Hyppää pääsisältöön

Jääkiekon NHL-liiga syntyi inhosta Eddie Livingstonea kohtaan

Toronto Arenas -jääkiekkojoukkue
Ensimmäisen NHL-liigakauden voittaja Toronto Arenas Toronto Arenas -jääkiekkojoukkue Kuva: Hockey Hall of Fame Toronto Arenas

Jääkiekon NHL-liigan ensimmäiset pelit pelattiin 19. päivä joulukuuta vuonna 1917. Ilman torontolaista Eddie Livingstonea jääkiekon suurin ja kaunein liiga saatettaisiin nykyisin tuntea NHA-liigan nimellä. NHL:n edeltäjä, vuonna 1909 perustettu NHA, jäi kuitenkin historiaan lähinnä sen vuoksi, että liigan joukkueiden omistajat eivät tulleet toimeen Toronto Blueshirts -joukkueen omistajan Livingstonen kanssa.

Edward James Livingstone (1884-1945) oli torontolainen urheiluvaikuttaja, manageri ja joukkueenomistaja. Menestyneen painokoneyrittäjän poika harrasti nuorena rugbya, krikettiä ja jääkiekkoa. Myöhemmin hän valmensi ja johti menestyksekkäästi jalkapallon ja jääkiekon amatöörijoukkueita.

1900-luvun alussa ammattilaisjääkiekko nosti päätään Kanadassa, ja myös Livingstone päätti ottaa osaa toimintaan, jossa liikkui jo varhain paljon rahaa. Livingstone oli kuitenkin mies, jota kiistat tuntuivat seuraavan kaikkialle. Seurauksena oli myrskyisä ja merkittävä episodi kanadalaisen jääkiekon historiassa.

Livingstone lähtee NHA-liigaan

Vuonna 1914 Livingstone osti National Hockey Association -liigassa pelaavan torontolaisjoukkueen ja antoi sille uudeksi nimeksi Toronto Shamrocks. NHA oli ensimmäisiä jääkiekon ammattilaisliigoja Kanadassa. Kiivasluonteiseksi ja taistelunhaluiseksi kuvattu Livingstone oli pian vaikeuksissa liigan muiden omistajien kanssa.

Keväällä 1915 Livingstone pyysi Montreal Wanderers -joukkueen kanssa pelattavan ottelun siirtämistä, koska hänen joukkueessaan pelaavat McNamaran veljekset olivat hoitamassa sairasta isäänsä. Tähän ei kuitenkaan suostuttu, ja Torontolle peli tuomittiin hävityksi, mikä johti vuosia jatkuneeseen vihanpitoon Montreal Wanderers -joukkueen omistajan kanssa.

Kanadalainen jääkiekkojoukkueen omistaja Edward Livingstone
Eddie Livingstone Kanadalainen jääkiekkojoukkueen omistaja Edward Livingstone Kuva: Hockey Hall of Fame Edward

Samana vuonna Livingstone osti myös Toronto Blueshirts -joukkueen. Kuudesta joukkueesta koostuvan NHA-liigan muut omistajat eivät katsoneen hyvällä kahden joukkueen omistamista, koska se merkitsi Livingstonen vallan merkittävää kasvua pienessä liigassa. Muut omistajat vaativat toisen joukkueen myymistä. Kun Livingstone ei tehnyt tätä määräaikaan mennessä, Shamrocks-joukkue suljettiin liigasta.

Shamrocksin sijaan NHA-liigaan koottiin kaudella 1916-17 joukkue Toronton lähelle sijoitetun 228:n pataljoonan sotilaista. Livingstone kävi hyökkäykseen muita omistajia vastaan ja kyseenalaisti asetelman laillisuuden. Samaan aikaan Livingstone nahisteli rahasta sekä omien pelaajiensa että Toronton Arena Gardens -jäähallin omistajien kanssa.

Vuonna 1917 NHA-liigan muut omistajat päättivät, että hankalasta Livingstonesta pitää lopultakin päästä eroon. 228 pataljoonan sotilaat lähtivät ensimmäiseen maailmansotaan ja Torontoon jäi vain Livingstonen Blueshirts-joukkue. Muut omistajat äänestivät Blueshirts-joukkueen sulkemisesta pois liigasta sääntörikkomusten verukkeella. Livingstonen persoonan lisäksi taustalla oli se, että Torontoon ei kannattanut matkustaa pelaamaan vain yhtä joukkuetta vastaan.

NHL-liiga syntyy

Syksyllä omistajat päättivät, että NHA-liigan toiminnot lakkautetaan ja perustetaan uusi liiga, johon Livingstone ei pääse. National Hockey League syntyi marraskuussa 1917. Siinä oli vain neljä joukkuetta: Montreal Canadiens, Montreal Wanderers, Ottawa Senators ja Quebec Bulldogs. Quebec joutui jäämään pois, ja sen tilalle torontolaisen Arena Gardens -jäähallin omistajat muodostivat joukkueen, joka tunnettiin nimellä Toronto Arenas.

NHL-liigan ensimmäiset pelit pelattiin 19. joulukuuta. Montreal Canadiens voitti Ottawa Senatorsin maalein 7-4 ja Montreal Wanderers Toronto Arenasin maalein 10-9. Peli näytti hyvin erilaiselta kuin nykyisin: eteenpäin syöttäminen ei ollut sallittua, kentällä ei ollut eroteltu pelialueita eikä vaihtoja saanut tehdä lennosta.

Toronto Arenas lopulta voitti ensimmäisen NHL-liigakauden, mutta sen piti vielä pelata Stanley Cupista Tyynenmeren liigan voittajaa Vancouveria vastaan. Senkin ottelusarjan vei Toronto. Mutta kiistat Eddie Livingstonen kanssa eivät suinkaan loppuneet. Osa Toronto Arenasin pelaajista oli vielä virallisesti Livingstonen leivissä. Hänen kanssaan oli sovittu korvauksista pelaajien käytöstä, mutta niistä tuli - totta kai - kiistaa, mitä puitiin myös oikeudessa.

Useiden vuosien jälkeen Livingstone lopulta voitti oikeustaistelun, mutta ammattilaisjääkiekon pariin hän ei enää onnistunut tekemään kunnon paluuta. Livingstone yritti useaan otteeseen perustaa uutta ammattilaisliigaa, joka syrjäyttäisi NHL:n. Livingstone ei tässä onnistunut: vaikeuksista huolimatta NHL vakiinnutti pikku hiljaa asemansa ja aloitti matkan jääkiekon ykkössarjaksi maailmassa.

Ilman inhoa Eddie Livingstonea kohtaan jääkiekon suurin ja kaunein sarja saattaisi näyttää tänään hieman toisenlaiselta.

Lisää aiheesta:
Jääkiekon tarina -sarja Yle Radio 1:ssä ja Areenassa tammikuussa.