Hyppää pääsisältöön

Murtuneet mielet -kirjailija Ville Kivimäki: "Sotasukupolvesta versoaa verkko, jonka osia olemme kaikki"

Ville Kivimäki Sukupolvi. Nyt -valoteoksessa
Historioitsija ja kirjailija Ville Kivimäki tutustui Töölönlahden Sukupolvi. Nyt. -valoteokseen, missä rintamalla olleiden nimet vierivät kävijän eteen. Ville Kivimäki Sukupolvi. Nyt -valoteoksessa sota,Ville Kivimäki,Murtuneet mielet,Sodan sukupolvi,valoteokset

Murtuneet mielet -teoksestaan Tieto-Finlandian voittanut Ville Kivimäki käveli Sukupolvi. Nyt. -valoteoksen läpi. Rintamasukupolven nimien virta herätti: “Jokainen nimi heistä yhdistyy satoihin muihin nimiin, on sukulaisia, ystäviä, lapsia ja tulevien sukupolvien vanhempia.”

“Me emme ole sotasukupolvelle velkaa vihaa ketään kohtaan. Kun haluamme kunnioittaa sotasukupolven elämäntyötä, voimme muistaa sen leimallisimpia piirteitä: maltillista rauhantahtoa, yhteisvastuuta, oikeutta puolustaa omaansa, pienemmän oikeutta pitää puolensa”, pohtii Ville Kivimäki "Sukupolvi. Nyt." -valoteoksen äärellä.

"Sukupolvi. Nyt." on Ylen ja Helsingin kaupungin yhdessä toteuttama valoteos Töölönlahden puistossa Musiikkitalon kulmalla. 40-metrisen valoteoksen mustia seiniä pitkin vyöryvät hiljaisella voimalla vastaan tuhansien ja tuhansien rintamalla olleiden ihmisten nimet. Nimet voi nähdä myös Yle Areenassa.

Nimien taustalla olevia tarinoita ja tietoja voi tutkia Ylen tukemassa joukkoistetussa palvelussa sotapolku.fi

Video: ohjaus ja editointi Joonas Josefsson

“Kun nimet lipuvat hiljaa ohi ja kävelee sen tunnelin halki niin alkaa miettiä, miten vähän niistä ihmisistä tietää. Miten moninaisia ihmiskohtaloita ihmisiä sinne taakse kätkeytyy."

Historiantutkija Kivimäki kirjoitti vuonna 2013 Murtuneet mielet -kirjan, missä hän toi sodassa mielessä rikkoneet esiin myös historiakirjoitukseen.

Nimistä versovat myös välittämisen ja huolenpidon, hyvinvoinnin ja oikeudenmukaisuuden säikeet pitkälle tähän päivään.

“Jokainen nimi yhdistyy satoihin muihin nimiin; on sukulaisia, ystäviä, lapsia ja tulevien sukupolvien vanhempia. On oikeastaan väärin ajatella yhtä nimeä vain yhtenä henkilönä, vaan jokaisesta nimestä aukeaa sellainen verkko, jonka osasia me vielä tänä päivänä olemme.”

”Minusta on hyvä ajatella teoksen nimiä solmuina valtavassa kudelmassa, jossa lopulta nämä kaikki nimet liittyvät toisiinsa sisaruksina, puolisoina, lapsina, asetovereina, ystävinä, työkavereina, sukulaisina ja tuttavina. Ja vielä laajemmin: jokaisen nimen takana ovat heidän äitinsä ja isänsä, edeltävät sukupolvet. Näistä nimistä synnymme me, tämän päivän suomalaiset”, Kivimäki jatkaa.

Kivimäen mukaan sodan kokeneen sukupolven vaikutukset ulottuvat meihin sekä hyvässä että pahassa.

”Kun yhden kohdalle osui kuolema, vamma tai elinikäinen trauma, se kolhaisi samalla kymmeniin, ellei satoihin muihin. Vastaavasti näistä nimistä versovat myös välittämisen ja huolenpidon, hyvinvoinnin ja oikeudenmukaisuuden säikeet pitkälle tähän päivään, joskin huomaamattomammin. ”

Voimme muistaa sotasukupolven leimallisimpia piirteitä: maltillista rauhantahtoa, yhteisvastuuta ja pienemmän oikeutta pitää puolensa.

Kivimäellä valoteoksen tunnelin pituus ja nimien valtava määrä herätti ajatuksen, että kyse oli valtavasta ihmisjoukosta, joka rintamalla oli.

“Teoksessa tulee eläväksi se, että on kyse massasta, mutta yhtaikaa on kyse yksilöistä. "

"Tulee ajatelleeksi, että ihmisten määrä ei sinällään ole se tärkein juttu, vaan se, että jokaisen takana on kokonainen ihmiskohtalo. Eihän me ihmiset itse koskaan koeta olevamme massaa.”

Sukupolvien jatkumo on kuitenkin tärkeää.

“Me kannamme mukanamme edeltävien sukupolvien kokemuksia sekä hyvässä että pahassa. Sitä mitä he ovat joutuneet kokemaan sodassa, mutta myös sitä hyvää mitä he ovat tehneet. ”

Sukupolvi. Nyt. -valoteos Helsingissä Töölönlahden puistossa, Musiikkitalon kulmalla on auki päivittäin 5.12.2017 – 5.1.2018 klo 16-21 (ei 24.-25.12.) sekä 6.1. – 10.1.2018 klo 16-22.
Teoksen herättämiä ajatuksia ja muistoja voi jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #sukupolvinyt #valohaaste tai @raimolang.
Rintamalla olleiden tarinoita voit tutkia palvelussa sotapolku.fi, josta suurin osa teoksessa olevista nimistä on peräisin. Siellä voit lisätä myös oman sukulaisesi tai läheisesi joukkoistettuun digitaaliseen arkistoon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Yhteiskunta