Hyppää pääsisältöön

Docstop: Veli

Docstop – kymmenen uutta dokumenttia, täynnä tunnetta ja asennetta.
Markku ja Lauri. Docstop – kymmenen uutta dokumenttia, täynnä tunnetta ja asennetta. Yle TV1,Docstop: Veli

Katsottavissa Yle Areenassa, TV1 tiistaina 26.12.2017 klo 19.30 - 20.00, uusinta keskiviikkona 27.12. klo 23.45, torstaina 28.12. klo 7.30 ja maanantaina 1.1.2018 klo 15.05

Markku sairastaa skitsofreniaa ja on asunut lukuisissa hoitokodeissa viimeisen kahdentoista vuoden aikana. Hän kokee joutuneensa isoveljensä Laurin hylkäämäksi ja syyttää tätä myös mielenterveysongelmistaan.

Lauri opiskelee Lontoossa dokumenttiohjausta ja päättää matkustaa takaisin Suomeen tutustuakseen veljeensä paremmin. Isoveli ehdottaa, että he kuvaisivat jälleen yhdessä, aivan kuten lapsuudessa. Matkan tuloksena syntynyt dokumenttielokuva pureutuu mielenterveysongelman vaikutuksiin ja siihen, kuinka veljesten suhde voisi parantua.

Dokumentti kahden veljeksen suhteesta ja mielenterveydestä.
Dokumentti kahden veljeksen suhteesta ja mielenterveydestä. Yle TV1,Docstop: Veli

Isän valokuvat herättivät

"Sain idean dokumenttielokuvaan katsoessani isämme koostamaa valokuvasarjaa sukumme miehistä. Joukossa oli kantavia voimia ja särkyneitä sieluja. Jokaisessa sukupolvessa yhdellä ihmisellä näytti olevan muita raskaampi taakka kannettavanaan", Lauri kertoo.

Olin nuorempana oman epävarmuuteni kanssa kipuillessani vältellyt pikkuveljeni kohtaamista sellaisena, kuin hän on. Sanotaan, että ulkopuolelta näkee paremmin sisällä olevat ratkaisemattomat asiat."

Veljen seurassa kuntoutuskodissa

Lontoon opintojensa aikana Lauri vietti kuukauden Suomessa kuntoutuskodissa veljensä seurassa. Elokuvanteko jatkui vielä kaksi vuotta myöhemmin. "Suhteeni Markkuun näyttää nyt paljon valoisammalta, kuin muutama vuosi sitten", isoveli kertoo.

Alkuperäisteos “Markku and Me”, johon “Veli” perustuu on ollut British Independent Film Awards -ehdokkaana ja esitetty muun muassa Edinburghin elokuvajuhlilla.

Ohjaus: Lauri Danska. Tuottaja: Ari Lehikoinen/Yle 2017.

Lisää ohjelmasta

Kommentit