tässä lopuksi vielä ylimääräisenä oppina ja ojennuksena Oman tekstin rakennusohjeet . Se on Sanni Swahnin ovela idea kuvittaa kirjoittamisen oppitunti elävillä kuvilla. Opi ja nauti.

 • Kurosawan samurait Kino Klassikossa

  Kuusi Akira Kurosawan klassikkoa Teemalla syksyllä 2018.

  Kuusi Akira Kurosawan mustavalkoista samuraiklassikkoa nähdään Teemalla syksyllä 2018. Kino Klassikko torstaisin 18.10. – 22.11. noin klo 21. Elokuvat myös Areenassa 14 päivää. 18.10. Rashomon – paholaisen temppeli (1950) Rashomon – paholaisen temppeli on yhä edelleen yksi kuuluisimpia japanilaisen elokuvan klassikkoja.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  Suositussa sarjassa kerrotaan No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden. Teema lauantaina 13.10. klo 20. Areenassa kaksi kuukautta Carly Simon (s. 1945) on sukupolvensa tärkeimpiä amerikkalaisia laulaja-lauluntekijöitä.

 • Matti Rönkä paljastaa: Tulossa uusi Viktor Kärppä -dekkari

  Matti Röngältä tulossa Kärppä-dekkari

  Matti Röngän esikoisdekkari Tappajan näköinen mies ilmestyi vuonna 2002. Röngän dekkareiden päähenkilö inkeriläinen paluumuuttaja Viktor Kärppä lunasti paikkansa suomalaisten sydämissä. Viimeisin ja viimeiseksi tarkoitettu Kärppä-dekkari ilmestyi vuonna 2013. Arkistovieraana -haastattelussa Matti Rönkä kuitenkin paljastaa, että Viktor Kärppä tekee vielä paluun.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

Yle Teema

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!