Hyppää pääsisältöön

Valitut sanat tuo kirjallisuuden tähdet Teemalle

Orhan Pamuk ja Heikki Aittokoski Helsinki Lit -keskustelussa
Orhan Pamuk ja Heikki Aittokoski Orhan Pamuk ja Heikki Aittokoski Helsinki Lit -keskustelussa Kuva: Copyright 2017 Saara Autere, all rights reserved. Helsinki Lit,Orhan Pamuk,Heikki Aittokoski,Savoy-teatteri,kirjallisuus,festivaalit

Valitut sanat näyttää kuinka maailmankirjallisuus tuli hetkeksi Helsinkiin ja osoittaa, että samat aiheet ja asiat koskettavat ihmisiä ympäri maailmaa.

Millaista on istanbulilaisen katukauppiaan elämä? Miten neurokirurgi selviää vaativasta työstään? Miten lahjakkaan kirjailijamiehen kanssa onnistuu perheen äidin roolin ja oman kirjoitustyön yhdistäminen? Mitkä aistit herkistyvät surussa eniten? Murhasiko joku Roland Barthesin?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsittiin vastauksia Helsinki Litissä, joka järjestettiin viime keväänä jo kolmannen kerran. Valitut sanat tuo nyt nämä hienot keskustelut ruutuun suomeksi käännettyinä ja tiivistettyinä.

Kevään jaksoissa Orhan Pamuk ja Heikki Aittokoski keskustelevat Istanbulista ja sen muuttumisesta sekä Turkin poliittisesta tilanteesta. Elina Hirvonen ja Malin Persson Giolito potevat maailmantuskaa, mutta päätyvät keskustelussaan siihen, että tarinoilla voi yrittää muuttaa maailmaa. Garth Greenwell kertoo palkitun romaaninsa taustoista ja kuuluisa neurokirurgi Henry Marsh puhuu suoraan ammattinsa vaikeudesta.

Muita keskustelijoita ovat Sirpa Kähkönen, Aris Fioretos, Petina Gappah, Linda Boström Knausgård, Märta Tikkanen, Juha Itkonen, Tom Malmquist, Philip Teir, Laurent Binet, Tuomas Nevanlinna, Andrew Michael Hurley ja Antti Tuomainen.

Helsinki Litin keskustelujen jälkeen sarjassa kohdataan amerikkalainen, suomalaistenkin rakastama kirjailija Paul Auster ja mm. Vallan linnakkeesta ja Game of Thronesista tuttu tanskalaisnäyttelijä Pilou Asbæk.

Valitut sanat keväällä 2018 Yle Teemalla ti klo 20

9.1. Valitut sanat: Pamuk & Aittokoski
Orhan Pamukin uusin kirja Kummallinen mieleni sai nimensä lempinimestä, jolla ystävät Pamukia nuorena kutsuivat. Kirja kertoo istanbulilaisesta katukauppiaasta Mevlutista, jonka mainoshuutoa myös ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski yrittää imitoida.

16.1. Valitut sanat: Persson Giolito
Malin Persson Gioliton ja Elina Hirvosen kirjoissa on paljon yhtäläisyyksiä. Molempien kirjat kuvaavat pohjoismaista yhteiskuntaa, jossa nuoret voivat huonosti ja ampuvat.

23.1. Valitut sanat: Greenwell & Tervo
Amerikkalaisen kirjailijan Garth Greenwellin palkittu esikoisteos kertoo amerikkalaisen homo-opettajan häpeästä ja halusta. Jari Tervon kanssa puidaan myös presidentti Donald Trumpin vaikutusta varsinkin amerikkalaisten queer-ihmisten elämään.

30.1. Valitut sanat: Marsh & Mazzarella
Neurokirurgi Henry Marsh kirjoitti kirjan, koska hänen työnsä on niin kiehtovaa. Keskustelussa Merete Mazzarellan kanssa kokenut kirurgi paljastaa, miten hänen on täytynyt tehdä myös paljon virheitä tullakseen paremmaksi työssään.

6.2. Valitut sanat: Fioretos & Gappah
Ruotsalainen Aris Fioretos on toisen polven siirtolainen Kreikasta ja Petina Gappah asianajaja ja kirjailija Zimbabwesta. Molempien kirjat kertovat naisista vankiloissa. Sirpa Kähkösen vetämän keskustelun aiheina ovat mm. toisen polven siirtolaisuus, kulttuurinen omiminen ja ennakkokäsitysten murtaminen.

13.2. Valitut sanat: Boström Knausgård
Kirjekavereilla Linda Boström Knausgårdilla ja Märta Tikkasella on molemmilla ollut lahjakas kirjailijamies ja neljä lasta. Keskustelussa Juha Itkosen kanssa he kertovat, miten he ovat itse onnistuneet luomaan kirjailijauransa.

20.1. Valitut sanat: Malmquist & Teir
Tom Malmquist ja Philip Teir keskustelevat surun syvimmästä olemuksesta. Malmquistin puoliso menehtyi yllättäen parin esikoisen synnytyksessä. Kirjan kirjoittaminen tapahtuneesta ja vastasyntynyt tytär saivat hänet selviämään syvimmästä surusta.

27.2. Valitut sanat: Binet & Nevanlinna
Ranskalaiskirjailija Lauren Binetin kirjassa jahdataan epäselvissä olosuhteissa kuolleen Roland Barthesin salaista asiakirjaa, jonka huhutaan paljastavan kielen seitsemännen funktion. Samalla käydään läpi 80-luvun älymystön elämää ja teorioita, jotka tuntee myös filosofi Tuomas Nevanlinna.

6.3. Valitut sanat: Hurley & Tuomainen
Andrew Michael Hurleyn goottijännärin tapahtumat sijoittuvat syrjäiselle rannalle, jossa oudot voimat pääsevät valloilleen. Haastattelijana Antti Tuomainen.

13.3. Valitut sanat: Auster & Niinistö
Amerikkalaisen kirjallisuuden suuri ystävä presidentti Sauli Niinistö pääsi haastattelemaan ihailemaansa Paul Austeria, jonka uusin kirja 4321 näyttää, miten erilaiseksi elämä voi kehittyä pienten sattumusten kautta.

27.3. klo 20.30 Valitut sanat: Asbæk & Pulkkinen
Tanskalaistähti Pilou Asbæk on näytellyt Vallan linnakkeessa ja Game of Thronesissa. Silti hän haluaa tehdä myös pienemmän budjetin eurooppalaisia elokuvia, jotka uudistavat kerrontaa. Haastattelijana J.P. Pulkkinen.

 • Pehmeiden arvojen suurmies

  Topelius oli pehmeiden arvojen suurmies.

  Satusedäksi kutsuminen vähättelee monipuolista Zacharias Topeliusta.

 • Suomen kielen virstanpylväät

  Suomen kieli elää ja voi hyvin vastakin

  Pelottaako suomen kielen puolesta? Nuoriso puhuu mitä sattuu, uusia sanoja tulee sellaista vauhtia, ettei perässä pysy ja kielioppisääntöjäkin muutetaan vähän väliä.

 • Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju harrastaa scifiä

  Taina Myllyharjua on kiinnostanut aina kuvataide.

  Taina Myllyharjulla on monipuolinen kokemus monenlaisesta työstä. Häntä ei hirvitä tarttua reippaasti uusiin asioihin. Uransa aikana hän on ollut perustamassa ja kehittämässä eri puolilla Suomea useita taidemuseoita. Hän on pitänyt kaikesta scifiin liittyvästä nuoresta lähtien ja on edelleen myös suuri Star Trek -fani.

 • Valitut sanat tuo kirjallisuuden tähdet Teemalle

  Valituissa sanoissa viime kevään Helsinki Lit -keskusteluja.

  Valitut sanat näyttää kuinka maailmankirjallisuus tuli hetkeksi Helsinkiin ja osoittaa, että samat aiheet ja asiat koskettavat ihmisiä ympäri maailmaa. Millaista on istanbulilaisen katukauppiaan elämä? Miten neurokirurgi selviää vaativasta työstään? Miten lahjakkaan kirjailijamiehen kanssa onnistuu perheen äidin roolin ja oman kirjoitustyön yhdistäminen?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

  Pitkä ilta Jeanne Moreaun (1928–2017) seurassa 20.1.

  Teemalauantai 20.1.2018 on suurenmoisen ranskalaisnäyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1. Teemaillassa nähdään elokuvat Hissillä mestauslavalle ja Kuolematon tarina sekä dokumentti Moreausta vuodelta 2007.

 • Pehmeiden arvojen suurmies

  Topelius oli pehmeiden arvojen suurmies.

  Satusedäksi kutsuminen vähättelee monipuolista Zacharias Topeliusta.

 • Mitä tyyliä musiikkini edustaa? Avaruusromua 21.1.2018

  Yhteisiä päämääriä, tunteita, ajatuksia ja dialogia.

  ”En ole tähän päivään mennessä osannut vastata tuohon kysymykseen”, sanoo säveltäjä ja basisti Lauri Porra. ”Musiikkityylistä tai sen lähtökohdista riippumatta kaikkien musiikintekijöiden päämäärä on sama”, hän toteaa. Rumpali Olavi Louhivuori puolestaan kertoo musiikin vievän hyvinkin yllättäviin paikkoihin. Avaruusromussa käydään yllättävissä paikoissa ja kuunnellaan yhteisiä päämääriä: tunteita, ajatuksia ja dialogia kuuntelijan kanssa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kirjailija Kjell Westö vuoden 1918 tapahtumista: "Järkyttävintä oli sisällissodan jälkeinen julma kosto"

  Kjell Westö puhuu sisällissodan jälkeisistä tapahtumista.

  Suomen sisällissota alkoi tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään aiheesta kolme romaania kirjoittaneen Kjell Westön tuore haastattelu sekä kaksi dokumenttia 1960- ja -80-luvuilta. Niissä ääneen pääsevät myös sisällissodan kokeneet ihmiset. Ohjelmat televisiossa: Yle Teema torstaina 18.1. klo 22.45, perjantaina 19.1. klo 14.55 ja maanantaina 22.1.

 • Synkin hetki kuvaa Britannian kohtalonhetkiä – Yksi kohtaus melkein pilaa Churchill-elokuvan

  Synkin hetki (Darkest Hour) luottaa populismiin

  Dunkirkin eli Dunkerquen evakuointioperaatio Dynamo on Britannialle samaa kuin meille talvisota, häviön partaalta koko valtakunnan pelastanut onnistunut myyttinen sotaoperaatio, josta tehdään yhä uudestaan elokuva. Juuri nyt Brexitin ollessa kuuma neuvottelukysymys yleisöjä lämmittelee Synkin hetki (Darkest Hour), jossa Winston Churchill pelastaa Britannian. Mutta antaako elokuva Churchillista oikean kuvan?

 • Minne suunnata kaukosäädin vuonna 2018 – suuri tv-sarjaopas

  Laadukasta tv-draamaa on tarjolla enemmän kuin ehdit katsoa.

  Laadukasta tv-draamaa on tänä vuonna tarjolla enemmän kuin ehdit katsoa. Pidit sitten scifistä tai historiasta, tämä opas auttaa löytämään satojen uusien kausien joukosta juuri ne oikeat. Hullummaksi sen ei pitänyt mennä. Käsikirjoitettuja tv-sarjoja tuotettiin vuonna 2017 yli 500 kautta, mikä on enemmän kuin koskaan ennen. Tänä vuonna määrä ei ainakaan vähene.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

 • Suomen kielen virstanpylväät

  Suomen kieli elää ja voi hyvin vastakin

  Pelottaako suomen kielen puolesta? Nuoriso puhuu mitä sattuu, uusia sanoja tulee sellaista vauhtia, ettei perässä pysy ja kielioppisääntöjäkin muutetaan vähän väliä.

 • Erilaisia outoja ja keinotekoisia kaikuja… Avaruusromua 14.1.2018

  Katsaus vuoden 2017 ulkomaiseen avaruusromu-tarjontaan.

  Jotkut kaiut voimistavat ääntä suuresti, jotkut tekevät siitä korkeamman, jotkut matalamman, kuvaili Francis Bacon liki 400 vuotta sitten kirjassaan Uusi Atlantis. Avaruusromussa ihmetellään äänien, musiikin ja tekniikan maailmaa, ja tehdään katsaus menneen vuoden ulkomaiseen tarjontaan. Ei palkintojenjakotilaisuus, eikä vuoden parhaat ulkomaiset -katsaus, vaan hyvin subjektiivinen näkemys siitä, millaista monitahoista musiikkia maailmalla jälleen viime vuonna tehtiin. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Teeman alkukevään 2018 elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.