Hyppää pääsisältöön

Suomalaisen hip hopin suosituimmat biisit osuvat 2010-luvun puoliväliin – mutta myös vuosi 2001 oli timanttia, kiitos Avaimen ja MC Taakibörstan

YleX:n 100 suurta suomalaista hip hop -biisiä -äänestyksen tulokset myötäilevät hip hopin suosion kasvua Suomessa.

Asa, entiseltä nimeltään Avain, hallitsee sadan parhaan suomalaisen hip hop -biisin listaa. // Kuva: Julius Konttinen

YleX julkaisi 100 suurta suomalaista hip hop -biisiä -äänestyksen tulokset9. joulukuuta. Äänestyksen parhaaksi biisiksi valittiin Avaimen vuoden 2001 Punainen tiili -kappale.

Top 100 -listalle äänestettiin biisejä, jotka ovat julkaistu välillä 1999–2017. Ainoa ennen milleniumia julkaistu listalle päässyt kappale on Bomfunk MC’s -yhtyeen Freestyler, joka ylsi sijalle neljä.

Äänestyksen kolme suosituinta kappaletta ovat Avaimen Punainen tiili, Cheekin Timantit on ikuisia ja AvaimenRoihuvuori. Ne ovat juuri ne kolme kappaletta, joita äänestystä järjestämässä ollut Lyömättömien Xmies odotti suosituimmiksi. Muutenkin lista on Xmiehen mukaan hyvin odotettu kolmea poikkeusta lukuun ottamatta. Niistä suurin yllätys oli PME Recordsin tuoreen kiinnityksen Cledosin Töis-sinkku, joka nousi listan sijalle 12.

- En myöskään odottanut, että kymmenen parhaan joukossa olisi kaksi Ruger Hauerin biisiä, Xmies sanoo viitaten kuudenneksi sijoittuneeseen Täällä-kappaleeseen ja seitsemänneksi äänestettyyn Jokaiselle jotakin -biisiin.

Kolmas yllätys oli se, että Fintelligensin vuoden 2000 hitti Voittamaton jäi kärkikymmenikön ulkopuolelle sijoittuen yhdenneksitoista.

- Olisin luullut, että se menee viiden parhaan joukkoon. Se oli ilmestyessään iso biisi ja on sitä edelleen, Xmies kertoo.

Notkahdus ennen nousukautta

Ennen vuotta 2010 julkaistuja kappaleita sadan suosituimman hip hop -biisin joukossa on 46, vuonna 2010 tai myöhemmin julkaistuja 54.

"Suomalainen hip hop on nykyään selkeästi Suomen suosituin musagenre."― Xmies

Listalle äänestetyissä kappaleissa voi havaita pienen taantuman ennen vuotta 2010. Vuonna 2008 julkaistuja kappaleita on sadan biisin joukossa vain kolme, vuonna 2009 julkaistuja ainoastaan yksi. Xmiehen mukaan syynä tähän on se, että tuohon aikaan myös jenkkiräpissä oli meneillään pieni notkahdus.

- Saatettiin kokea pientä kaupallisuuden ylisaturaatiota ja jengillä meni vähän maku. Siksi noilta vuosilta listalle nousi vain ne isoimmat biisit, kuten Cheekin Liekeissä.

Listalle äänestettiin eniten vuonna 2014 ja vuonna 2015 julkaistuja kappaleita. Kummaltakin vuodelta sadan parhaan joukkoon pääsi yhdeksän biisiä kahdeksalta eri artistilta. 2000-luvun alusta isoin vuosi oli 2001. Tuolta vuodelta listalla on seitsemän biisiä, mutta ne ovat jakautuneet vain neljälle artistille: Avaimelle (3), MC Taakibörstalle (2), Palefacelle ja Flegmaatikoille.

Xmies pitää jakaumaa hyvin luonnollisena ja loogisena.

- Artisteja ja isoja biisejä on tullut koko ajan enemmän. Suomalainen hip hop on nykyään selkeästi Suomen suosituin musagenre, Xmies sanoo.

Se on iso juttu, sillä vakavasti otettava suomalainen hip hop on melko tuore juttu. Vielä 1990-luvun alussa skeneä piti yllä lähinnä huumoriväritteiset Raptori ja MC Nikke T. Vuosikymmenen puolivälissä kuvioihin tulivat muun muassa Raimo ja Setä Koponen. 2000-luvun taitteessa piikkipaikan ottivat muun muassa Fintelligens, Bomfunk MC’s, Avain, Ezkimo, Paleface, Seremoniamestari ja MC Taakibörsta.

2010-luvulla suurin yksittäinen artisti, joka on vaikuttanut siihen, että hip hop on kasvanut isoksi musagenreksi Suomessa on Cheek. Hän toi Vain elämää -ohjelman kautta hip hopin suosituksi musiikiksi suomalaisten olohuoneisiin. Samalla genre on laajentunut ja tekijöiden määrä kasvanut räjähdysmäisesti 2000-luvun ensimmäiseen vuosikymmeneen nähden.

Kuinka paljon viime aikojen julkisuudella oli merkitystä?

Kuukausi sitten Cheek ilmoitti näyttävästi lopettavansa uransa elokuussa 2018. Nykyään Asa-nimeä käyttävä Avain teki monien vuosien jälkeen Punainen tiili -kiertueen syksyn aikana. MC Taakibörsta palasi tänä vuonna keikkalavoille. Ruger Hauer lopetti vuosi sitten.

Edellä mainittujen artistien ja yhtyeiden kappaleet muodostivat 80 prosenttia äänestyksen kymmenestä suosituimmasta kappaleesta. Vääristikö julkisuus listasijoituksia, vai olisivatko heidän kappaleensa sijoittuneet yhtä korkealle ilmankin?

Xmies epäilee, että etenkin ykkösen ja kakkosen eli Avaimen Punaisen tiilen ja Cheekin Timantit on ikuisia välinen ero olisi ollut pienempi ilman Avaimen Punainen tiili -keikkoja, mutta järjestys olisi pysynyt ennallaan.

- Jos kysytään lähes keneltä tahansa, että mikä on suomalaisen hip hopin suurin kappale, niin Punainen tiili se on, Xmies sanoo.

Asa kertoi YleX:lle keväällä kappaleesta ja koko Punainen tiili -albumista näin:

- Se oli melankolista, suoraan tunteisiin menevää ja sen lisäksi yhteiskunnallista, ei pelkästään itselle tehtyä

"Punaisessa tiilessä on yksi massiivisimmista sampleista, joita rapissa on."― Xmies

Xmiehen mukaan Punainen tiili -biisissä kuulijoihin vetoaa sekä mieleen jäävät kantaaottavat lyriikat että biisin mahtipontinen tausta, joka on samplattu Petri Laaksosen Syöksytään-kappaleesta.

- Siinä on yksi massiivisimmista sampleista, joita rapissa on. Enkä tarkoita pelkästään suomalaisia räppibiisejä. Mun mielestä se on ihan samaa sarjaa Eminemin Sing For The Moment -biisin kanssa. Punainen tiili on ihan superhitti matemaattisestikin katsoen.

Avain eli Asa on muutenkin isosti edustettuna Top 100 -listalla. Avaimen aikaisilta kappaleilta Punainen tiili- ja Roihuvuori-kappaleiden lisäksi listan sijalle 57 äänestettiin Silloin ennen -biisi. Asa-nimellä joko soolona tai muiden artistien kanssa yhdessä julkaistuja kappaleita listalle päätyi peräti seitsemän. Toinen listalla erittäin edustettu artisti on Cheek, joka sai kolme biisiä kymmenen parhaan joukkoon ja yhteensä neljä kappaletta koko listalle.

Gettomasan alle kaksi vuotta sitten julkaistu kappale on klassikko jo nyt

100 suurta suomalaista hip hop -biisiä -äänestystulokset ovat herättäneet keskustelua sosiaalisessa mediassa. Joidenkin mielestä lista on juuri sellainen kuin pitääkin, jotkut eivät taas edes luokittelisi Cheekin musiikkia hip hopiksi. Joidenkin mielestä Cledosin Töis -kappaleen 12. sija ei ollut oikeudenmukainen, eikä äänestykseen olisi edes pitänyt ottaa mukaan sellaisia kappaleita, jotka on julkaistu tämän vuoden aikana.

Äänestyksessä annettiin yli 49 000 ääntä. Näin suurta määrää voidaan pitää huomattavan suurena ja näin ollen melko luotettavana otantana – toki kannattaa huomioida se, että äänestäjät olivat todennäköisesti henkilöitä, jotka kuuntelevat hip hop -musiikkia ainakin jonkin verran ja ovat mahdollisesti juuri tietyn artistin suuria faneja. Jos äänestäjät olisi valittu satunnaisesti, lista voisi näyttää kovinkin erilaiselta.

Erilaiselta se olisi näyttänyt myös silloin, jos äänestykseen valitut 466 biisiä kuratoineet 32 muusikkoa tai musiikkivaikuttajaa olisivat laittaneet kappaleet parhausjärjestykseen. Tällöinkin ykköseksi olisi päätynyt Punainen tiili, mutta toiseksi olisi Xmiehen mukaan noussut nyt sijalle 21 äänestetty Gettomasan alkuvuodesta 2016 julkaistu Pelkuri. Kappale on pysäyttävä kuva avioeroperheessä ja alkoholisti-isän kuristavassa otteessa elävästä lapsesta, ja sitä on luonnehdittu muun muassa yhdeksi kaikkien aikojen ahdistavimmista suomalaisista kappaleista.

- Se on myös tosi pitkä biisi ja eikä millään tavalla helppo biisi. Mutta se on tehty niin hyvin, että jos sen kuulee, sitä ei ikinä unohda, Xmies sanoo ja jatkaa:

- Harvoista tuoreista biiseistä voi sanoa, että ne ovat klassikoita, mutta tämä oli klassikko on syntyessään.Tsekkaa alla olevasta listasta, montako minäkin vuonna julkaistua kappaletta nousi äänestettiin sadan suurimman suomalaisen hip hop -biisin joukkoon.

1999: 1 kappale
2000: 5
2001: 7
2002: 4
2003: 4
2004: 6
2005: 5
2006: 5
2007: 5
2008: 3
2009: 1

2010: 7
2011: 7
2012: 4
2013: 7
2014: 9
2015: 9
2016: 6
2017: 5

Lue myös:

YleX:n 100 suurta suomalaista hip hop -biisiä -listaus on nyt valmis: ykköseksi Avain, kolme Cheekin biisiä kymmenen kärjessä

Daruden Sandstorm äänestettiin suurimmaksi suomalaiseksi konemusiikkibiisiksi

Blockfest tekee kulttuurihistoriaa: Asa esittää legendaarisen Punainen tiili -albumin kokonaan livenä hip hop -festarin synttäreillä