Hyppää pääsisältöön

Hämärämusiikkia jouluun

Tänäkin jouluna olen siis perehtynyt kansalliseen ja kansainväliseen joulumusiikkitarjontaan, ja vaikka tarjonta on runsas, tunnelmaspektri on suppea. Vastaan ei juuri tullut levyjä, joissa joulumusiikin perinteisiä karaktäärejä haastettaisiin, luultavasti siksi että se ei tuntuisi enää joulumusiikilta. Piskuiselta Rondeau-yhtiöltä löytyi kuitenkin yksi levy, jonka tunnespektri hieman poikkeaa valtavirrasta.

LaCappella / Raunächte
LaCappella / Raunächte Uudet levyt

Levyn otsikko "Raunächte" viittaa joulun jälkeisiin kahteentoista pimeään yöhön, jotka keskieurooppalaisessa perinteessä ovat myyttien, legendojen ja hengellisyyden aikaa. Levylle on valikoitu tunnelmaltaan hämärää tai aavistelevaa kuoromusiikkia, jossa kuitenkin on ajoittaisia valonpilkahduksia. Säveltäjänimistä Elgar ja Mendelssohn ovat ainoat tunnetut, mutta Gjeilo, Szymko, Nagel, Sörensen ja kumppanit ovat säveltäneet vähintään yhtä tehokasta hämärämusiikkia. Kotimaisen ilmastonmuutosjoulun rauhalliseen melankoliaan tämä levy sopii hyvin.

Esittäjistönä levyllä on saksalainen LaCappella-kuorokollektiivi, josta löytyy laadukkaita kokoonpanoja joka tarpeeseen. Levy osoittaa, että varman päälle pelattujen perinnelevyjen lisäksi joulumarkkinoille sopii muutama näkemyksellisesti rakennettu, ahdistavan tarkasti määritellyn joulutunnelman rajoja rikkova levy.

"Raunächte - The Twelve Nights after Christmas", säv. Elgar, Gjeilo, Mendelssohn, Bresqen, Szymko, Nagel, Sörensen, Slålien, Sköld. - LaCappella-kuorot ja -yhtyeet. (Rondeau, ROP6149)

Kuuntele Uudet joululevyt 22.12.2017, toimittajana Kare Eskola.