Hyppää pääsisältöön

Ville Vilén & Marit af Björkesten: Lähdesuoja on osa länsimaista demokratiaa – ei “lähdesuojahöpötystä”

Ville Vilen ja Marit af Björkesten vierekkäin
Ville Vilen ja Marit af Björkesten vierekkäin Kuva: Yle/Jussi Nahkuri marit af björkesten

Kysymys lähdesuojasta ja sen pitävyydestä nousi Suomessa jälleen keskusteluun marraskuussa 2017 verohallinnon pääjohtajan kommentoidessa asiaa.

Eläkkeelle jäävä pääjohtaja Pekka Ruuhonen ihmetteli, miksi Yleisradio kieltäytyy luovuttamasta Panaman paperit -veroparatiisitietovuodon materiaalia verottajalle. Ruuhosen mukaan kyse on ”lähdesuojahöpötyksestä”, koska verottaja ei ole kiinnostunut itse tietolähteestä vaan lähteen luovuttamasta aineistosta.

Tilanteessa ei ole kyse vain Ruuhosen puheista, vaan verottaja on yrittänyt aggressiivisesti murtaa Ylen lähdesuojaa oikeudenkäynnin kautta. Yle on perustellusti kieltäytynyt luovuttamasta aineistoa.

Ensimmäisen vaiheen oikeusprosessi päättyi verottajan tappioon, kun Helsingin hallinto-oikeus kumosi elokuussa 2017 verottajan vaatimuksen. Nyt tapaus on korkeimman hallinto-oikeuden harkinnassa.

Olemme länsimaisen demokratian yhden perusperiaatteen – sananvapauden – ytimessä. Osa tätä ydintä on tiedotusvälineen lähdesuoja. Sen mukaan tiedotusvälineellä on oikeus olla tarvittaessa paljastamatta juttujensa lähteitä.

Näin mahdollistetaan muun muassa merkittävien poliittisten ja taloudellisten päättäjien tai viranomaisten toimien seuranta sekä niistä raportoiminen. Toki tiedotusvälineiden on tehtävä tätä työtään omia eettisiä periaatteitaan noudattaen.

Verottajan vaateet perustuvat siihen, että lähdesuoja koskisi itse lähdettä, ei lähteen luovuttamaa aineistoa. Väite on absurdi. Suomalaisen lainsäädännön, Euroopan ihmisoikeustuomioistuinten aihetta koskevien päätösten ja Euroopan unionin perusoikeuskirjan sananvapausmääräysten tulkinnan mukaan lähdesuoja koskee itse lähteen lisäksi lähteen luovuttamaan aineistoa.

Osa länsimaista demokratiaa on se, että yhteiskunnan eri toimijoilla on eri tehtävät. Medialla on omansa ja verottajalla omansa. Tiedotusvälineen tehtävä ei ole auttaa viranomaisia toimissaan vaan hoitaa omaa tehtäväänsä vallan vahtikoirana.

Lähdesuojan murtaminen olisi äärimmäisen poikkeuksellista ja sillä olisi suuri haitallinen vaikutus paitsi Ylen myös muun suomalaisen median toiminnalle. Niinpä Yle jatkaa taisteluaan lähdesuojan puolesta.

Ville Vilén
johtaja, vastaava toimittaja
Luovat sisällöt, Yle

Marit af Björkesten
johtaja, vastaava toimittaja
Svenska Yle

Lue myös - yle.fi:stä poimittua