Hyppää pääsisältöön

Kekkonen – dokumenttisarja presidentistä, Jari Tervon silmin

Jari Tervo itsenään ja pää kaljuksi ajeltuna Kekkonen-sarjaa varten.
Jari Tervo itsenään ja pää kaljuksi ajeltuna Kekkonen-sarjaa varten. Kuva: Yle Kuvapalvelu, Jussi Nahkuri Jari Tervo,Urho Kekkonen

Kekkonen-dokumenttisarja tuo 25 vuotta Suomea johtaneen presidentti Urho Kekkosen elämän esiin laajuudella, jolla sitä ei aiemmin ole käsitelty.

Kahdeksasta puolituntisesta osasta koostuva tv-sarja etenee syntymästä vanhuuteen ja vallasta luopumisen vaikeuteen, aina presidentin kuolemaan ja Kekkosen jälkeiseen aikaan. Sarjan viimeisessä osassa käsitellään pitkäaikaisen presidentin poliittista perintöä.

UKK kirjoittaa myllykirjeitä
UKK kirjoittaa myllykirjeitä Kuva: Kalle Kultala Urho Kekkonen

Konna vai sankari?

Sarjassa Kekkosta katsotaan uusin silmin – dokumentin toimittajan Jari Tervon silmin. Aikooko Tervo tehdä Kekkosesta konnan vai sankarin?

”Hän oli molempia, mutta sen lisäksi myös sutki, veijari, köyhän ystävä, opportunisti, sanataituri, patriootti, korkeushyppääjä, karrieristi, naistenmies ja miestenmies. Mielellään myös lauloi otettuaan. Hän oli täysi Kekkonen”, Tervo sanoo.

Kekkosta on käsitelty muistelmakirjoissa, tutkimuksissa ja lehtiartikkeleissa paljon, mutta jotain puuttui.

”Kun tutkimme sarjan työryhmän kanssa aihetta, huomasimme hämmästykseksemme, ettei Kekkosesta ole tehty kattavaa dokumenttisarjaa. Se oli valtava puute, kun ajatellaan Kekkosen vaikutusta Suomen historiaan ja suomalaiseen yhteiskuntaan”, Tervo sanoo.

Urho Kekkonen kävelee kalliolla
Urho Kekkonen kävelee kalliolla Kuva: Yle/Kalle Kultala Yle Elävä arkisto,Urho Kekkonen

Ennen julkaisematonta aineistoa

Sarjassa käsitellään Kekkosen kaikki puolet: suhteet venäläisiin ja muihin suomalaisiin poliitikkoihin, jotka pyrkivät presidentiksi, suhteet naisiin, kritiikinsietokyky, urheilu, saunominen, viina, hiihtäminen, suomettuminen, vanhuus, vallasta luopumisen vaikeus ja yksinäisyys.

Sarjassa on mukana paljon ennennäkemätöntä ja -kuulematonta aineistoa. Tekijät ovat muun muassa löytäneet uutta tietoa Kekkosesta ajalta, jolloin hän toimi nuorena juristina Etsivän Keskuspoliisin eli aikansa Suojelupoliisin kovanyrkkisenä kommunistien kuulustelijana.

Sarjan rungon muodostavat arkistomateriaali ja haastattelut UKK:n kanssa tekemisissä olleiden, historiantutkijoiden ja muiden asiantuntijoiden kanssa.

Urho Kekkonen håller Nyårstal 1.1 1972
Urho Kekkonen håller Nyårstal 1.1 1972 Kuva: Håkan Sandblom/Yle Kuvapalvelu Urho Kekkonen

Urkin sitaattikoneesta sopiva lohkaisu

Sarjan lisäksi Yle on juuri julkaissut oman Kekkonen-sivuston, jolle on koottu monipuolisesti Kekkosta koskevaa materiaalia. Sitaattikoneesta saa työstettyä omaan päiväänsä ja mielentilaansa sopivan Kekkosen sitaatin, joista presidentti tuli varsin tunnetuksi.

Tuotanto: Intervisio, 2017.

Kekkonen dokumenttisarja TV1 torstaina ja perjantaina 27. - 28.12.2018 klo 18.30 - 19.00 ja maanantaista lauantaihin 31.12.2018 - 5.1.2019, Areenassa. Sarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2017.

Muokattu 9.1.2018: Siirretty TV-lähetystiedot artikkelin loppuun.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.