Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Pieni pingviininpoikanen – Miten kasvattaa ja varttua hyytävissä oloissa?

Keisaripingviinien poikaset varttuvat talvella maailman kylmimmässä ympäristössä.
Keisaripingviinin poikanen varttuu maailman kylmimmissä oloissa. Keisaripingviinien poikaset varttuvat talvella maailman kylmimmässä ympäristössä. Kuva: John Downer Productions Avara luonto,Yle TV1,Avara luonto: Pieni pingviininpoikanen

TV1 tiistaina 18.12.2018 klo 12.30 - 13.25, Areenassa

Keskitalvella Etelämantereella tapahtuu yksi erikoisimmista luonnonnäytelmistä. Kahden kuukauden ajan ovat keisaripingviinikoiraat hautoneet kallisarvoisia munia, ja uhmanneet samalla lumimyrskyjä sekä ankaraa kylmyyttä.

Sitten koittaa kuoriutumisen aika.

Yksi koiras saa odottaa muita kauemmin, kun naapuri esittelee jo ylpenänä jälkeläistään. Lopulta viimeinenkin kuoriutuu – yhdyskuntansa nuorimpana.

Keisaripingviinien poikaset varttuvat talvella maailman kylmimmässä ympäristössä Antarktiksella. Poikasella ja sen vanhemmilla on edessään vaativa tehtävä, sillä vajaan puolen vuoden kuluttua pingviininpoikasen pitäisi itse kyetä hankkimaan ravintonsa Eteläisessä jäämeressä.

BBC:n luontodokumentti kertoo yhden poikasen kasvutarinan, joka on täynnä vaaroja, liikuttavia hetkiä ja myös huvittavia kommelluksia.

Snow Chick. Tuotanto: BBC, Britannia, 2015. Lukijana on Tuija Westerholm. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2017.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.