Hyppää pääsisältöön

Kuinka juutalaiset sävelsivät joulun

Muusikko Steven Page odottaa tilaustaan kiinalaisessa ravintolassa. Kuva dokumentista Kuinka juutalaiset sävelsivät joulun
Muusikko Steven Page odottaa tilaustaan kiinalaisessa ravintolassa Muusikko Steven Page odottaa tilaustaan kiinalaisessa ravintolassa. Kuva dokumentista Kuinka juutalaiset sävelsivät joulun Kuva: Jackie Shapiro joulumusiikki,teeman kulttuuri

Valkea joulu, Petteri Punakuono, Hiljaa leijaa maahan hiutaleet... Larry Weinsteinin lämminhenkinen musiikkielokuva siitä, kuinka ja miksi juutalaiset maahanmuuttajat sävelsivät yleismaailmallisia jouluklassikkoja.
Teema lauantaina 23.12. klo 20.00. Areenassa 30 päivää

Elokuva Kuinka juutalaiset sävelsivät joulun sijoittuu suurelta osin kiinalaiseen ravintolaan; niissä nimittäin amerikanjuutalaiset perinteisesti viettävät joulua.

Kanadalaisen dokumentaristin Larry Weinsteinin ohjaama omaperäinen ja hieman hävytönkin elokuva kertoo siitä, kuinka Irving Berlin, Mel Tormé, Jay Livingston, Ray Evans, Gloria Shayne Baker, Johnny Marks ja muut juutalaiset lauluntekijät kirjoittivat nykyaikaisen joulun äänimaisemaan erottamattomasti kuuluvat suuret amerikkalaiset joululaulut.

Samalla dokumentti on kertomus juutalaisten maahanmuuttajien elämästä 1900-luvun Pohjois-Amerikassa ja näiden maahanmuuttajien lasten sukupolvesta, jossa nähtiin huikea musiikilisen energian purkaus. Toisen polven amerikanjuutalaiset hylkäsivät vanhempiensa eurooppalaisen perinnön ja ottivat sen sijaan omakseen paikallisen populaarimusiikin, Broadwayn ja Hollywoodin. Ulkopuoliset kirjoittivat amerikkalaisten unelmien ääniraidan ja varmistivat oman paikkansa historiassa. Ja kaikkein tiheimmillään unelmat onnesta ovat nimenomaan jouluna.

Voi kirjoittaa laulun 3 prosentille ihmisistä tai 97 prosentille ihmisistä. Sisäinen liikemieheni kehottaa valitsemaan isomman yleisön.― Mark Breslin

Juutalaisuus Amerikassa on ainaista tanssia sulautumisen ja omaleimaisuuden säilyttämisen välillä. Ja toisaalta juutalaisten oma talvinen juhla hanukka ei vain kerta kaikkiaan pysty kilpailemaan joulun kanssa, kuten usea haastateltava toteaa. On parasta vain lainata valtakulttuurilta – ja samalla parannella valtakulttuurin omia perinteitä.

Dokumentissa kertovat muiden muassa koomikot, musiikintuntijat ja asianomaisten lauluntekijöiden perilliset. Lisäksi se sisältää harvinaista arkistomateriaalia ja tietenkin myös vetäviä jouluisia musiikkiesityksiä.

 • Kuinka juutalaiset sävelsivät joulun (Dreaming of a Jewish Christmas), Kanada 2017. O: Larry Weinstein
 • Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

  Pitkä ilta Jeanne Moreaun (1928–2017) seurassa 20.1.

  Teemalauantai 20.1.2018 on suurenmoisen ranskalaisnäyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1. Teemaillassa nähdään elokuvat Hissillä mestauslavalle ja Kuolematon tarina sekä dokumentti Moreausta vuodelta 2007.

 • Kirjailija Kjell Westö vuoden 1918 tapahtumista: "Järkyttävintä oli sisällissodan jälkeinen julma kosto"

  Kjell Westö puhuu sisällissodan jälkeisistä tapahtumista.

  Suomen sisällissota alkoi tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään aiheesta kolme romaania kirjoittaneen Kjell Westön tuore haastattelu sekä kaksi dokumenttia 1960- ja -80-luvuilta. Niissä ääneen pääsevät myös sisällissodan kokeneet ihmiset. Ohjelmat televisiossa: Yle Teema torstaina 18.1. klo 22.45, perjantaina 19.1. klo 14.55 ja maanantaina 22.1.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

Yle Teema

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!