Hyppää pääsisältöön

Kuinka juutalaiset sävelsivät joulun

Muusikko Steven Page odottaa tilaustaan kiinalaisessa ravintolassa. Kuva dokumentista Kuinka juutalaiset sävelsivät joulun
Muusikko Steven Page odottaa tilaustaan kiinalaisessa ravintolassa Muusikko Steven Page odottaa tilaustaan kiinalaisessa ravintolassa. Kuva dokumentista Kuinka juutalaiset sävelsivät joulun Kuva: Jackie Shapiro joulumusiikki,teeman kulttuuri

Valkea joulu, Petteri Punakuono, Hiljaa leijaa maahan hiutaleet... Larry Weinsteinin lämminhenkinen musiikkielokuva siitä, kuinka ja miksi juutalaiset maahanmuuttajat sävelsivät yleismaailmallisia jouluklassikkoja.
Teema sunnuntaina 23.12. klo 14.05. Areenassa 30 päivää

Elokuva Kuinka juutalaiset sävelsivät joulun sijoittuu suurelta osin kiinalaiseen ravintolaan; niissä nimittäin amerikanjuutalaiset perinteisesti viettävät joulua.

Kanadalaisen dokumentaristin Larry Weinsteinin ohjaama omaperäinen ja hieman hävytönkin elokuva kertoo siitä, kuinka Irving Berlin, Mel Tormé, Jay Livingston, Ray Evans, Gloria Shayne Baker, Johnny Marks ja muut juutalaiset lauluntekijät kirjoittivat nykyaikaisen joulun äänimaisemaan erottamattomasti kuuluvat suuret amerikkalaiset joululaulut.

Samalla dokumentti on kertomus juutalaisten maahanmuuttajien elämästä 1900-luvun Pohjois-Amerikassa ja näiden maahanmuuttajien lasten sukupolvesta, jossa nähtiin huikea musiikilisen energian purkaus. Toisen polven amerikanjuutalaiset hylkäsivät vanhempiensa eurooppalaisen perinnön ja ottivat sen sijaan omakseen paikallisen populaarimusiikin, Broadwayn ja Hollywoodin. Ulkopuoliset kirjoittivat amerikkalaisten unelmien ääniraidan ja varmistivat oman paikkansa historiassa. Ja kaikkein tiheimmillään unelmat onnesta ovat nimenomaan jouluna.

Voi kirjoittaa laulun 3 prosentille ihmisistä tai 97 prosentille ihmisistä. Sisäinen liikemieheni kehottaa valitsemaan isomman yleisön.― Mark Breslin

Juutalaisuus Amerikassa on ainaista tanssia sulautumisen ja omaleimaisuuden säilyttämisen välillä. Ja toisaalta juutalaisten oma talvinen juhla hanukka ei vain kerta kaikkiaan pysty kilpailemaan joulun kanssa, kuten usea haastateltava toteaa. On parasta vain lainata valtakulttuurilta – ja samalla parannella valtakulttuurin omia perinteitä.

Dokumentissa kertovat muiden muassa koomikot, musiikintuntijat ja asianomaisten lauluntekijöiden perilliset. Lisäksi se sisältää harvinaista arkistomateriaalia ja tietenkin myös vetäviä jouluisia musiikkiesityksiä.

  • Kuinka juutalaiset sävelsivät joulun (Dreaming of a Jewish Christmas), Kanada 2017. O: Larry Weinstein

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa