Hyppää pääsisältöön

Viiden pennin progressiivista rockia - Circle: Termostaatti

Circle ei halunnut tietää ennen Termostaatti-biisin tallennushetkeä kuvaussuunnitelmista mitään. Jussi Lehtisalon sanoin: “Haluamme alistua tahtoonne ja olemme valmiit häpäisemään itsemme”. Vastaavasti kuvausryhmä kuuli kappaleen ensimmäisen kerran soundcheckissä, koska bändi sävelsi sen edeltävänä iltana.

Kappale saa ensiesityksensä tässä yhden kameraoton livessä ja voit katsoa sen 4K-laadulla Yle Areenan YouTube-tililtä.

Termostaatti syntyi Jussi Lehtisalon mukaan kuten tyypillisesti muutkin Circlen kappaleet: viime tipassa.

- Kokoonnutaan edellisiltana ja kauhealla rytkinällä rakennetaan jotain. Se on monesti itseaiheutettu pakkotilanne, laulaja-kosketinsoittaja Mika Rättö tarkentaa.

Lehtisalo ja Rättö kertovat saapuneensa Porista Helsingin Kaapelitehtaalle treeneihin kuvauksia edeltävänä iltana klo 18.00. Valmiina oli vain Janne Westerlundin riffi. Bändi luotti siihen, että jotain syntyy kuten aina ennenkin. Lehtisalon haaveena oli rysäyttää biisi kerralla kasaan.

- Kolmen tunnin päästä alkoi kylmä hiki valua, kun ei saatu biisiä valmiiksi, nauraa Lehtisalo.

Yle.fi/musiikki Vieraana: Circle
Janne Westerlund, Pekka Jääskeläinen ja Jussi Lehtisalo Yle.fi/musiikki Vieraana: Circle Kuva: Yle / Lauri Leskinen Circle (yhtye),Jussi Lehtisalo,Janne Westerlund,Pekka Jääskeläinen

Yhtye piti 20 minuutin vissytauon, jonka aikana päätettiin repiä kappale koneesta irti. Rättö huomauttaa, että väsyneenä se on raakaa puuhaa.

- Se on verrattavissa siihen, että urheilijan on ilman verryttelyä lähdettävä ryskimään neljääsataa verenmaku suussa.

Rättö: 2 - Lehtisalo: 10 000

Rätön ja Lehtisalon puheesta tulee nopeasti selväksi, että Circlen suunta on aina eteenpäin - lähes pakonomaisesti ja sisäisen tarpeen ajamana. Tulta päin mennään jatkuvasti ja ehdoitta. Itsensä toistaminen on ajatus, jonka voi kuvitella olevan bändille täysin mahdoton. Ryhmä haluaa hyödyntää tilaisuudet tuoda uusia näkökulmia taiteeseensa.

Yle.fi/musiikki Vieraana: Circle
Circle Yle.fi/musiikki Vieraana: Circle Kuva: Yle / Joonas Josefsson Circle (yhtye),Mika Rättö,Jussi Lehtisalo,Tomi Leppänen,Janne Westerlund,Pekka Jääskeläinen

Kaksikko luonnehtii yhtyettään sivistyneiksi tyypeiksi, jotka tuntevat historiaa, musiikkia, kirjallisuutta, runoutta, elokuvia ja muita taiteita. Circle on impulsiiviherkkä vaikutteille.

Muusikoiden sivistys tulee eri lähteistä, vaikkakin musiikissa luovuus on mennyt lomittain. Rättö on omien sanojensa mukaan ostanut elämässään kaksi täysihintaista levyä, kun taas Lehtisalo on sijoittanut kymmeniintuhansiin albumeihin. Kun Lehtisalolla oli 90-luvulla modernin klassisen kausi, näkyi kipinä omassa tuotannossa välittömästi. Kun meneillään oli AOR-vaihe, oli mahdollista tehdä aikuisrock-levy, kun tekijät itse eivät asettaneet genren valinnalle merkitystaakkoja.

Lehtisalo puolestaan kertoo, että Rätöllä on vahva itseilmaisu, josta persoona tihkuu läpi voimakkaasti, toisin kuin hänestä. Basisti näkee itsensä lainailijana ja postmodernistina.

Yle.fi/musiikki Vieraana: Circle
Mika Rättö Yle.fi/musiikki Vieraana: Circle Kuva: Yle / Lauri Leskinen Circle (yhtye),Mika Rättö,Vieraana Circle

Elementtien nopea omaksuminen kuuluu myös uudella Termostaatti-kappaleella. Lehtisalo oli innostunut afrikkalaisyhtye Tinariwenin levystä, jota he kuuntelivat Rätön kanssa automatkalla Porista Helsinkiin. Tämän seurauksena Termostaatti sai mali-blues-väliosan. Rättö naurahtaa, kuinka bändikaveri oli kuunnellut vähintään muutamaan kertaan levyn kakkosbiisin ja halunnut vastaavaa henkeä tulevaan kappaleeseen.

Slalomilla umpipuuterihankeen

Yhtyeen ajatusmaailmaan kuuluu, että jokaisella keikalla esitetään uutta materiaalia. Esiin kaivetaan aiemmin esittämättömiä biisejä tai yritetään käyttää mahdollisimman paljon improvisaatiota. Lehtisalon sanoin tämä tarkoittaa jotain muuta kuin niitä Circlen samoja I Was Made For Loving You -biisejä. Tähän liittyy riski, jonka hän tiedostaa: Jos ei mitään synnykään, bändi on syvässä pulassa.

Yle.fi/musiikki Vieraana: Circle
Yle.fi/musiikki Vieraana: Circle Kuva: Yle / Lauri Leskinen Circle (yhtye),Mika Rättö,Jussi Lehtisalo,Tomi Leppänen,Janne Westerlund,Pekka Jääskeläinen

Työskentelytavasta johtuen hutien mahdollisuus on alati läsnä, mutta Circlen tapauksessa ne ovat myös toivottavia. Lehtisalo toteaa epäonnistumisia tulleen yllättävän vähän, mutta muistuttaa, että hänellä ja Mika Rätöllä on hyvin alhainen kynnys musiikin julkaisemiseen.

Näen kulttuurimaailman äärimmäisen poissulkevana.― Jussi Lehtisalo

Lehtisalon mukaan tarkoituksettomalla kritiikillä tuhotaan inspiraation ja taiteen pyhin olemus. Ihmiset alkavat estetisoimaan ja sen jälkeen kritisoimaan. Niillä jotka soundaavat tässä ajassa parhaimmilta, on oikeus olla olemassa ja muu on pohjasakkaa.

- Näen kulttuurimaailman äärimmäisen poissulkevana. Radiokanavathan ovat tästä loistava esimerkki, kun ne terrorisoivat kulttuurista moninaisuuden kokonaan pois.

Yle.fi/musiikki Vieraana: Circle
Jussi Lehtisalo Yle.fi/musiikki Vieraana: Circle Kuva: Yle / Lauri Leskinen Circle (yhtye),Jussi Lehtisalo,julius jääskeläinen

Moni arvottaa elämäänsä sen kautta, millaisena se muiden silmissä näyttäytyy, esimerkiksi kaupallisen pettymyksen tai menestyksen valossa. Circle ei ajattele näin, mutta Rättö myöntää että on kivaa, jos levy myy tai keikasta saa hiukan palkkaa.

Olemme tehneet Jussin kanssa valtavan määrän lähes käyttökelvottomia levyjä.― Mika Rättö

Hetkessä eläminen ja heittäytyminen ohjaavat yhtyeen toimintaa. Tämä johtaa Rätön mukaan usein paljon kummallisempiin paikkoihin kuin joihin eksyisi määrätietoisten projektien kanssa. Huteja ei pidä pelätä ja rakkaus musiikkiin on pohjimmainen arvo. Se on portti seuraavalle askelmalle, sillä kysymys on aina tutkimusmatkasta.

- Sen takia olemme tehneet Jussin kanssa valtavan määrän lähes käyttökelvottomia levyjä. Kun hiukan lähtee slalomilla umpipuuterihankeen, niin kas kummaa, sitä on yllättäen jossain Puolassa modernin klassisen festivaalilla.

Tämä pitää kirjaimellisesti paikkansa, sillä kaksikko teki tilausteoksen Sacrum Profanum -festivaalille Krakovaan syksyllä 2017.

Elämä on sata vuotta kestävä työhönottohaastattelu

Peloton asenne toteutui myös Termostaattia kuvattaessa. Kuvauspäivää edeltäneinä viikkoina yhtye ei halunnut tietää suunnitelmia ennakkoon. “Haluamme alistua tahtoonne ja olemme valmiit häpäisemään itsemme”, lausui Lehtisalo puhelimitse.

Itsensä häpäisy on keskeinen ja jatkuva osa Circleä. Nykyisellään yhtyeen keikat ovat itsehäpäisyn spektaakkeleja, joissa Lehtisalon sanoin kontataan, roikotetaan räkää ja soitetaan ilman paitaa. Yleisö innostuu näkemästään ja poistuu tilaisuuksista kasvojen lihakset hymyilystä kipeinä. Circle antaa kokijoilleen paljon positiivista energiaa.

Yle.fi/musiikki Vieraana: Circle
Yle.fi/musiikki Vieraana: Circle Kuva: Yle / Joonas Josefsson Circle (yhtye),Mika Rättö,Jussi Lehtisalo,Tomi Leppänen,Janne Westerlund,Pekka Jääskeläinen

Basisti sanoo suoraan, että bändi käyttää rock-kliseitä sumeilematta hyväkseen. Tärkeää on, että yhtye on oppinut nauttimaan niistä. Bändi huomasi niittien ja spandexien toimivan rituaalin välineinä ja ankkuroivan yhtyeen syvemmälle taiteeseen. Ryhmä ajautui tiiviimpään intensiteettiin ja alkoi saada itsestään enemmän irti kuin mustat kauluspaidat päällä.

Lehtisalon mielestä taiteen pitäisi olla kontrollista vapaata. Sen kautta pitäisi pystyä käsittelemään mitä tahansa asioita.

- Tuntuu, että elämä on sata vuotta kestävä työhönottohaastattelu. Koko ajan pitää olla parhaimmillaan. Taiteessa ei ole peruselämän realiteetteja. Minä olen oikeasti aika konventionaalinen kaveri, kuten Rättökin. Taiteessa yllytämme koko porukalla toisiamme sellaisiin asioihin, jotka normaaliarjessa eivät olisi mahdollisia.

Yle.fi/musiikki Vieraana: Circle
Julius Jääskeläinen Yle.fi/musiikki Vieraana: Circle Kuva: Yle / Lauri Leskinen Circle (yhtye),julius jääskeläinen

Lehtisalon, Rätön ja Westerlundin lisäksi yhtyeessä soittavat Tomi Leppänen sekä Pekka ja Julius Jääskeläinen. Peruskeikkasekoilua ei voinut siirtää sellaisenaan Termostaatin yhden kameraoton studioliveen. Intensiteetti piti muokata tarkkaan tilanteeseen sopivaksi.

Ei voikaan kaataa kaljaa päähän ja riuhtoa joka suuntaan.― Mika Rättö

- Kun johtoja menee joka paikassa ja kuvan fokus on senteistä kiinni, täytyy heti muuttaa hommaa. Ei voikaan kaataa kaljaa päähän ja riuhtoa joka suuntaan, vaan täytyy tehdä paljon hypnoottisemmin, pienieleisemmin ja keskittää energia siihen, Rättö kuvailee.

Hän on vanhemmiten oppinut luottamaan ja antamaan vastuuta muille. Circle ei maalaa itselleen mielikuvia siitä, onko joku toiminta sellaista kuin pitäisi olla tai pystyykö bändi suoriutumaan edessä olevasta haasteesta. Termostaattia kuvatessa hän huomasi taas, että ympäristö rakentaa itse itsensä, jos ei sitä pyri liikaa hallitsemaan. Kuvaustilanne oli hyvä esimerkki muurahaiskekoilmiöstä.

Tällä hän ei viittaa bändin harrastamaan ihmispyramidiin, vaan siihen, kuinka koko työryhmä kantoi osansa yhteisen päämäärän eteen pieni pala kerrallaan.

Yle.fi/musiikki Vieraana: Circle
Yle.fi/musiikki Vieraana: Circle Kuva: Yle / Lauri Leskinen Circle (yhtye),Mika Rättö,Jussi Lehtisalo,Tomi Leppänen,Janne Westerlund,Pekka Jääskeläinen

Prosessi käynnistyi, kun bändi näki aamulla lavasteen ja kuvaustiimi kuuli kappaleen ensimmäistä kertaa. Musiikki ja kuvaus muuttuivat otto otolta lähemmäs valmista. Janne Westerlund viimeisteli sanoituksen tauoilla. Kierrosten välillä jokainen osallistuja muusikoista kuvaajiin ja valaisijoihin muutti ja tarkensi omaa tekemistään, kunnes lopputulos oli haluttu. Tässä artikkelissa julkaistu versio on päivän aikana purkitetuista otoista kymmenes.

Ei turvallisuutta, rauhaa, brändiä, voitettavaa tai hävittävää

Circlen tuotanto lähentyi 90-luvulla käsitetaidetta. 2000-luvulla yhtye on seikkaillut mm. ambientin sekä free jazzin maailmassa. Nykyisellään tyyli muistuttaa Jussi Lehtisalon mukaan viiden pennin progressiivista rockia. Tämä on toiminut, sillä 2017 julkaistu Terminal-levy on niittänyt palstatilaa ja ylistäviä arvioita maailmalla. Arvostettu ja ikoninen Rolling Stone sijoitti sen vuoden parhaiden metallilevyjen listallaan sijalle kolme. Lehtisalo kuittaa menestyksen varsin lakonisella huumorilla. Hän sanoo, että Terminal on ollut Circlen 15 minutes of fame.

- Olen pyrkinyt siirtämään tätä varttia koko Circlen uralla aina vaan kauemmas. Nyt se tuli.

Kansainvälinen arvostus ei ole uutta. Esimerkiksi Dagens Nyheter käytti 2010 Roskilde-artikkelissaan puolet aukeamasta yhtyeen hehkuttamiseen ja julisti sen vaatimattomasti maailman parhaaksi kaikissa kategorioissa.

Suhtaudumme hyvin välinpitämättömästi esimerkiksi omaan soundiin.― Jussi Lehtisalo

2010-luvulla yhtye myös yritti tuhota brändinsä liisaamalla nimensä death metal -kokoonpanon käyttöön ja teki itse Falcon (ex-Circle) -nimellä AOR-levyn. Miten kokoonpano, jolta voi odottaa mitä tahansa, pystyy pitämään toiminnan itselleen mielekkäänä ja yllätyksellisenä? Miten muodostaa taiteellinen linja ja onko sellainen edes tarpeen? Rajattomuus halvaannuttaisi toiset, mutta ei Circleä. Päästämällä irti kontrollista bändi on itsensä herra.

Yle.fi/musiikki Vieraana: Circle
Yle.fi/musiikki Vieraana: Circle Kuva: Yle / Lauri Leskinen Circle (yhtye),Jussi Lehtisalo,Tomi Leppänen,Janne Westerlund,Pekka Jääskeläinen

- Suhtaudumme hyvin välinpitämättömästi esimerkiksi omaan soundiin tai tutun vahvistimen tuomaan rauhaan ja turvallisuuteen. Luotamme siihen, että tämän ryhmän intensiteetistä syntyy aina edes jotain - usein se on jotain kiinnostavaa ja jännitteistä. Jos joutuisimme tekemään tätä vähänkin isommilla budjeteilla, ei kukaan kysyisi meitä yhtään mihinkään ja emme soittaisi missään, Lehtisalo toteaa.

Kaikista vaarallisinta on tehdä mitä huvittaa.― Jussi Lehtisalo

Hänen mielestään monen bändin kompastuskivi on liiallinen ankkuroituminen omaan ilmaisuun, soundeihin, instrumentteihin, vahvistimiin, omaan tuotantoon tai tuttuun lavamiksaajaan. Hän kertoo, kuinka rumpali Tomi Leppäsen suurin haave on, että jollain keikkapaikalla ei olisi ollenkaan rumpuja. Että hän joutuisi tekemään pahvilaatikosta bassarin ja polkemaan sitä.

Yle.fi/musiikki Vieraana: Circle
Tomi Leppänen Yle.fi/musiikki Vieraana: Circle Kuva: Yle / Lauri Leskinen Circle (yhtye),Tomi Leppänen,Vieraana Circle

Lehtisalo esittää vertauskuvan kulkurista, joka majapaikkatarjouksen saatuaan saattaa lähteä jatkamaan matkaansa.

- Kaikista vaarallisinta on tehdä mitä huvittaa. Silloin siirtyy tai autorisoi itsensä kaiken ulkopuolelle. Arvaamattomuus on yhteiskunnassa kaikista vaarallisin juttu. Ei meillä ole mitään mainetta tai brändiä, jota ylläpitää. Emme ole huolissamme omasta esteettisestä imagostamme. Minä olen loistava esimerkki siitä tänään. Tämän takia Circlellä ei ole mitään hävittävää tai voitettavaa.

- Se on meitä, mikä tänään on meitä, Rättö kiteyttää.

Circle on vapaa.

Livenä