Hyppää pääsisältöön

Biisiesittelyssä Pimeyteen: Mikael Gabriel julkaisi yhden uransa parhaista kappaleista – melankolisella biisillä mukana tulokasartisti Bess

Pimeyteen-biisi sopii Miklun imagoon huomattavasti paremmin kuin vaikka Riippumatto-kappaleen letkeä meininki.

Mikael Gabriel. // Kuva: Promokuva

Mikael Gabriel tiputti vuoden päätteeksi kappaleen, jota ei kuunnella iloisessa joulupöydässä, mutta joka sopii muuten täydellisesti vuoden pimeimpään aikaan. Tänään 20. joulukuuta julkaistun kappaleen nimi on Pimeyteen. Sen kertosäkeen laulaa Tempo- ja En pysty lopettaa -biiseistä tuttu tulokasartisti Bess.

Pimeyteen on iso biisi. Siinä on samankaltaista suuruutta kuin Cheekin tai Profeettojen suurimmilla biiseillä – paitsi että Miklu hakee mahtipontisuuden melankoliasta, ei uhosta tai positiivisuudesta. Pimeyteen on kappale menettämisestä. Se on yksi uskottavimmista poprap-biiseistä pitkään aikaan ellei koskaan.

En oo päässyt sun kuolemasta yli vieläkään
Mä huudan kovempaa en tiedä kuuluuks siellä päin
Joka keikal katon eka aina ootsä enää tääl
Pukeudun mustaan kun tykkään pitää pimeet pääl

Biisin ensimmäisen säkeistön lyriikoista voisi päätellä, että biisi tai ainakin yllä mainittu kohta biisistä kertoo MG:n fanista, joka kuoli yllättäen vain 17-vuotiaana. Mikael Gabriel on usein omistanut keikoillaan Kipua-biisinsä tälle fanille. Esimerkiksi Alasti-klubilla fanit itkivät biisin aikana. Ei olisi ihme, jos niin käy tämänkin kappaleen soidessa.

Koskettavat lyriikat yhdistettynä haikeaan ja utuiseen taustabiittiin pysäyttävät kuuntelemaan kappaleen sanomaa tarkemmin. Tätä korostaa se, että Mikael Gabriel osaa painottaa sanoja luoden biisiin lisää tunnetta. Hän tekee sen taitavasti. Kuulostaa siltä, että hänen äänensä olisi vähällä murtua.

Pimeyteen on tunnelmaltaan hyvin samanlainen kuin Kipua – siinäkin mielessä, että Bessillä on kappaleessa samankaltainen rooli kuin Kristiina Braskilla Kipua-biisissä. Kappaleet muodostavat toimivan biisiparin, jossa kumpi tahansa voisi olla kumman tahansa jatko-osa. Nämä ovat samalla sellaisia kappaleita, jotka sopivat Mikael Gabrielille äärimmäisen hyvin. Räppärin nuoruus on ollut haastava; hän on esimerkiksi elänyt yli kolme vuotta lastenkodissa. Hänen isänsä menehtyi reilu vuosi sitten. Artisti on kokenut kovempia asioita kuin monet muut 27-vuotiaat.

Miklun tausta vaikuttaa siihen, että melankoliset kappaleet hänen esittäminään kuulostavat uskottavammalta kuin oikeastaan kenen tahansa muun suomiräppärin kohdalla. Tällaista tunnetta ei välittynyt esimerkiksi Riippumatto-kappaleella, joka oli ei-miklumainen hyvän mielen biisi.

Pimeyteen-kappaleen toisessa säkeistössä MG räppää eri henkilöstä tai henkilöistä kuin ensimmäisessä säkeistössä. Nyt hän puhuu ihmisistä, jotka ovat yhä elossa.

Kun mun sielu jättää kehon mun mieli jättää pelon
Sä oot ainoo joka elvyttää, mul kovemmalle kääntää tehon
Avaan silmät, oon elos oon puolities vast menos
En voi lähtee viel, en voi olla susta eros

Räppääkö Miklu nyt faneistaan, joita hän korostaa keikoillaan arvostavansa ja rakastavansa – ja joista hän hyvin todennäköisesti saa energiaa? Voi olla. Tätä oletusta korostaa toisen säkeistön loppupuolella kuultava laini:

Oon nuori viel, tulevaisuus on huominen
Sanotte rakastavanne mua, tunne on molemminpuolinen

Miklusta voi olla montaa mieltä. Hän on Suomen ristiriitaisin räppäri, joka on yhtä aikaa suutansa soittava paha poika ja herkkä, rakastava persoona.

Pimeyteen-biisi korostaa ehdottomasti tuota jälkimmäistä – ja se sopii nuorisoidolille ensimmäistä vaihtoehtoa paremmin.

Lue myös:

Isac Elliot ja Mikael Gabriel järjestivät ihanan yhteislauluillan Helsingissä – keikan mielenkiintoisin hetki oli MG:n vilpitön anteeksipyyntö faneilta

Suomen ristiriitaisin räppäri Mikael Gabriel Alasti-klubilla: “Tähtään Hollywoodiin”