Hyppää pääsisältöön

Ovatko ajatuksesi omiasi? – Krista Kosonen isojen kysymysten äärellä

Kuka sinut kuulee? Kenen toiveita tahdot, kuka ajatuksesi sanelee? Oi maamme! -runovideot pysäyttävät Krista Kososen isojen kysymysten äärelle tv-sarjan viidennessä osassa.

Oi maamme! on aikakone. Yle on tarjonnut arkistoista filmejä leikeltäviksi, haastanut tekemään niistä uusia tulkintoja, omia elokuvia. Elokuvan tekemisestä innostuneista ihmisistä osa on herkistynyt käydessään läpi filmille tallentunutta 1950- ja 1960-luvun elämänmenoa. On syntynyt runollisia lyhytelokuvia ja runovideoita, joissa kysytään isoja kysymyksiä. Vieläkö on puolukoita, karpaloita? Vieläkö maamme on paratiisi? Mihin aikaan matkustaisit, jos voisit valita?

Näyttelijä Krista Kosonen on kokenut aikamatkustaja. Hän pääsi vierailulle tulevaisuuteen näytellessään elokuvassa Blade Runner 2049. Vastikään Ylen esittämässä Kätilössä hän eläytyi sota-aikaan Lapissa. Kosonen on myös kokenut runouden tulkki, joka esitti muun muassa runoja joulukuun alussa Helsingin kaupunginorkesterin Suomi 100 -konsertissa. Niinpä kutsuimme Krista Kososen katsomaan valikoiman Oi maamme! -videoita, joissa on runoutta, runollisuutta tai kielipelejä.

Kuka sanelee ajatuksesi?

"Omistaako joku unesi, kääntyykö kukaan vuoksesi?" Lauseet ovat Meeri Marjomaa-Jaakkolan videosta Me ryömijät. Kysymykset on kirjoitettu muotia ja vaatteiden valmistusta esittelevien filmien päälle. Kuvien ja sanojen kohtaamisesta muodostuu runovideo, joka tekee Krista Kososeen vaikutuksen.

Elokuvatähti jää miettimään kauneusihanteita ja kuinka myös naiset itse puristavat itseään muottiin. Kososta liikuttavat tyhjyyteen putoavat takit, väliinputoajat.

Mutta erityisesti häntä kylmää mahdollisuus siitä, että hänen toiveensa ja ajatuksensa ovatkin jonkun toisen sanelemia. "Mitä jos ajatukseni eivät ole omiani?" Kosonen kysyy itseltään. Runovideo päättyy kohtalokkaan monitulkintaisesti: "Elämästä humallu, kuolemasta näänny."

Vastaako työ jos sille lauletaan ja muita arvoituksia

"Lintu lättänokka taskusta nousi, kaikki tiedot maailmalta lauloi." Näin alkaa Jorma Turpelan Modifioitu arvoitus nro 2. Nimimerkillä Jotu2 Turpela on tehnyt kielileikkejä kansanrunouden perinteitä soveltaen. Kokeile montako saat oikein?

Eläkeläinen Jorma Turpela kirjoittaa sotaromaania. Kun hänelle tulee kirjoitusblokki, Turpela tekee Oi maamme! -arkistofilmeistä elokuvan. Niitä löytyy Yle Areenasta jo yli tusina. Turpelan käsialaa on Oi maamme! -hankkeen kaikkein runollisin elokuvan nimi: Vastaako työ jos sille lauletaan. Krista Kososen kokemuksen perustella vastaus on kyllä. Työ vastaa, jos sille lauletaan.

Millaista on olla aikamatkustaja?

Jos tietäisit, millaista on menneisyydessä ja tulevaisuudessa, osaisitko nauttia paremmin nykyhetkestä? Tätä kysyy kertoja Unna Koskipuron ja Bach Nguyenin elokuvassa Aikamatkustaja.

Esseemäinen elokuva on kuvitellun aikamatkustajan haastattelu, joka on kuvitettu filmeillä hänen suosikkiaikakaudeltaan. Krista Kososta se puhuttelee, sillä hän tunnistaa itsessään nostalgikon, joka kaipaa entisiä aikoja.

Samalla hän tiedostaa, että arkistofilmeillä näkyvät sukset ovat luultavasti epämukavat ja naisena hänellä olisi 50-luvun Suomessa tukalampi olla. Mutta ennen kaikkea Aikamatkustaja herättää olennaisen kysymyksen, osaammeko olla läsnä juuri nyt tässä hetkessä.

Onko meillä aikaa hiljentyä?

Taiteilijapariskunnan Mirva Liimatta ja Lauri Hei yhteinen videoteos on runoutta ilman sanoja. Sen katsominen vaatii keskittymistä ja mielen tyhjennystä.

Tanssit on melankolinen video, jossa kuvat 1950-luvun tanssijoista fragmentoituvat ja särkyvät pikseleiksi. Tahalliset häiriöt kuvassa voi tulkita kyynelverhoksi menneisyyden ja nykyhetken välille. Tuntuu siltä, että tanssijoiden maailma on kaukana.

Lauri Hein yksin toteuttama videoteos Koskapa meillä olisi aikaa on aitoa kokeellista runoutta. Runoutta harrastava Hei on valinnut materiaalikseen 1950-luvun lyhytelokuvan, jossa ulkomaisia matkailualan ammattilaisia kierrätetään pikavierailulla Suomessa. Hei on ottanut käsittelyynsä alkuperäisfilmin Suomea myyvän selostukseen, leikannut jokaisen sanan erilleen ja järjestänyt puheen sana sanalta aakkosjärjestykseen: "Aasiasta aikaa aikaa aikana airways aivan aivan ajan ajatus..."

Metodilla on syntynyt runo, jota Hei esittää myös lausumalla ilman videokuvan tukea. Taka-ajatuksena on haastaa meidät miettimään sitä, onko meillä nyt aikaa pysähtyä kokemaan tämä hetki.

Alla Koskapa meillä olisi aikaa ja rinnalla Lii-Filmin matkailumainoselokuva Pikavierailu Suomessa (1955), josta Lauri Hei teki videoteoksensa. Voit verrata filmejä ja miettiä, mistä alkuperäinen kertoo, ja millaisia mielleyhtymiä runoilijan valitsema metodi katsojassa synnyttää.

Vieläkö Suomi on paratiisi?

Seuraava video on kriittinen kannanotto mielikuviimme puhtaasta luonnosta, Suomesta paratiisina.

Pariskunta Jenni Rönkä ja Sami Rönkä saivat Vieläkö on? -videollaan Krista Kososen tanssimaan sohvalla. Video kyseenalaistaa vetävän rytmin tahtiin asioita, joita on sukupolvelta toiselle totuttu pitämään itsestäänselvyyksinä.

Kaipuuta, kielellistä liplatusta ja letkauttelua

Tssä elokuvassa on kaipuuta kauneimmillaan. Auringonkehrän tekijät ovat Omalla luvalla -tanssiryhmän jäseniä. Seniorit Mervi Tikkanen ja Heimo Sirviö tulivat Kajaanin taidemuseon Oi maamme! -työpajaan ja tekivät ensimmäisen lyhytelokuvansa.

"Ettei vihuri vie ja tuuli toisaalle työnnä." Tällaisia sanapaukauksia on Heidi Aaltosen, Petja Pirhosen ja Henrik Virtasen videossa Entisajan kultaiset letkautukset, jossa he testaavat, miltä arkistofilmien selostajan muinaisempi kieli maistuu nykynuoren suussa. Ja koomiseltahan se maistuu.

Bonusraidat

Kun ohjelman aiheena on ollut kieli – kuvakieli tai puhuttu – tässä lopuksi vielä ylimääräisenä oppina ja ojennuksena Oman tekstin rakennusohjeet . Se on Sanni Swahnin ovela idea kuvittaa kirjoittamisen oppitunti elävillä kuvilla. Opi ja nauti.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa