Hyppää pääsisältöön

Valitut sanat tuo kirjallisuuden tähdet Teemalle

Orhan Pamuk ja Heikki Aittokoski Helsinki Lit -keskustelussa
Orhan Pamuk ja Heikki Aittokoski Orhan Pamuk ja Heikki Aittokoski Helsinki Lit -keskustelussa Kuva: Copyright 2017 Saara Autere, all rights reserved. Helsinki Lit,Orhan Pamuk,Heikki Aittokoski,Savoy-teatteri,kirjallisuus,festivaalit

Valitut sanat näyttää kuinka maailmankirjallisuus tuli hetkeksi Helsinkiin ja osoittaa, että samat aiheet ja asiat koskettavat ihmisiä ympäri maailmaa.

Millaista on istanbulilaisen katukauppiaan elämä? Miten neurokirurgi selviää vaativasta työstään? Miten lahjakkaan kirjailijamiehen kanssa onnistuu perheen äidin roolin ja oman kirjoitustyön yhdistäminen? Mitkä aistit herkistyvät surussa eniten? Murhasiko joku Roland Barthesin?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsittiin vastauksia Helsinki Litissä, joka järjestettiin viime keväänä jo kolmannen kerran. Valitut sanat tuo nyt nämä hienot keskustelut ruutuun suomeksi käännettyinä ja tiivistettyinä.

Kevään jaksoissa Orhan Pamuk ja Heikki Aittokoski keskustelevat Istanbulista ja sen muuttumisesta sekä Turkin poliittisesta tilanteesta. Elina Hirvonen ja Malin Persson Giolito potevat maailmantuskaa, mutta päätyvät keskustelussaan siihen, että tarinoilla voi yrittää muuttaa maailmaa. Garth Greenwell kertoo palkitun romaaninsa taustoista ja kuuluisa neurokirurgi Henry Marsh puhuu suoraan ammattinsa vaikeudesta.

Muita keskustelijoita ovat Sirpa Kähkönen, Aris Fioretos, Petina Gappah, Linda Boström Knausgård, Märta Tikkanen, Juha Itkonen, Tom Malmquist, Philip Teir, Laurent Binet, Tuomas Nevanlinna, Andrew Michael Hurley ja Antti Tuomainen.

Helsinki Litin keskustelujen jälkeen sarjassa kohdataan amerikkalainen, suomalaistenkin rakastama kirjailija Paul Auster ja mm. Vallan linnakkeesta ja Game of Thronesista tuttu tanskalaisnäyttelijä Pilou Asbæk.

Valitut sanat keväällä 2018 Yle Teemalla ti klo 20

9.1. Valitut sanat: Pamuk & Aittokoski
Orhan Pamukin uusin kirja Kummallinen mieleni sai nimensä lempinimestä, jolla ystävät Pamukia nuorena kutsuivat. Kirja kertoo istanbulilaisesta katukauppiaasta Mevlutista, jonka mainoshuutoa myös ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski yrittää imitoida.

16.1. Valitut sanat: Persson Giolito
Malin Persson Gioliton ja Elina Hirvosen kirjoissa on paljon yhtäläisyyksiä. Molempien kirjat kuvaavat pohjoismaista yhteiskuntaa, jossa nuoret voivat huonosti ja ampuvat.

23.1. Valitut sanat: Greenwell & Tervo
Amerikkalaisen kirjailijan Garth Greenwellin palkittu esikoisteos kertoo amerikkalaisen homo-opettajan häpeästä ja halusta. Jari Tervon kanssa puidaan myös presidentti Donald Trumpin vaikutusta varsinkin amerikkalaisten queer-ihmisten elämään.

30.1. Valitut sanat: Marsh & Mazzarella
Neurokirurgi Henry Marsh kirjoitti kirjan, koska hänen työnsä on niin kiehtovaa. Keskustelussa Merete Mazzarellan kanssa kokenut kirurgi paljastaa, miten hänen on täytynyt tehdä myös paljon virheitä tullakseen paremmaksi työssään.

6.2. Valitut sanat: Fioretos & Gappah
Ruotsalainen Aris Fioretos on toisen polven siirtolainen Kreikasta ja Petina Gappah asianajaja ja kirjailija Zimbabwesta. Molempien kirjat kertovat naisista vankiloissa. Sirpa Kähkösen vetämän keskustelun aiheina ovat mm. toisen polven siirtolaisuus, kulttuurinen omiminen ja ennakkokäsitysten murtaminen.

13.2. Valitut sanat: Boström Knausgård
Kirjekavereilla Linda Boström Knausgårdilla ja Märta Tikkasella on molemmilla ollut lahjakas kirjailijamies ja neljä lasta. Keskustelussa Juha Itkosen kanssa he kertovat, miten he ovat itse onnistuneet luomaan kirjailijauransa.

20.1. Valitut sanat: Malmquist & Teir
Tom Malmquist ja Philip Teir keskustelevat surun syvimmästä olemuksesta. Malmquistin puoliso menehtyi yllättäen parin esikoisen synnytyksessä. Kirjan kirjoittaminen tapahtuneesta ja vastasyntynyt tytär saivat hänet selviämään syvimmästä surusta.

27.2. Valitut sanat: Binet & Nevanlinna
Ranskalaiskirjailija Lauren Binetin kirjassa jahdataan epäselvissä olosuhteissa kuolleen Roland Barthesin salaista asiakirjaa, jonka huhutaan paljastavan kielen seitsemännen funktion. Samalla käydään läpi 80-luvun älymystön elämää ja teorioita, jotka tuntee myös filosofi Tuomas Nevanlinna.

6.3. Valitut sanat: Hurley & Tuomainen
Andrew Michael Hurleyn goottijännärin tapahtumat sijoittuvat syrjäiselle rannalle, jossa oudot voimat pääsevät valloilleen. Haastattelijana Antti Tuomainen.

13.3. Valitut sanat: Auster & Niinistö
Amerikkalaisen kirjallisuuden suuri ystävä presidentti Sauli Niinistö pääsi haastattelemaan ihailemaansa Paul Austeria, jonka uusin kirja 4321 näyttää, miten erilaiseksi elämä voi kehittyä pienten sattumusten kautta.

27.3. klo 20.30 Valitut sanat: Asbæk & Pulkkinen
Tanskalaistähti Pilou Asbæk on näytellyt Vallan linnakkeessa ja Game of Thronesissa. Silti hän haluaa tehdä myös pienemmän budjetin eurooppalaisia elokuvia, jotka uudistavat kerrontaa. Haastattelijana J.P. Pulkkinen.

 • Outoja ääniä jo vuodesta 1964!

  Avaruusromussa uutta suomalaista musiikkia monelta taholta.

  1960-luvun alussa Tukholmaan päätettiin rakentaa Ruotsin ensimmäinen elektronisen musiikin studio. Studion esikuvana oli legendaarinen Kölnin studio, jossa Karlheinz Stockhausen oli työskennellyt jo 1950-luvulla. Vuonna 1964 Tukholman Södermalmissa avattiin Elektronmusikstudion eli EMS. Siellä tapahtuu edelleen. Muiden muassa suomalainen Eero Pulkkinen on työskennellyt EMS-studiossa. Avaruusromussa uutta suomalaista musiikkia monelta taholta. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja ylisti runovuoden satoa

  Jukka Viikilän puhe Kajaanin Runoviikolla

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Jukka Viikilän puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2018. Mikä ylellisyys saada eteisen lattialle vuoden runous, kokoelma kerrallaan. Juuri minulle ojennettu pyrkimys kielellistää jotakin maailmasta, tai ehdotus kauneudeksi juuri tänään.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri