Hyppää pääsisältöön

Elossa 24h – uusia, tosielämän tarinoita sairaalamaailmasta

Elossa 24h-sarjan kolme päähenkilöä: Piritta, Martiina ja Martin
Elossa 24h-sarjan kolme päähenkilöä: Piritta, Martiina ja Martin elossa24h

TV1 joka päivä 7. - 13.1.2018 klo 20.00 - 20.30, uusinta maanantaisin klo 16.15 ja sunnuntaisin n. klo 12.00
Katsottavissa Yle Areenassa

Dokumentaarinen realitysarja Elossa 24h palaa ruutuun uusin toisen tuotantokauden jaksoin. Sarja kertoo tosielämän inhimillisiä tarinoita sairaalamaailmasta, yhden vuorokauden ajalta. Kausi nähdään kokonaisuudessaan viikon aikana 7. - 13.1.2018

Miten meidät pidetään elossa?

Seitsemänosaisessa ohjelmasarjassa kohdataan elämän käännekohdissa niin potilaita ja heidän läheisiään kuin heitä hoitavaa sitoutunutta henkilökuntaakin. Ainutlaatuisessa, koko Suomen kattavassa tv-tapahtumassa nähdään useita kymmeniä tarinoita siitä, miten meitä kaikkia pidetään elossa – vuorokauden jokaisena tuntina.

Tuttuja ja uusia kasvoja

Ohjelman hoitoalan päähenkilöinä nähdään muun muassa ensimmäiseltä tuotantokaudelta tutut lääkärihelikopterin ensihoitolääkäri Piritta Setälä Pirkkalasta, kätilö Martiina Grönholm vauvojen tehohoidosta Turusta ja aivoja operoiva neurokirurgi Martin Lehecka Helsingistä. Lisäksi mukana on kymmeniä uusia päähenkilöitä osastoilta, leikkaussaleista ja sairaaloiden ylläpitotehtävistä.

Jakso 1: Sunnuntai 7.1.

17-vuotias Roosa on tullut sairaalaan skolioosileikkauksen vuoksi.
17-vuotias Roosa on tullut sairaalaan skolioosileikkauksen vuoksi. Kuva: ITV Studios Finland Elossa 24h,skolioosi

Roosa, 17, Varkaudesta (kuvassa) on menossa isoon selkäleikkaukseen Turkuun. Skolioosi suoristetaan riskialttiissa operaatiossa. Helena, 90, ei malta hidastaa tahtia, mutta sydämen aorttaläpän kalkkeumat väsyttävät. Hänelle asennetaan tähystyksessä uusi läppä sydämeen Tampereella. Lisäksi jaksossa seurataan Hämeenlinnan ambulanssin pitkää työvuoroa.

Reijon maksassa on kasvaimia ja hän toivoo pääsevänsä elinsiirtoleikkaukseen. Viljo, 10, saa kuulla tuloksia – onko lymfooma selätetty?

Jakso 2: Maanantai 8.1.

Neurokirurgi Martin Lehecka leikkaa ihmisten aivoja Töölön sairaalassa.
Neurokirurgi Martin Lehecka leikkaa ihmisten aivoja Töölön sairaalassa. Kuva: ITV Studios Finland Elossa 24h,neurokirurgi

Rovaniemeläinen Matti, 78, on omaishoitaja pojalleen Pertille, 29. Oululainen Reeta, 32, käy sädehoidossa aggressiivisen rintasyövän vuoksi. Ensihoitolääkäri Iita Daavittila työskentee FinnHEMSin ensihoitolääkärinä Oulunsalon tukikohdassa. Pitkän työvuoron aikana ehtii kohtaamaan monta potilasta.

Seppo menee aivokasvainleikkaukseen Helsingissä. Kokenut neurokirurgi Martin Lehecka (kuvassa) operoi kasvaimen, joka on kasvanut jo nelisenttiseksi. Entinen lapsipotilas Hanna Seppänen on päätynyt työskentelemään TAYSissa samalle osastolle, jossa on itse ollut hoidettavana.

Jakso 3: Tiistai 9.1.

Seitsemänosainen sarja kertoo, mitä suomalaisissa sairaaloissa tapahtuu vuorokauden aikana.
Seitsemänosainen sarja kertoo, mitä suomalaisissa sairaaloissa tapahtuu vuorokauden aikana. Elossa 24h,Yle TV1

Oululaispariskunta, sairaalafyysikko Jani Katisko ja neurokirurgi Maija Lahtinen (kuvassa) työskentelevät kumpikin neurokirurgisella osastolla OYSissa. Eero, 78, on joutunut jättämään normaalin sosiaalisen elämän Parkinsonin aiheuttaman vapinaoireen vuoksi. Hänelle annetaan aivojen lämpökäsittely. Neurokirurgian osastolle tulee tarkastuskäynnille myös Vertti, 12, joka on saanut ison avun aivojen syvä-stimulaatiosta omaan parantumattomaan sairauteensa.

Tapio, 71, menee keuhkosyöpä-leikkaukseen HUSin Meilahden sairaalaan. Lisäksi seurataan Helsingin pelastuslaitoksen ensihoitaja-palomiesten 12 tunnin työvuoroa.

Jakso 4: Keskiviikko 10.1.

Seitsemänosainen sarja kertoo, mitä suomalaisissa sairaaloissa tapahtuu vuorokauden aikana.
Seitsemänosainen sarja kertoo, mitä suomalaisissa sairaaloissa tapahtuu vuorokauden aikana. Elossa 24h,Yle TV1

Suonenjoelta olevan Marin, 41, yli 90 kilon laihdutus palkitaan, kun hän pääsee lopulta laihdutusleikkaukseen. Turussa kätilö Martiina Grönholm saa hoidettavakseen vastasyntyneen Mikaelin. Savonlinnassa tehostetun kotisairaanhoidon aamuvuoro alkaa ja sairaanhoitaja Leena Heiskanen-Kurki (kuvassa) lähtee hoitotoimiin autolla.

Susanna, 34, on sairastunut parantumattomaan haimasyöpään. Myös hänen äitinsä Saara, 66, sairastaa parantumatonta keuhkosyöpää. Tänään Saara saa kuulla, ovatko uudet hoidot pysäyttäneet syövän leviämisen. Tommi, 28, käy proteesimestarilla saadakseen uuden holkin amputaatiotynkään.

Jakso 5: Torstai 11.1.

Seitsemänosainen sarja kertoo, mitä suomalaisissa sairaaloissa tapahtuu vuorokauden aikana.
Seitsemänosainen sarja kertoo, mitä suomalaisissa sairaaloissa tapahtuu vuorokauden aikana. Elossa 24h,Yle TV1

Terveyskeskuslääkäri Marjo Niskanen työskentelee Ivalossa. Yhden päivystysvuoron aikana hän kohtaa lukuisia potilaita niin rajavartioasemalla terveyskeskuksessa kuin illalla puhelinpäivystyksessä. Nelivuotias Oili (kuvassa) on monista kehityksen häiriöistä huolimatta ottanut isoja edistysaskelia ja oppinut muun muassa puhumaan. Tänään hän käy Tampereella lääkärillä, jossa arvioidaan omaishoidon tuen tarvetta.

Iiris, 22, on menossa tähystykseen Tampereelle. Tänään tutkitaan, voiko hän päästä avanteesta eroon. Keuhkosyöpää sairastavan Annelin, 82, kanssa pohditaan Kuopiossa, miten loppuelämä järjestettäisiin mahdollisimman hyvin.

Jakso 6: Perjantai 12.1.

Seitsemänosainen sarja kertoo, mitä suomalaisissa sairaaloissa tapahtuu vuorokauden aikana.
Seitsemänosainen sarja kertoo, mitä suomalaisissa sairaaloissa tapahtuu vuorokauden aikana. Elossa 24h,Yle TV1

Clarissa (kuvassa), 35, on menossa rintojen suurennukseen Valkeakosken sairaalaan. Hänelle on tehty sukupuolenkorjaus ja vihdoin hän kokee olevansa oma itsensä. Kati, 29, kärsii selkäkivuista, jotka estävät häneltä normaalin toiminnan ja työnteon. Tänään hänelle asennetaan välilevyproteesi, jonka avulla hän saattaa palata työkuntoiseksi. Arsenikki on Venlalle, 18, annettava hoitomuoto hänen harvinaiseen leukemiaansa. Tänään on hänen toiseksi viimeinen hoitokertansa Tampereella, sillä tauti vaikuttaisi olevan selätetty.

Syntymäkuuro Mark, 1, harjoittelee Turussa kuulemista implantin avulla. Reetta, 23, viettää Kuopiossa sairaalassa aikaa tarkkailussa. Kehoon ja päähän kytketyt anturit tarkkailevat aivojen sähkökäyrää ja kertovat, mitä epileptisessä kohtauksessa tapahtuu. Voisiko hänelle löytyä hoitomuoto, jotta hän pääsisi takaisin normaalielämään?

Jakso 7: Lauantai 13.1.

Ensihoitolääkäri Piritta Setälä
Ensihoitolääkäri Piritta Setälä Kuva: ITV Studios Finland Elossa 24h,finnhems

Tamperelainen ensihoitolääkäri Piritta Setälä (kuvassa) kohtaa vuorokauden mittaisessa päivystysvuorossaan keskimäärin kahdeksan potilasta. Jokaisella hoitokerralla on vastassa uusi tilanne ja uudet ihmiset. Siksi lääkäriyksikön tiimin pitää toimia saumattomasti.

Sanni-vauvalla, 9kk, on sairaus, jonka vuoksi yksi kallon sauma on luutunut liian aikaisin. Helsingissä Sannin kallo avataan ja muotoillaan uudelleen, jotta aivot saisivat lisää kasvutilaa. Kari, 58, saa Oulussa hoitoa, jota muualla Euroopassa ei anneta. Hänen aivolymfoomaansa hoidetaan antamalla suoraan aivoveriesteen ohi sytostaattia aivoihin. Tampereella syntyy Jannen ja Jennin neljäs lapsi.

Lähes 40 kameraryhmää, 13 kaupungissa

Elossa 24h -sarjaa on kuvannut 38 kameraryhmää, 13 suomalaisessa kaupungissa yhden vuorokauden ajan syyskuussa 2017. Kuvaajat seurasivat sairaanhoidon ammattilaisia niin akuuttipäivystyksessä, kotisairaanhoidossa kuin terveysasemilla.

Tärkeimmän tarinan kertovat kuitenkin potilaat itse. Ohjelmassa avautuu dokumentaarinen hetki toisen ihmisen elämäntilanteeseen sellaisena kuin se on juuri tuona vuorokautena.

Sairaaloita eri puolilta Suomea

Mukana ovat kaikki Suomen yliopistosairaalat sekä lääkärihelikopteritoiminnasta vastaava FinnHEMS, Helsingin pelastuslaitos sekä useita eri hoitoalan yksiköitä eri puolilla Suomea. Ohjelmaa kuvattiin yliopistosairaalakaupunkien lisäksi muun muassa Oulaisissa, Hämeenlinnassa, Rovaniemellä, Ivalossa ja Savonlinnassa.

Elossa 24h perustuu ITV Studiosin kehittämään, brittiläiseen ohjelmaformaattiin "Keeping The Nation Alive". Sarjan ensimmäinen suomalainen tuotantokausi esitettiin Yle TV1:ssä vuoden 2017 alussa.

Kommentit
  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.