Hyppää pääsisältöön

Kenialaiset saivat suomalaisten avulla puhdasta vettä – näillä 3 keinolla kehitysyhteistyöhanke onnistuu

Kakun paloittelua kenialaisessa juhlassa, jossa juhlittiin Meibekin aluekehitysohjelman päättymistä
Kakun paloittelu ja nauttiminen kruunasi Meibekin aluekehitysohjelman päätösjuhlan kenialaiseen tapaan. Kakun paloittelua kenialaisessa juhlassa, jossa juhlittiin Meibekin aluekehitysohjelman päättymistä Kuva: YLE / Totti Toivonen kehitysyhteistyö,vesi

Kehitysyhteistyökö tuomittu epäonnistumaan? Ei suinkaan! Keniassa päättyi juuri suomalaisprojekti, jonka avulla kymmenet tuhannet ihmiset saivat arkeensa puhdasta vettä. Tarvitaan vain oikea yhdistelmä yhteistyötä, sitoutumista ja rahaa.

Ennen suomalaisten tuloa suurin osa Kenian Meibekin alueen lapsista ei käynyt koulua ja sairaudet olivat hyvin yleisiä. Syynä oli se, että lasten ja äitien aika meni vedenhakuun, koska puhdasta vettä ei ollut saatavilla.

Nyt, kolmentoista vuoden jälkeen, on aika juhlia projektin päättymistä. Meibekiin on rakennettu pitkälti suomalaisten kehitysyhteistyökummien rahoituksella yli 200 kilometriä pitkä vesijohtoverkosto. Se tuo puhdasta vettä 34 000 ihmiselle.

Aikaa riittää koulunkäyntiin ja tulevaisuuden rakentamiseen.

Perheiden toimeentulo on parantunut, ravitsemus monipuolistunut ja terveys kohentunut. Aikaa riittää nyt myös koulunkäyntiin ja tulevaisuuden rakentamiseen.

Hankkeessa alusta asti mukana ollut Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Annette Gothóni listaa kolme syytä siihen, miksi Meibekin aluekehitysohjelma onnistui niin hyvin:

1. Paikallisten täytyy sitoutua ja panostaa projektiin.

World Vision auttaa sillä ehdolla, että sekä paikallishallinto että asukkaat osallistuvat työhön omalla panoksellaan.

Meibekissä tuhannet asukkaat ovat muodostaneet yhdistyksiä ja osuuskuntia, joissa he vievät oppimaansa eteenpäin ja kantavat nyt itse vastuuta kyliensä lapsista, sairaista ja köyhistä.

– Meibekissä oli ja on innostunut ja eteenpäin katsova ilmapiiri. Oli todella hienoa nähdä viimeisillä reissuilla hienot pihapiirit, joista pidettiin hyvää huolta, terveitä eläimiä sekä puhtaita ja hyvinvoivia lapsia.

Huomionarvoista on, että myös naiset ovat nykyään päättämässä yhteisistä asioista. Esimerkiksi vesikomiteasta jo puolet on naisia.

– Aluksi naiset ihmettelivät, miksi ulkomaalaiset haluavat puhua heidän kanssaan. Vain miehet olivat äänessä. Naiset sanoivat, että ei meille kannata puhua, me kannamme vain vettä. Miehet tarkoittivat lapsista puhuessaan myös vaimojaan.

Kapnasun alakoulun vesipiste Keniassa Meibekin alueella
Oppimistulokset Kapnasun alakoulussa ovat parantuneet huimasti pihalle rakennetun vesipisteen ansiosta. Lapset voivat nyt keskittyä opiskelemiseen. Kapnasun alakoulun vesipiste Keniassa Meibekin alueella Kuva: YLE / Totti Toivonen Hana,vesi

2. Hyvät suhteet paikallishallintoon ja vastuuta kaikille

Jos päättäjät ovat mukana projektissa, sillä on mahdollisuus pysyä hengissä myös ohjelman päättymisen jälkeen. Meibekissä vesiviranomaiset olivat mukana suunnittelemassa vesiverkoston toteutusta, jotta se saataisiin varmasti toteutettua oikein.

Paikalliset asukkaat taas kaivoivat putkille ojat.

– Asukkaiden voimautumisen myötä heidän vaatimuksensa paikallishallinnon suuntaan ovat kasvaneet. Viranomaiset ovat huomanneet, että asukkaat osaavat vaatia palveluja ja ratkaista ongelmiaan. Seudulle on jo avattu uusia kunnallisia palveluita, kuten kouluja ja ensikoti.

Myös ensi vuoden paikallisesta kehitysbudjetista on jo varattu hyvä summa Meibekin vesiprojektin jatkamiseksi.

3. Auttajien suuret sydämet ja rahoitus

Pelkkä sitoutuminen ja hyvä tahto ei riitä parantamaan oloja. Tarvitaan myös rahaa.

– Ilman rahoitusta Meibekin ohjelmaa ei olisi voitu toteuttaa. Näkisin kuitenkin, että tämän projektin toteutuksessa kyse ei ole ollut vain rahasta tai kummien kirjeistä. Onnistumista auttoi afrikkalaisille tyypillinen yhteisöllisyys eli se että toisista pidetään huolta yhdessä. Olen kuullut lukemattomien ihmisten iloitsevan siitä, että kaukana Suomessa on ihmisiä, jotka välittävät ja haluavat auttaa heitä.

Katso tästä juttu, kuinka muun muassa Kipsangien perheen elämä on muuttunut Meibekissä:

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän