Hyppää pääsisältöön

Brittijoulu isosti ja tyylillä

Brittein saarten joulumusiikkiperinne on niin rikas ja laadukas, että kelpaa mainiosti myös suomalaiseen jouluun, ainakin mausteeksi. Herbert Howells ja John Rutter ovat pitkään vastanneet Iso-Britannian joulumusiikkikysyntään, mutta tällä hetkellä arvostetuin Carol-nikkari lienee Bob Chilcott. The King's Singersissäkin laulanut säveltäjä hallitsee sointuisan kuoromusiikin, mutta uusi levy "In Winter's Arms" esittelee hänen joulumusiikkiaan isommillekin kokoonpanoille.

Bob Chilcott / In Winter's Arms
Bob Chilcott / In Winter's Arms Uudet levyt

Wenceslas on liki puolituntinen, valonhohtoinen oratorio vaskiyhtyeelle, uruille ja kuorolle. Mukana on myös yksittäisiä joululauluja sekä kaksi vartin mittaista kuoroteosta, joista toisessa tunnelmaa tukee harppu, toisessa urut. Toivoisin, että myös Suomen kunnianhimoiset kuorot tarttuisivat näihin valmiisiin, helposti sulaviin mutta laadukkaasti tehtyihin jouluteoksiin - eivätkä tilaisi kehnoja tilapäissovituksia puolitutuilta sävellysharrastajilta.

Bob Chilcott säveltää tyylikästä joulumusiikkia myös silloin, kun mittasuhteet ovat äänekkäänpuoleiset, ja brittiläinen Choralis-kuoro avustajineen tuntuu nauttivan näin sointuisan ja jouluisan musiikin esittämisestä. Välillä levy toki kuulostaa aivan liian brittiläiseltä. Hilpeän julistuksen sijasta suomalaiseen jouluun sopii paremmin harras ja vain varovaisen toiveikas musiikki - mutta vaihtelu virkistää.

Bob Chilcott: Wenceslas; Jesus, springing; My perfect stranger; The nine gifts; Gloria. - Choralis-kuoro, Cantus Primo -lapsikuoro, The Classical Brass Quintet sekä solisteja, joht. Gretchen Kuhrmann. (Signum Classics, SIGCD512)

Kuuntele Uudet joululevyt 22.12.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • Kitara kuin piiskansivallus - ja poskensilitys

  Levyarvostelu

  Kitaristi Otto Tolonen käynnisti soololevyuransa ranskalaisella tunnelmoinnilla ja jatkoi sitä Henzen yömodernismilla, sydämensä musiikilla. Tolosen uusin levy, Alban julkaisema Retratos, esittelee italialais-argentiinalaisia kitaristisäveltäjiä, eli näyttää viimeinkin sukeltavan kitaramusiikin populaariin ytimeen. Mutta kaikki ei ole miltä näyttää - vaan parempaa.

 • Näyttämöllistä barokkiviihdettä

  Levyarvostelu

  Barokin ajan Ranskassa air eli aaria tarkoitti laulua, tarkemmin sanoen lyhyttä, hyvään runoon sävellettyä laulua, joka oli sen verran kevyt ja yksinkertainen, ettei kelvannut kantaatiksi. William Christien johtama periodiyhtye Les Arts Florissants on koonnut uutuuslevylleen näitä aireja niiden kahdessa olomuodossa - hempeinä lemmenlauluina ja hauskoina juomalauluina.

 • Amatöörilevy jolle ammattilaisen ei parane nauraa

  Levyarvostelu

  Uudet levyt -ohjelmassa en yleensä esittele saati arvioi amatöörien levyjä, mutta Markku Nuotion levytys Schubertin Winterreisesta on poikkeus, koska Nuotio on Fuga-levykauppaa pyörittänyt levyalan ammattilainen, jonka lauluharrastuksen joistakin puolista ammattilaisetkin voivat ottaa opiksi.