Hyppää pääsisältöön

Ville Vilén & Marit af Björkesten: Lähdesuoja on osa länsimaista demokratiaa – ei “lähdesuojahöpötystä”

Ville Vilen ja Marit af Björkesten vierekkäin
Ville Vilen ja Marit af Björkesten vierekkäin Kuva: Yle/Jussi Nahkuri marit af björkesten

Kysymys lähdesuojasta ja sen pitävyydestä nousi Suomessa jälleen keskusteluun marraskuussa 2017 verohallinnon pääjohtajan kommentoidessa asiaa.

Eläkkeelle jäävä pääjohtaja Pekka Ruuhonen ihmetteli, miksi Yleisradio kieltäytyy luovuttamasta Panaman paperit -veroparatiisitietovuodon materiaalia verottajalle. Ruuhosen mukaan kyse on ”lähdesuojahöpötyksestä”, koska verottaja ei ole kiinnostunut itse tietolähteestä vaan lähteen luovuttamasta aineistosta.

Tilanteessa ei ole kyse vain Ruuhosen puheista, vaan verottaja on yrittänyt aggressiivisesti murtaa Ylen lähdesuojaa oikeudenkäynnin kautta. Yle on perustellusti kieltäytynyt luovuttamasta aineistoa.

Ensimmäisen vaiheen oikeusprosessi päättyi verottajan tappioon, kun Helsingin hallinto-oikeus kumosi elokuussa 2017 verottajan vaatimuksen. Nyt tapaus on korkeimman hallinto-oikeuden harkinnassa.

Olemme länsimaisen demokratian yhden perusperiaatteen – sananvapauden – ytimessä. Osa tätä ydintä on tiedotusvälineen lähdesuoja. Sen mukaan tiedotusvälineellä on oikeus olla tarvittaessa paljastamatta juttujensa lähteitä.

Näin mahdollistetaan muun muassa merkittävien poliittisten ja taloudellisten päättäjien tai viranomaisten toimien seuranta sekä niistä raportoiminen. Toki tiedotusvälineiden on tehtävä tätä työtään omia eettisiä periaatteitaan noudattaen.

Verottajan vaateet perustuvat siihen, että lähdesuoja koskisi itse lähdettä, ei lähteen luovuttamaa aineistoa. Väite on absurdi. Suomalaisen lainsäädännön, Euroopan ihmisoikeustuomioistuinten aihetta koskevien päätösten ja Euroopan unionin perusoikeuskirjan sananvapausmääräysten tulkinnan mukaan lähdesuoja koskee itse lähteen lisäksi lähteen luovuttamaan aineistoa.

Osa länsimaista demokratiaa on se, että yhteiskunnan eri toimijoilla on eri tehtävät. Medialla on omansa ja verottajalla omansa. Tiedotusvälineen tehtävä ei ole auttaa viranomaisia toimissaan vaan hoitaa omaa tehtäväänsä vallan vahtikoirana.

Lähdesuojan murtaminen olisi äärimmäisen poikkeuksellista ja sillä olisi suuri haitallinen vaikutus paitsi Ylen myös muun suomalaisen median toiminnalle. Niinpä Yle jatkaa taisteluaan lähdesuojan puolesta.

Ville Vilén
johtaja, vastaava toimittaja
Luovat sisällöt, Yle

Marit af Björkesten
johtaja, vastaava toimittaja
Svenska Yle

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.