Hyppää pääsisältöön

Tyttökuningas – Mika Kaurismäen palkittu elokuva

Tyttökuningas on Mika Kaurismäen ohjaama elokuva.
Kuningatar Kristiinan roolin näyttelee Malin Buska. Tyttökuningas on Mika Kaurismäen ohjaama elokuva. Yle TV1,Tyttökuningas

TV1 sunnuntaina 31.12.2017 klo 21.05 - 22.50, uusinta perjantaina 5.1. klo 23.25
Yle Areenassa 7 päivää

Ruotsin kuningatar Kristiina (1626 - 1689) syntyi ainoana lapsena odotetuksi kruununperilliseksi ja kasvatettiin isänsä pyynnöstä prinssinä.

Mika Kaurismäen palkittu elokuva Tyttökuningas (12) kertoo Kristiinasta (Malin Buska), joka joutui kruununperijäksi jo kuusivuotiaana isänsä kuollessa. Ruotsin hallitsija hänestä tuli 18-vuotiaana.

Epäsovinnainen kuningatar

Kristiinalla oli ikäisekseen poikkeuksellista viisautta ja halua muutokseen. Hän rikkoi vahvasti aikansa naiskäsitystä, sillä hän miekkaili, metsästi karhuja ja pukeutui usein housuihin – ja ajautui väistämättä ristiriitoihin hovin aatelismiesten kanssa.

Hovi näki kuningattaren tärkeimpänä tehtävä avioliiton ja perillisen, pojan, synnyttämisen. Kristiinalla oli kuitenkin korkeammat tavoitteet, sillä hän halusi tarjota alamaisilleen koulutusta, vaalia tieteitä ja lopettaa kolmekymmenvuotisen sodan protestanttien ja katolisten välillä.

Kristiinan rakkaus hovineitoaan, kaunista Ebba Sparrea (Sarah Gadon) kohtaan, hankaloitti entisestään hänen asemaansa. Vaikutusvaltaiset voimat nousevat vastakkain, ja Kristiinan oli tehtävä vaikea ratkaisu maansa ja oman kohtalonsa puolesta.

Montrealissa kaksi palkintoa

Tyttökuningas-elokuva valittiin 2015 Montrealin kansainvälisten elokuvajuhlien kilpasarjaan ja sai siellä maailmanensi-iltansa. Elokuva voitti festivaaleilla kaksi palkintoa: parhaan naispääosan ja yleisöpalkinnon.

Rooleissa näyttelevät Michael Nyqvist, Lucas Bryant, Laura Birn, Hippolyte Girardot, Francois Arnaud, Patrick Bauchau, Peter Lohmeyer, Martina Gedeck, Timo Torikka, Samuli Edelmann ja Mikko Leppilampi.

Elokuva on kuvattu Turun seudulla, ja suuri osa kuvauksista on tehty Turun linnassa.

Tuotanto: Marianna Films Oy, 2015.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.