Hyppää pääsisältöön

Haluatko laihtua? Vaakakapina kehottaa valitsemaan toisenlaisen tien hyvinvointiin

Vaakakapinan selviytymispaketti
Vaakakapinan selviytymispaketti Kuva: Pixabay, Yle/Annukka Palmén-Väisänen Vaakakapina,paketti

Stressaako syöminen? Kommentoiko läheinen painoasi? Ahdistaako lääkäriin meno? Vaakakapinan selviytymispaketista löytyy asiantuntija-apua yleisimpiin mieltä askarruttaviin painonhallinnan kysymyksiin.

Lopeta laihdutus, aloita elämä – tästä Vaakakapina lähti liikkeelle vuoden 2017 alussa. Nyt vuoden mittainen kampanja on tulossa päätökseen, mutta Vaakakapinan uusi ajattelutapa ja sisällöt jäävät elämään. Etsintää helpottaaksemme kokosimme selviytymispaketin, jolla pääset armollisen elämänmuutoksen alkuun.

Pohditko vielä, pitäisikö laihduttaa?

Muistutetaan aluksi mieleen painonhallinnan perusteet – jos vielä ajattelet, että sinun pitäisi laihduttaa, kannattaa tutustua ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin tekstiin, miksi Vaakakapinan ”lopeta laihdutus, aloita elämä” -ajatuksessa on järkeä.

Se, että keskityt laihduttamisen sijaan itsesi hyväksymiseen, elämänhallintaan ja elämästä nauttimiseen, tuo tutkimusten mukaan parempia tuloksia painonhallinnassa kuin iänikuinen laihduttaminen.

Ja jos vielä harkitset jonkinlaista pikadieettiä, lue miksi tämä ajatus kannattaa ensimmäisenä heittää romukoppaan.

Älä myöskään mene lankaan, jos mediassa hössötetään bikinikaudesta tai kehotetaan muunlaiseen pikalaihduttamiseen. Sinulla on lupa näkyä – bikineissä tai ilman – juuri sellaisena kuin olet, kuten kapinajohtaja Jenny Lehtinen kirjoittaa.

Ihmisen hyvinvointi ja painonhallinta ovat paljon monimutkaisempia kokonaisuuksia kuin mitä iänikuinen painoindeksi antaa ymmärtää. Jos haluat saada kokonaisarvion oman hyvinvointisi eri osa-alueista, tee Vaakakapinan hyvinvointi-indeksi-testi.

Laihdutuksen lopettaminen ei välttämättä ole helppoa ja vaivatonta. Mihin kannattaa varautua? Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorva kuvaa, mitä ihmismielessä saattaa tapahtua, kun laihduttajan identiteetistä luopuu.

Muutoksen flipperissä ihminen kimpoilee laihduttajaminän ja vapausminän välillä, kunnes tasapaino ajan myötä löytyy. Kuvan idea: psykologi Satu Lähteenkorva.
Muutoksen flipperissä ihminen kimpoilee laihduttajaminän ja vapausminän välillä, kunnes tasapaino ajan myötä löytyy. Kuvan idea: psykologi Satu Lähteenkorva. Kuva: Idea / Satu Lähteenkorva, toteutus / YLE / Annukka Palmén-Väisänen satu lähteenkorva

Ovatko elämäsi perusasiat kunnossa?

Ainakaan laihduttamaan ei kannata ryhtyä, jos elämän perusasiat eivät ole kunnossa. Ensimmäinen kuntoon laitettava asia on uni. Tarkista tästä artikkelista, miksi kannattaa nukkua tarpeeksi.

Arkesi saattaa myös yksinkertaisesti olla liian kuormittavaa ja täyttä, jotta uusien elämäntapojen opettelu olisi mahdollista. Lue Satu Lähteenkorvan kirjoitus oman mielesi ”konmarittamisesta” eli turhien asioiden karsimisesta.

Varpaat ja jalkapohjat tulevat esiin raidallisen peiton alta. Kuvan vasemmassa yläkulmassa musta Vaakakapina-logo.
Varpaat ja jalkapohjat tulevat esiin raidallisen peiton alta. Kuvan vasemmassa yläkulmassa musta Vaakakapina-logo. Kuva: Yle, Tero Kyllönen uni,varpaat peiton alla

Tuottaako syöminen haasteita?

Syömisen haasteissa kannattaa lähteä liikkeelle tekemällä Vaakakapinan ”Onko syömisesi rikki” -testi:

Jos vaikuttaa, että syömisesi vaatii tarkastelua, Patrik Borgin syömistehtävät ovat apunasi. Erityisen tärkeää on ateriarytmin kuntoon saattaminen – se on syömisen perusta ja kivijalka.

Jos sinulla on haasteita tunnistaa, milloin on oikeasti nälkä ja milloin ei, lue vinkit täältä.

Haasteet syömisessä ovat lähes aina oire – perimmäinen syy tietynlaiselle käyttäytymiselle ja tavoille piilee pintatason takana. Juurisyiden purkamiseen ja tiedostamiseen voivat auttaa nämä kaksi asiantuntija-artikkelia: ”Löydä mutkikkaan ruokasuhteen syyt” sekä ”Kuusi tapaa reagoida syömällä”.

Joskus syöminen on pahemmin solmussa ja voidaan puhua syömishäiriöstä. Lue täältä, miten tunnistat, onko sinulla syömishäiriö.

Kaalikeittoa ja pirtelöitä - Loppuelämäsi menu?
Kaalikeittoa ja pirtelöitä - Loppuelämäsi menu? Kuva: Meri Herttua näkkileipä,erikoisruokavaliot,vaakakapina

Liikuntaa vai liikkumattomuutta?

Liikunnan pitäisi olla iloa ja hyvää mieltä tuottavaa, mutta liian usein sitä harrastetaan vääristä syistä. Lue kapinajohtaja Jenny Lehtisen mietteet, miksi tehokkuusajattelu tuhoaa liikunnan ilon.

Laihtumisen ei koskaan kannata olla liikunnan syy ja motivaatio, tämän vahvistaa myös Vaakakapinan liikunta-asiantuntija Timo Haikarainen.

Joskus taas mennään aivan ääripäähän, ja överiliikkumisesta tulee selviytymis- tai pakokeino. Mitä tehdä, jos liikunnasta tulee pakonomaista suorittamista?

Ahdistavatko liikuntatauot, esimerkiksi kesällä tai lomien aikaan? Pidempikään liikuntatauko ei ole mikään katastrofi.

Jenny nyrkkeilee.
Jenny nyrkkeilee. Kuva: Mira Pelo Vaakakapina,urheilu

Onko ympärillä olevista ihmistä hyötyä vai haittaa?

Ympärillämme olevat ihmiset vaikuttavat meihin hyvässä ja pahassa. Erityisen suuressa roolissa hyvinvoinnin tukemisessa ovat läheiset ja heiltä saatu tuki ja kannustus. Satu Lähteenkorvan liikennevaloharjoituksen avulla voit tarkastella, löytyykö lähipiiristäsi tukijoita vai kriitikoita.

Meillä jokaisella on oikeus ruokarauhaan – ettei kukaan kommentoi syömistämme suuntaan tai toiseen tai tuputa omia syömis- ja ruokaohjeitaan ilman pyyntöä. Jenny Lehtisen ruokarauhan julistus pureutuu aiheeseen.

Alkaako sinua ärsyttää, kun toiset puhuvat omista syömisistään tai painostaan? Tällöin saatat herkästi triggeröityä painonhallintaan liittyvissä asioissa. Kannattaa lukaista tämä artikkeli, jossa kerrotaan, miten triggeriherkkyyden voi voittaa.

Myös lääkäriin tai terveydenhoitajalle meneminen saattaa ahdistaa, ja terveydenhuollon toimintamalleissa voi olla parantamisen varaa. Tuki- ja liikuntaelinliiton toiminnanjohtaja Marja Kinnunen esittää konkreettisia parannusehdotuksia, miten kohdata ylipainoinen asiakas. Tällaista kohtelua voi myös vastaanotolla vaatia!

Lapset ovat erityisen herkkiä ottamaan onkeensa aikuisten painopuheesta. Jos pohdit, miten puhua lapselle painosta, kannattaa testata tuetko vai vahingoitatko lapsesi kehonkuvaa.

Liikennevaloihmiseni. Kuvan tekstit artikkelissa.
Liikennevaloihmiseni. Kuvan tekstit artikkelissa. Kuva: Lähteenkorva 2017 / Annukka Palmén-Väisänen Vaakakapina,satu lähteenkorva

Loppujen lopuksi painonhallinnassa on kyse eheytymisestä…

Vaakakapinan aikana on tullut hyvin selväksi, että painonhallinnassa on vähemmän kyse kaloritaulukoista, kulutuksesta tai edes yksin syömisestä ja liikkumisesta, ja sitäkin enemmän ihmismielen toiminnasta, psykologiasta ja eheytymisestä.

Satu Lähteenkorvan opastaa, miten valitset oikeankokoisen tavoitteen itsellesi ja auttaa myös,jos rutiinien ylläpito tuntuu vaikealta ja vanhoihin tapoihin tuppaa ”repsahtamaan”.

Jos taas tuntuu, että stressaat syömistä tai kontrolloit elämäntapojasi liikaa, lue itsetuntemusohjaaja Eevi Minkkisen oma tarina anoreksiasta selviämisestä sekä vinkit välttää terveellisiä addiktioita.

Liika musta-valkoisuus ei myöskään toimi, kun on kyse painonhallinnasta ja hyvinvoinnista. Näin opit joustavammaksi.

Apua voi myös olla hyväksyvän läsnäolon mindfulness-vinkeistä, sillä hetkeen keskittyminen ja murehtivan mielen kesyttäminen tutkitusti parantaa hyvinvointia.

Kaikkiin Vaakakapinan ihmismieleen liittyviin artikkeleihin ja Satu Lähteenkorvan tehtäviin löydät täältä.

Vaakakapina toivottaa elämänmakuista ja ihanaa jatkoa kaikille!

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina