Hyppää pääsisältöön

Brittijoulu isosti ja tyylillä

Brittein saarten joulumusiikkiperinne on niin rikas ja laadukas, että kelpaa mainiosti myös suomalaiseen jouluun, ainakin mausteeksi. Herbert Howells ja John Rutter ovat pitkään vastanneet Iso-Britannian joulumusiikkikysyntään, mutta tällä hetkellä arvostetuin Carol-nikkari lienee Bob Chilcott. The King's Singersissäkin laulanut säveltäjä hallitsee sointuisan kuoromusiikin, mutta uusi levy "In Winter's Arms" esittelee hänen joulumusiikkiaan isommillekin kokoonpanoille.

Bob Chilcott / In Winter's Arms
Bob Chilcott / In Winter's Arms Uudet levyt

Wenceslas on liki puolituntinen, valonhohtoinen oratorio vaskiyhtyeelle, uruille ja kuorolle. Mukana on myös yksittäisiä joululauluja sekä kaksi vartin mittaista kuoroteosta, joista toisessa tunnelmaa tukee harppu, toisessa urut. Toivoisin, että myös Suomen kunnianhimoiset kuorot tarttuisivat näihin valmiisiin, helposti sulaviin mutta laadukkaasti tehtyihin jouluteoksiin - eivätkä tilaisi kehnoja tilapäissovituksia puolitutuilta sävellysharrastajilta.

Bob Chilcott säveltää tyylikästä joulumusiikkia myös silloin, kun mittasuhteet ovat äänekkäänpuoleiset, ja brittiläinen Choralis-kuoro avustajineen tuntuu nauttivan näin sointuisan ja jouluisan musiikin esittämisestä. Välillä levy toki kuulostaa aivan liian brittiläiseltä. Hilpeän julistuksen sijasta suomalaiseen jouluun sopii paremmin harras ja vain varovaisen toiveikas musiikki - mutta vaihtelu virkistää.

Bob Chilcott: Wenceslas; Jesus, springing; My perfect stranger; The nine gifts; Gloria. - Choralis-kuoro, Cantus Primo -lapsikuoro, The Classical Brass Quintet sekä solisteja, joht. Gretchen Kuhrmann. (Signum Classics, SIGCD512)

Kuuntele Uudet joululevyt 22.12.2017, toimittajana Kare Eskola.