Hyppää pääsisältöön

Tuomas Kyrö: "Urheilusankareiden kolmen kärjessä täytyy olla Marja-Liisa Kirvesniemi"

Kirjailija Tuomas Kyrö joulukuusen tähden takana Puoli seiskan studiossa
Tuomas Kyrö pahoitti mielensä, kun Marja-Liisa Kirvesniemi hävisi Nurmelle, Virènille, Nykäselle ja Litmaselle. Kirjailija Tuomas Kyrö joulukuusen tähden takana Puoli seiskan studiossa Kuva: Matti Toivonen/YLE Tuomas Kyrö

Mielensäpahoittaja-hahmolla kansan suosikiksi noussut kirjailija Tuomas Kyrö tyrmää Yle Urheilun asiantuntijoiden käsityksen kolmesta kaikkien aikojen parhaasta suomalaisurheilijasta. Marja-Liisa Kirvesniemen pitäisi olla Kyrön mielestä ehdottomasti kolmen kärjessä.

Yle Urheilu on listannut Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi sata kaikkien aikojen parasta suomalaisurheilijaa.

Kolme suurinta ovat Paavo Nurmi, Lasse Virèn ja Matti Nykänen.

Ankarana penkkiurheilijana tunnettu Kyrö pahoitti mielensä listauksesta.

– Marja-Liisa Kirvesniemen pitäisi olla kolmen parhaan joukossa. Ihan sama, kuka pudotetaan. Voidaan vaikka jakaa pronssi niin kuin olympianyrkkeilyssä.

Kyrö muisteli, kuinka hän katsoi vuoden 1984 talviolympialaisia ala-asteen juhlasalissa puukuorisesta Salorasta, josta vahtimestari yritti saada television lumisateen läpi näkymään Sarajevon lumisadetta.

– Heilutin kuvaamataidon tunnilla tekemääni Suomen lippua jokaiselle Marja-Liisan kolmelle kultamitalille. Enkä tajunnut, että viidesosaa oppilaista urheilu ei kiinnostanut yhtään.

Kaikki, missä tulee kurkusta verta suorituksen jälkeen: väliaikahiihto ja pitkän matkan juoksu― Penkkiurheilija Tuomas Kyrön lempilajit

Kyrö seuraa mieluiten kestävyysurheilua.

– Kaikki, missä tulee kurkusta verta suorituksen jälkeen: väliaikahiihto ja pitkän matkan juoksu. Jääkiekko toki myös.

Edessä on urheiluntäyteinen alkuvuosi: ensin Etelä-Korean talviolympialaiset, sitten jääkiekon MM-kisat Tanskassa. Kesällä ratkotaan jalkapallon maailmanmestaruus Venäjällä.

– Lapsuudessa olympialaiset tarkoittivat juhlaa neljän vuoden välein. Nyt pitäisi olla vuorotteluvapaalla, että ehtisi kaikkia arvokilpailuita seurata.

Katso Tuomas Kyrön koko vierailu maanantain Puoli seiskassa:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.