Hyppää pääsisältöön

Kirjankannet nostavat muistot pintaan – nämä kannet muuttivat maailmaa

Sinuhe-kirjan kansi
Sinuhe-kirjan kansi Sinuhe egyptiläinen,Puoli seitsemän

Kun kirjan kansi ja teksti nivoituvat yhteen, taideteos puhuttelee koko sielua. Jotkut kannet muodostuvat klassikoiksi, kuten Väinö Linnan Tuntematon sotilas tai Tove Janssonin Kuinkas sitten kävikään? Kannet herättävät myös väkeviä muistoja.

Kirjailija Ville Hänninen uskoo, että kirjan koko henki tiivistyy kansiin. Hän on käynyt läpi suomalaisia kirjankansia ja valinnut jokaiselta itsenäisyyden vuodelta yhden merkittävän kannen. Kannet on koottu teokseen Kirjan kasvot .

Muun muassa nämä kannet ovat Hännisen mukaan muuttaneet maailmaa tai ainakin tapaa katsoa sitä:

1. Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen

Joskus kirjan tunnetuin kansi ei synny välttämättä ensimmäisellä tai toisellakaan yrittämällä. Esimerkiksi Sinuhen ensimmäinen kansi vuonna 1945 sisälsi egyptiläisiä hieroglyfejä.

Toteutus jäi ponnettomaksi, joten toisen yritykseen lähti aikansa tähtikuvittaja Björn Landström. Hän piirsi Sinuhelle egyptiläisen sivuprofiilin.

Sekään ei toiminut.

Vasta kolmannesta kannesta, jonka Landström teki lähes kolmekymmentä vuotta romaanin ilmestymisen jälkeen, tuli se kaikkien muistama Sinuhen kansi. Suoraan lukijan kasvoihin porautuvat kannet jäivät mieleen ja muuttuivat tavaramerkiksi.

2. Olavi Paavolainen: Risti ja hakaristi

Risti ja hakaristi -kirjan kansi
Risti ja hakaristi -kirjan kansi Risti ja hakaristi : uutta maailmankuvaa kohti,Olavi Paavolainen,Puoli seitsemän

Risti ja hakaristi on Olavi Paavolaisen mielenkiintoisimpia teoksia, jossa ei varauksetta palvota uutta Eurooppaa ihastuneilla sanakäänteillä.

Paavolainen tarkastelee vuonna 1938 ilmestyneessä kirjassaan välillä varsin kriittisestikin italialaista fasismia ja saksalaista kansallissosialismia.

Väkevistä sanoistaan huolimatta kirja olisi silti vajaa ilman Aarne Nopsasen tekemää kantta. Kannessa kiteytyy hienosti ennen toista maailmansotaa vallinnut sekava tunnelma.

3. Yrjö Kokko: Pessi ja Illusia

Pessi ja Illusia -kirjan kansi
Pessi ja Illusia -kirjan kansi Pessi ja Illusia,Yrjö Kokko,Puoli seitsemän

Satu Pessistä ja Illusiasta syntyi keskelle sodan melskettä vuonna 1944. Kun muut veistelivät tai rakentelivat puhdetyökseen puukkoja, Yrjö Kokko kirjoitti lapsille.

Syntyi satu, jossa yhdistyivät tosi ja mielikuvituksen maailma ainutlaatuisella tavalla.

Yrjö Kokko ideoi kannen yhdessä puolisonsa Aune Kokon kanssa. Kannessa on valokuva pariskunnan tyttärestä alastomana lumpeenlehdellä keimailevan neitokorennon edessä.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän