Hyppää pääsisältöön

Sellisti Jussi Makkonen on soittanut Sibeliusta yli 500 000 koululaiselle:” Lapset ovat lahjomaton yleisö”

Kuva sellisti Jussi Makkosesta Puoli 7:n studiossa.
Kuva sellisti Jussi Makkosesta Puoli 7:n studiossa. Kuva: YLE / Totti Toivonen Puoli seitsemän,Jussi Makkonen (sellisti)

Sellisti Jussi Makkosen ja pianisti Nazig Azezian Soiva metsä -levy ylitti elokuussa ensimmäisenä suomalaisena kamarimusiikkilevynä platina-rajan eli yli 20 000 myytyä levyä. Kaksikon toinen kunnianhimoinen tavoite täyttyi aivan hiljattaen.

Sadoille tuhansille kuulijoille ympäri maailmaa soittaneen sellisti Jussi Makkosen tapa tulkita Sibeliusta on löytänyt klassiselle musiikille myös uuden, nuoren yleisön. Hänen pianistinsa kanssa toteuttamat tarinalliset konsertit ovat lumonneet koululaisia eri puolilla Suomea vuodesta 2010 alkaen 1900 konsertissa. Monille kuulijoista konsertti on ollut heidän ensimmäinen kosketuksensa klassiseen musiikkiin.

Makkonen asetti taannoin tavoitteekseen soittaa Sibeliusta 500 000 lapselle ja nuorelle vuoden 2017 loppuun mennessä, kun itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta. Vuonna 2016 hän perusti Azezian kanssa tavoitteensa tueksi lasten taidekasvatusta tukevan Lasten klasari ry:n. Puolen miljoonan kuuntelijan tavoite täyttyi kuin täyttyikin tämän syksyn aikana.

Nuoret ja lapset voitetaan oman persoonan kautta, jos voitetaan.

Lapsia ja nuoria Makkonen pitää lahjomattomana yleisönä.

- Nuoret ja lapset voitetaan oman persoonan kautta, jos voitetaan. Ensin niiden pitää ostaa sut esiintyjänä ja sitten ne voivat ostaa sen mitä sä tarjoat.

Juonnetuissa tarinallisissa konserteissa puheiden pitää olla ymmärrettäviä ja hauskoja. Kun Makkonen esittelee soittimensa, hän kertoo että sellon hinnalla voisi saada talon ja jousen hinnalla auton.

- Siellä yks hevonen iloisesti hirnahti kun mulle häntänsä lahjoitti että pääsin teille soittamaan, Makkonen riimittelee paljastaessaan jousen jouhien tulleen Mongoliasta hevosen takapuolesta.

Sellisti Jussi Makkosen jousi Puoli 7:n sohvalla joulukuussa 2017.
Jussi Makkosen jousi maksaa yhtä paljon kuin hyvä henkilöauto. Sellisti Jussi Makkosen jousi Puoli 7:n sohvalla joulukuussa 2017. Kuva: YLE / Totti Toivonen Jussi Makkonen,Jousi

Makkonen sanoo kuulleensa kollegoiltaan, kuinka armottomia lapset voivat olla. Soittajia on buuattu ulos kesken konsertin tai on huudeltu kovaan ääneen: "Koska tää päättyy?"

Makkonen ja Azeziankin ovat usein ennen konserttiaan kuulleet epäilyjä, etteivät koululaiset jaksaisi kuunnella klassista musiikkia. Heidän kokemuksensa on kuitenkin päinvastainen.

Makkonen kertoo jopa, että joskus heidän konsertoidessaan koulun jumppasalissa valot ovat sammuneet kesken kaiken, kun liiketunnistimet ovat olettaneet salin olleen tyhjä. Niin intensiivisesti ja hievahtamatta yleisö on keskittynyt kuuntelemaan Sibeliuksen musiikkia!

- Nuoren ja lapsen tunteisiin pitää pystyä vaikuttamaan positiivisesti.

Tulevaisuuden suunnitelmat

Nyt kun Makkosen puolen miljoonan koululaisen tavoite on täyttynyt, hän aikoo keskittyä enemmän yhteistyöhön useiden suomalaisten nykysäveltäjien kanssa sekä vastaamaan useimmin "kyllä" esitettyihin pyyntöihin soittaa solistina.

- Sibeliusta tulen toki soittamaan hieman edelleen, mutta en enää tällä intensiteetillä.

Ensimmäinen tilausteos on jo tekeillä kalevalaiseen mytologiaan erikoistuneen Pekka Jalkasen käsissä. Sellolle, pianolle ja runonlaulajalle sävellettävän Kalevala-teemaisen teoksen kantaesitys on määrä tapahtua ensi heinäkuussa Liekasassa Monola-juhlaviikoilla.

Katso Jussi Makkosen valloittava vierailu Puoli seitsemässä kokonaisuudessaan tästä:

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän