Hyppää pääsisältöön

Akin ja Emilian kalapaikat:
Torisenon latvavedet

Torisenon latvavedet sijaitsevat kaukana Käsivarren erämaassa. Pienellä alueella on useita hyviä jokia, järviä ja lampia. Kalastuspaine on kohtuullisen vähäistä, ja vesiltä on mahdollista saada ennätyskaloja.

Torisenosta saa harjusten lisäksi muun muassa siikoja, jotka voivat olla jopa yli kahden kilon painoisia. Myös Torisenon läheisistä lammista voi löytyä suuria kaloja. Kaikista sivujoista saa harjusta sekä taimenta, ja esimerkiksi Kaskasjoesta voi nostaa yli 55 senttimetrin harjuksia. Pikkujoista on tavattu jopa 60 senttimetrin taimenia, mutta niiden saaminen ei ole jokapäiväistä herkkua.

Alueella parhaiten toimiviksi perhoiksi on todettu Europa 12 ja sen muunnokset, ruskeat klinkhammerit sekä ruskeat ja harmaat nymphit. Mustat ja violetit liitsit toimivat suvannoissa ja järvillä. Mikäli kalastaa virvelillä, pienintä Lotto-lippaa tai heittokohoa ja perholitkaa kannattaa testata.

Kuten useilla paikallisilla, myös Äijällä ja hänen palvelusväellään on maastoliikennelupa.

Alueelle pääsee esimerkiksi ajamalla maastokelpoisella autolla Kalkkoaivintietä Kalkkoaivin päivätuvalle ja sieltä patikoimalla eteenpäin. Matkan varrella on myös Kutukosken autiotupa, joka on hyvä yöpymispaikka. Lisäksi perille pääsee melomalla Vuontisjärviä pitkin Kutukosken kautta Vuontisjoelle.

Kanootti tai vene täytyy kantaa Kalkkoaivin tienvarresta Vuontisjärvelle tai pikkulampia pitkin Kalkkoaivin tuvalta, sillä Kalkkoaivintieltä ei saa poiketa moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ilman maastoliikennelupaa. Matkaa tulee noin 2-3 kilometriä. Rajamies, erävalvoja ja poliisipartio valvovat alueella ja rangaistus on tuntuva, mikäli maastoliikennesääntöä rikkoo.

Teksti: Aki Huhtanen.


Kartta Torisenon latvavesistä.
Kartta Torisenon latvavesistä.
Eränkävijät