Hyppää pääsisältöön

Tunteiden temppelit on matka elokuvamuistojen maailmaan

Elokuvateatteri Metropol Helsingissä vuonna 1955
Elokuvateatteri Metropol Helsingissä vuonna 1955 Elokuvateatteri Metropol Helsingissä vuonna 1955 Kuva: Pirkanmaan elokuvakeskus elokuvateatterit

Elokuvateatterit ovat aina olleet paikkoja, joissa tunteet valkokankaalla ja katsomossa kohtaavat. Jouko Aaltosen dokumentissa suomalaisten elokuvateattereiden tarinat heräävät eloon "temppelinpalvelijoiden" kertomana.
Teema tiistaina 19.2. klo 20.30. Areenassa 30 päivää

Tunteiden temppelit on nostalginen dokumentti suomalaisen elokuvateatteritoiminnan historiasta. Dokumentti kertoo saleista, jotka ovat elokuville ja tunteille pyhitettyjä. Monenkirjavan seurakunnan muistot, kokemukset ja haaveet heräävät eloon, samoin kuin ”temppelinpalvelijoiden”, teattereiden henkilöstön ja yrittäjien kertomukset, nykyajan kekseliäitä kinovirittelijöitä unohtamatta.

Mä oon ihan sama kuin kymmenvuotiaana katsoessani elokuvia.― Peter von Bagh

Elokuva kertoo muutoksesta. Elokuvateatterit ovat siirtyneet vuosikymmenten mittaan työväentaloista elokuvapalatseihin ja viihdekeskuksiin. Monet elokuvateatteripyhäköt ovat saaneet uuden käyttötarkoituksen, milloin maallisemman (biljardisali), milloin vieläkin pyhemmän (Valtakunnansali tai vapaamuurarien kokoushuone). Nyt viimeisetkin pienet syrjäseutujen teatterit ovat siirtyneet digiaikaan. Analoginen filmi on kuollut ja pahimmillaan vanhat projektorit on heitetty hankeen. Moni teatteri on lopettanut toimintansa, osa myös avannut uudelleen ovensa. Elokuva kertoo vanhasta katoavasta elokuvakulttuurista, mutta myös muutoksesta ja mahdollisuuksista. Tunteiden temppelit on muodoltaan kuvallinen ja äänellinen essee, joka liikkuu assosioiden eri aikatasoissa. Elokuvassa on myös paljon hienoa arkistomateriaalia, niin elokuvateattereiden loiston kuin rappionkin aikakausilta.

Elokuvateatteri Kit-Cat Helsingissä vuonna 1935
James Cagneyn tähdittämä "Lentoprikaadit" sai ensi-iltansa Kit-Catissa lokakuussa 1935 Elokuvateatteri Kit-Cat Helsingissä vuonna 1935 Kuva: Kavi elokuvateatterit,teeman dokumentit

Elokuvaa on kuvattu usean vuoden ajan eri puolilla Suomea, Helsingin lisäksi mm. Kuopiossa, Vaasassa, Turussa, Kouvolassa, Joensuussa – Jalasjärveä, Ylistaroa, Forssaa ja Vehmaata unohtamatta.

Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Toni Puurtinen, Henri Waltter Rehnström ja Jouko Aaltonen. Elokuva on Illume Oy:n tuotantoa.

  • Tunteiden temppelit, Suomi 2015

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa