Hyppää pääsisältöön

Tyttökuningas – Mika Kaurismäen palkittu elokuva

Tyttökuningas on Mika Kaurismäen ohjaama elokuva.
Kuningatar Kristiinan roolin näyttelee Malin Buska. Tyttökuningas on Mika Kaurismäen ohjaama elokuva. Yle TV1,Tyttökuningas

TV1 sunnuntaina 31.12.2017 klo 21.05 - 22.50, uusinta perjantaina 5.1. klo 23.25
Yle Areenassa 7 päivää

Ruotsin kuningatar Kristiina (1626 - 1689) syntyi ainoana lapsena odotetuksi kruununperilliseksi ja kasvatettiin isänsä pyynnöstä prinssinä.

Mika Kaurismäen palkittu elokuva Tyttökuningas (12) kertoo Kristiinasta (Malin Buska), joka joutui kruununperijäksi jo kuusivuotiaana isänsä kuollessa. Ruotsin hallitsija hänestä tuli 18-vuotiaana.

Epäsovinnainen kuningatar

Kristiinalla oli ikäisekseen poikkeuksellista viisautta ja halua muutokseen. Hän rikkoi vahvasti aikansa naiskäsitystä, sillä hän miekkaili, metsästi karhuja ja pukeutui usein housuihin – ja ajautui väistämättä ristiriitoihin hovin aatelismiesten kanssa.

Hovi näki kuningattaren tärkeimpänä tehtävä avioliiton ja perillisen, pojan, synnyttämisen. Kristiinalla oli kuitenkin korkeammat tavoitteet, sillä hän halusi tarjota alamaisilleen koulutusta, vaalia tieteitä ja lopettaa kolmekymmenvuotisen sodan protestanttien ja katolisten välillä.

Kristiinan rakkaus hovineitoaan, kaunista Ebba Sparrea (Sarah Gadon) kohtaan, hankaloitti entisestään hänen asemaansa. Vaikutusvaltaiset voimat nousevat vastakkain, ja Kristiinan oli tehtävä vaikea ratkaisu maansa ja oman kohtalonsa puolesta.

Montrealissa kaksi palkintoa

Tyttökuningas-elokuva valittiin 2015 Montrealin kansainvälisten elokuvajuhlien kilpasarjaan ja sai siellä maailmanensi-iltansa. Elokuva voitti festivaaleilla kaksi palkintoa: parhaan naispääosan ja yleisöpalkinnon.

Rooleissa näyttelevät Michael Nyqvist, Lucas Bryant, Laura Birn, Hippolyte Girardot, Francois Arnaud, Patrick Bauchau, Peter Lohmeyer, Martina Gedeck, Timo Torikka, Samuli Edelmann ja Mikko Leppilampi.

Elokuva on kuvattu Turun seudulla, ja suuri osa kuvauksista on tehty Turun linnassa.

Tuotanto: Marianna Films Oy, 2015.

Kommentit