Hyppää pääsisältöön

Hämärämusiikkia jouluun

Tänäkin jouluna olen siis perehtynyt kansalliseen ja kansainväliseen joulumusiikkitarjontaan, ja vaikka tarjonta on runsas, tunnelmaspektri on suppea. Vastaan ei juuri tullut levyjä, joissa joulumusiikin perinteisiä karaktäärejä haastettaisiin, luultavasti siksi että se ei tuntuisi enää joulumusiikilta. Piskuiselta Rondeau-yhtiöltä löytyi kuitenkin yksi levy, jonka tunnespektri hieman poikkeaa valtavirrasta.

LaCappella / Raunächte
LaCappella / Raunächte Uudet levyt

Levyn otsikko "Raunächte" viittaa joulun jälkeisiin kahteentoista pimeään yöhön, jotka keskieurooppalaisessa perinteessä ovat myyttien, legendojen ja hengellisyyden aikaa. Levylle on valikoitu tunnelmaltaan hämärää tai aavistelevaa kuoromusiikkia, jossa kuitenkin on ajoittaisia valonpilkahduksia. Säveltäjänimistä Elgar ja Mendelssohn ovat ainoat tunnetut, mutta Gjeilo, Szymko, Nagel, Sörensen ja kumppanit ovat säveltäneet vähintään yhtä tehokasta hämärämusiikkia. Kotimaisen ilmastonmuutosjoulun rauhalliseen melankoliaan tämä levy sopii hyvin.

Esittäjistönä levyllä on saksalainen LaCappella-kuorokollektiivi, josta löytyy laadukkaita kokoonpanoja joka tarpeeseen. Levy osoittaa, että varman päälle pelattujen perinnelevyjen lisäksi joulumarkkinoille sopii muutama näkemyksellisesti rakennettu, ahdistavan tarkasti määritellyn joulutunnelman rajoja rikkova levy.

"Raunächte - The Twelve Nights after Christmas", säv. Elgar, Gjeilo, Mendelssohn, Bresqen, Szymko, Nagel, Sörensen, Slålien, Sköld. - LaCappella-kuorot ja -yhtyeet. (Rondeau, ROP6149)

Kuuntele Uudet joululevyt 22.12.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • Kitara kuin piiskansivallus - ja poskensilitys

  Levyarvostelu

  Kitaristi Otto Tolonen käynnisti soololevyuransa ranskalaisella tunnelmoinnilla ja jatkoi sitä Henzen yömodernismilla, sydämensä musiikilla. Tolosen uusin levy, Alban julkaisema Retratos, esittelee italialais-argentiinalaisia kitaristisäveltäjiä, eli näyttää viimeinkin sukeltavan kitaramusiikin populaariin ytimeen. Mutta kaikki ei ole miltä näyttää - vaan parempaa.

 • Näyttämöllistä barokkiviihdettä

  Levyarvostelu

  Barokin ajan Ranskassa air eli aaria tarkoitti laulua, tarkemmin sanoen lyhyttä, hyvään runoon sävellettyä laulua, joka oli sen verran kevyt ja yksinkertainen, ettei kelvannut kantaatiksi. William Christien johtama periodiyhtye Les Arts Florissants on koonnut uutuuslevylleen näitä aireja niiden kahdessa olomuodossa - hempeinä lemmenlauluina ja hauskoina juomalauluina.

 • Amatöörilevy jolle ammattilaisen ei parane nauraa

  Levyarvostelu

  Uudet levyt -ohjelmassa en yleensä esittele saati arvioi amatöörien levyjä, mutta Markku Nuotion levytys Schubertin Winterreisesta on poikkeus, koska Nuotio on Fuga-levykauppaa pyörittänyt levyalan ammattilainen, jonka lauluharrastuksen joistakin puolista ammattilaisetkin voivat ottaa opiksi.

 • Liiankin tyypillinen kuorolevy Baltian rannoilta Kampin Laulun laadulla

  Levyarvostelu

  Jokaisen nuorekkaan ja eteerisen sekakuoron kuuluu tehdä levy, jonka ohjelmistoksi kootaan uutta mutta sointuisaa, tunnelmaltaan pääosin harmaasävyistä musiikkia Itämeren rantamilta, etenkin Baltiasta. Paljon käytettyyn reseptiin on turvautunut myös Kampin Laulu, ja tulos maistuu miltä pitääkin - mikä on hyvä, koska tällainen musiikki vaatii perusterveen kuoron.