Hyppää pääsisältöön

Kermaton lanttulaatikko kelpaa laihduttajallekin – "Paras laatikko tulee violettipäisistä lantuista"

lanttulaatikkoa vuoassa
lanttulaatikkoa vuoassa Kuva: Studio Fotonokka /Kristiina Hemminki lanttulaatikko

Ruokatoimittaja, stylisti Jatta Heinlahti rakastaa joulua. Yksi Heinlahden salaisuuksista joulupöydässä on hänen äitinsä pitkään haudutettavan lanttulaatikon resepti. Ja se toimii myös ilman kermaa!

Jatta Heinlahti on tehnyt vuosien varrella ruokajuttuja lukuisiin joululehtiin. Omassa joulupöydässään hän nojaa perinteeseen.

– Äitini Kaisa Karhunen oli sitkeä savolaisnainen, lähtöisin vaatimattomista oloista. Keittiö-ja kokkaustaidot hän oli oppinut omalta äidiltään, joka oli pitoemäntä ja piti majataloa. Talouskoulu ja monet kurssit toivat uusia tuulahduksia äidin keittiöön.

Ruokatoimittaja, stylisti Jatta Heinlahti
Ruokatoimittaja, stylisti Jatta Heinlahti Kuva: Studio Fotonokka / Kristiina Hemminki lanttulaatikko

Heinlahden kotona ei ruuanlaitossa säästelty aikaa eikä raaka-aineita. Huonoista aineksista ei saa aikaiseksi hyvää ruokaa, korosti äiti. Omaa työtä piti myös arvostaa. Äiti oli ruuanlaitossa ja leipomisessa suorastaan tinkimätön.

– Äitini mainioita oppeja oli lausahdus: ”muista, että ihminen syö aina ensin silmillään!” Hänen leipomuksensa, ruokansa ja kattauksensa olivat aina ilo myös silmille, kaikessa yksinkertaisuudessaankin.

Neljä tytärtä tottuivat hyvään, yksinkertaiseen kotiruokaan sekä runsaaseen juuresten ja marjojen käyttöön. Puutarha tarjosi antimiaan, kasvimaa oli hyvin hoidettu ja kaunis. Marjaretket metsiin kuuluivat jokaisen tyttären velvollisuuksiin.

Siinä vaiheessa kun äidillä ei enää kaupungissa ollut omaa kasvimaata, hän etsi torilta luottomyyjän, jonka perunat kelpuutti. Samalta myyjältä hän sai lantut jouluiseen lanttulaatikkoon. Äidin mukaan parhaita ovat violettipäiset lantut.

Kaisa Karhunen
Kaisa Karhunen Kuva: Jatta Heinlahti lanttulaatikko

Jatta Heinlahden äidin lanttulaatikon valmistaminen vie aikaa, mutta se sujuu helposti. Pitkät kypsentämisajat jalostavat lantun maun ja tekevät laatikosta rakenteeltaan kuohkeaa.

– Äitini saattoi lurauttaa kermaa laatikon sekaan, mutta tämä maistuu oikein hyvältä ilmankin.

Kaisan kevyt lanttulaatikko

6–8 annosta

2 kg (violettipäisiä) lanttuja
vettä
suolaa keitinveteen
50 g sulatettua voita
2 rkl siirappia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
½ tl kanelia

Päälle:
voinokareita
korppujauhoja
rasvaa vuoan voiteluun

1. Kuori lantut. Kuoriminen helpottuu, kun ensin leikkaat lantut pienemmiksi lohkoiksi.

2. Paloittele lantut. Keitä lanttuja suolavedessä noin 3 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa.

3. Survo lantut soseeksi. Lisää lanttusoseeseen sulatettu voi, siirappi ja mausteet. Tarkista suola, lisää tarvittaessa.

4. Voitele vuoka tai vuoat. Laita lanttusose vuokaan.

5. Painele lusikan pesällä kuvioita laatikon pinnalle, ripottele korppujauhoja ja laita muutama voinokare päälle.

6. Kypsennä laatikkoa 180-asteisen uunin keskitasolla 1–2 tuntia.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua