Hyppää pääsisältöön

Metsolat on palannut! Nämä asiat sinun on tiedettävä ysärin suosikkisarjasta

Metsoloiden tv-perhe
Metsoloiden perhettä yhteispotretissa. Metsoloiden tv-perhe Kuva: Antero Tenhunen, Yle Metsolat,televisiosarjat,draamasarjat,Suomalaiset draamasarjat

Rakastettu, kaivattu ja toivottu Metsolat on nyt katsottavissa Areenassa. Muistatko tuon ysärisarjan, jossa seurattiin paitsi Metsoloiden laajennetun perheen elämää, myös koko suomalaisen maaseudun murrosta 1980-1990-lukujen vaihteessa? Lehmät vaihtuivat hiihtokeskukseen, lapsia muutti ympäri maailmaa, mutta aina se Kari Kaukovaara kiusasi Metsolan Erkkiä.

Sarja on kokonaisuudessaan katsottavana Areenassa 19.3.2020 alkaen vuoden ajan.

Sarjan keskiössä on Hoikan kunta

Sarja kertoo kuvitteellisesta Hoikan kunnasta Kainuusta lähtöisin olevasta Metsoloiden perheestä, tavallisista ihmisistä vuosina 1987–1996. Sarja nähtiin tv:ssä ensimmäisen kerran vuosina 1993–1996. Kuusikymppiset äiti Annikki (Helinä Viitanen) ja isä Antti (Ahti Haljala) asuvat vielä perheen maatilalla ja pitävät lehmiä.

Kari Kyösti Kaukovaara kiusaa Metsolan Erkkiä

Kotiin on jäänyt asumaan myös Erkki (Kari Hakala), entinen huippu-urheilija, jonka päivät sarjan alussa menevät lähinnä kapakassa. Erkillä on kuitenkin suuria suunnitelmia ja hän onkin tavallaan sarjan päähenkilö. Jos Erkkiä ajattelee sarjan sankarina, on hänen vastustajansa, antagonistinsa, Kari Kaukovaara (Juha Hyppönen). Kaukovaara keksii kaikki keinot sotkea Erkin suunnitelmat ja hänen kiusaamisensa on jäänyt niin hyvin katsojien mieliin, että asialle on oma Facebook-ryhmä nimeltään Kari Kyösti Kaukovaara, miksi kiusaat Metsolan Erkkiä? Ryhmässä on melkein 400 jäsentä. 30.1. saimme tiedon, että ryhmä on sittemmin arkistoitu eli se on lopettanut toimintansa.

Erkki ja Helena – Hoikan Romeo ja Juliet

Karin harmiksi hänen siskollaan Helenalla (Anu Hälvä) on vispilänkauppaa Erkin kanssa. Suhde kehittyy ajan myötä avioliittoon asti.

Metsolan lapsia asuu siellä sun täällä

Vaikka sarjan päätapahtumapaikka onkin Hoikka, asuu suurin osa perheestä muualla. Jaana (Jaana Raski) asuu Sotkamossa, Heikki (Kim Floor) Ruotsissa, Risto (Svante Martin) Tampereella. Metsoloiden kuopus Eeva (Katriina Honkanen) muuttaa sarjan aikan usein ja päätyy lopulta Tampereelta Afrikkaan. Eeva eli näyttelijä Katriina Honkanen esitteli sarjan hahmot Tämä on Metsolat -esittelyohjelmassa vuonna 1992. Ohjelma toimii hyvänä muistuttajana, mistä sarjassa olikaan kyse.

Sarja teki näyttelijöistä tähtiä

Metsolat oli aikanaan todella suosittu sarja, jonka näyttelijöistä tuli nopeasti kuuluisia. "Kavahdin valtavaa julkisuutta. En ollut varautunut siihen. Se tuli puun takaa ja aavistuksen väärälle ihmiselle. Olen ujo ja syrjäänvetäytyvä. En ole massojen ihminen", muisteli Anu Hälvä joulukuussa 2017 Ilta-Sanomille. Kim Floor oli tehnyt jo pitkään uraa iskelmätähtenä, mutta vuonna 1993 hän oli kaikkialla. Metsoloiden lisäksi hän juonsi Onnenpyörä-visailua. Katriina Honkasen laulajaura lähti nousuun Metsoloiden myötä.

Sarjan katsominen on hauskinta bingolapun kanssa

Sarjan hahmoilla on paljon toistuvia sanontoja tai tapoja. Metsoloiden seuraksi olemmekin luoneet kätevän bingon. Siitä vaan seuraamaan, tuleeko bingo täyteen joka jaksossa!

Metsolat-bingo
Metsolat-bingo Yle Elävä arkisto

Sitten ei muuta kuin katsomaan sarjaa. Voit aloittaa sarjan ensimmäisellä jaksolla vaikka heti tässä.

Ja jos haluat tutustua vielä lisää sarjaan ja sen taustoihin, asiaan auttaa Elävän arkiston artikkeli Metsolat – Tie joka vei meidät kotiin. Muista myös testata taitosi Metsolat-visassa.

Lue lisää:

Metsolat – Tie joka vei meidät kotiin

Suomi eli huoletonta nousukautta 1980-luvun lopussa, mutta uusi vuosikymmen nosti sinivalkotaivaalle synkkiä pilviä. 90-luku toi laman, joka oli taloudellisesti ja myös henkisesti monelle raskasta aikaa. Näistä nousukauden ja laman ajoista kertoo Suomen yksi suosituimmista tv-sarjoista, Metsolat.


Katso Metsolat-jaksoja Yle Areenassa


Lue lisää:

Haluaako joku kaljaa? – Testaa tietosi Metsolat-repliikeistä

Metsolat-sarjan repliikit ovatkin jääneet monien fanien mieleen. Tässä visassa voit testata omat tietosi Metsolat-repliikeistä "kuka sanoi" -tyyliin. Kommenteissa voit vastata bonus-tehtävään (itse kilpailu on päättynyt tammikuussa 2018).

Lisää ohjelmasta

Kommentit