Hyppää pääsisältöön

Panorama: Mitä Facebook tietää meistä?

Facebook tuntee käyttäjänsä paremmin kuin mikään muu yritys koskaan aikaisemmin.
Toimittaja Darragh MacIntyre (oik.) tapaa Facebookin entisen johtajan, Antonio Garcia Martinezin. Facebook tuntee käyttäjänsä paremmin kuin mikään muu yritys koskaan aikaisemmin. Kuva: BBC 2017 Yle TV1,Panorama: Mitä Facebook tietää meistä?

TV1 perjantaina 22.12.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta keskiviikkona 27.12. klo 21.05
Yle Areenassa 30 päivää

Sosiaalisessa mediassa moni kertoo avoimesti elämästään ja jakaa tärkeimmät hetkensä. Näin Facebook tuntee käyttäjänsä paremmin kuin mikään muu yritys koskaan.

Yhtiö käyttää tehokkaasti tietojamme tienatakseen omaisuuksia mainostajilta. Se yhdistelee tietoja ja pystyy tarkasti kohdistamaan mainontaa, nyt myös poliittista mainontaa.

Palkittu tutkiva journalisti Darragh MacIntyre tarkastelee raportissaan yhtä maailman menestyneimmästä yhtiöistä. MacIntyre tapaa muun muassa Facebookin entisen sisäpiiriläisen Antonio Garcia Martinezin, joka osallistui yhtiön markkinointimasiinan luomiseen.

Facebook on somejättiläinen ja sillä on paljon valtaa, mikä erottaa sen muista internet-yhtiöistä. Jos yhtiöllä on vaikutusta jo vaaleihin, eikö sitä olisi syytä valvoa? Vai onko yhtiöstä tullut jo kokonsa takia mahdoton valvoa.

Panorama: What Facebook Knows About You? Tuotanto: BBC, Briannia, 2017.