Hyppää pääsisältöön

Big in Finland – Stand up -kaksikko koluaa USA:n tunkkaisimmatkin klubit ja kohtaa lavakuoleman silmästä silmään

Miten suomalaiskoomikoiden huumori uppoaa amerikkalaisyleisöön? Big in Finland -sarja seuraa stand up -koomikoita Pietari Vihulaa ja Henric Chezekiä, jotka lähtevät kokeilemaan siipiään USA:ssa. Päästäkseen vetämään show'nsa he joutuvat aluksi jopa maksamaan paikastaan lavalla. Riskinä on aina, että vitsiä seuraa haudanhiljaisuus.

Amerikan-turnee alkaa New Yorkista, jossa stand up -tarjontaa on yllin kyllin. Heti lähtöruudussa kaksikko kohtaa haasteensa: millaiset vitsit lyövät läpi, tai miten opiskelijayleisö saadaan nauramaan, kun näyttää siltä, että ainoa motivaatio tulla paikalle on ilmainen pitsa?

Oppirahat on maksettava. Vähitellen lavat ja yleisöt suurenevat, palkkiot muuttuvat plusmerkkisiksi ja täyteen ahdetusta baarista irtoavat remakatkin naurut. New Yorkissa koomikot vetävät onnistuneet esitykset maineikkaassa Gotham Comedy Clubissa.

Vihula ja Chezek pyrkivät lavalle gangsta-klubilla, varastavat show'n burleski-illassa ja veistelevät sujuvasti vitsejä friikkishow-esitysten lomassa.

Sarjan katsoja saa mahdollisuuden tutustua USA:n stand up -piireihin. Klubien kirjo on suuri, ja meininki yleisössä erilainen eri puolilla maata. Pietari ja Henric saavat oppia matkallaan, että koomikon kannattaakin vetää erilaista roolia eri osavaltioissa.

– Osavaltiot on niin erilaisia. New Yorkissa pärjää Kallion hipsterinä. Tennesseessä piti vähän kattoo Donald Trump -videoita ja tajuta, että tästähän nää tykkää, Henric kertoo.

Pietari Vihula on puhelimessa Beverly Hillsissä. Henric Chezek istuu vieressä.
Agentin puheille pääsee harvoin suoraan puhelinsoitolla. Pietari Vihula on puhelimessa Beverly Hillsissä. Henric Chezek istuu vieressä. Kuva: Yleisradio stand up -komiikka,henric chezek

Vihulalla ja Chezekillä onkin roppakaupalla rohkeutta ja taitoa pärjätä epämukavilta näyttävissä tilanteissa. He pyrkivät lavalle atlantalaisella gangsta-klubilla, varastavat show'n burleski-illassa ja veistelevät sujuvasti vitsejä friikkishow-esitysten lomassa klubilla New Orleansissa.

Koomikon lavakuolema ja ampumahaava kämmenessä

Vaaran tuntu varjostaa koomikoita kaupungeissa. He eivät tuhlaa rahaa hotellielämään vaan etsivät majapaikkansa esimerkiksi netin vuokra-asuntosivuilta. Brooklynilaisen asuinalueen rumat rikostilastot tarjoavat jännitystä yöpymiseen. Sanfranciscolainen boheemikommuuni puolestaan vetää koomikot jo vakaviksi.

Tää oo mikään koomikkokämppä. Tää on crack-luola! Mä yritän vaan kattoo lähintä poistumisreittiä täst kuolemanloukust.― Henric Chezek kommuunimajoituksessa San Franciscossa

Sarjan kuvannut ohjaaja Mika Niva saa puolestaan reiän kämmeneensä kuula-aseesta eräässä välikohtauksessa Los Angelesissa.

Vaarallisia tilanteita nähdään lavoillakin. Klubeilla Pietari ja Henric kohtaavat jokaisen stand up -koomikon vihollisen: lavakuoleman. Pahinta on, jos vitsiä seuraa haudanhiljaisuus. Henric saa kokea, että O. J. Simpsonista voi olla hankala vääntää vitsiä mustan yleisön edessä.

Sarjassa nähdään molempien huippuhetkiä ja myös tilanteita, jolloin vitsi ei uppoa yleisöön. Pietari kertoo syyn, miksi sarja kannattaa katsoa:

– Kun katsoo meitä siel jossain open miceissä, mis me kuollaan lavalle, oma elämä ei tunnu enää yhtään niin pahalle!

Pietarin ja Henricin 17-jaksoinen trippi Yhdysvaltojen halki on katsottavissa Areenassa toistaiseksi. Sarja nähdään TV2:ssa 3.1.–7.2.2018.

Lisää ohjelmasta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua