Hyppää pääsisältöön

Hieman uutta makua naiskuorojouluun

Tänä jouluna on ilmestynyt tavallista vähemmän joululevyjä myös harrastajatason kuoroilta, mutta kuitenkin sen verran, että perkaamista on riittänyt. Pinkan positiivisin yllättäjä on naiskuoro Discantuksen "Tähtiä hangella".

Discantus / Tähtiä hangella
Discantus / Tähtiä hangella Uudet levyt

Itä-Helsingissä vaikuttavaa lähes neljänkymmenen naisen Discantusta johtaa Nina Melasalmi, jonka pitkäjänteinen kova työ on viime vuosina nostanut kuoron tasoa komeasti. Se kuuluu myös joululevyllä, jonka perinteiset kappaleet soivat parhaimmillaan todella kirkkaina ja levollisina. Tiiviissä harmonioissa ja rytmikkäässä ilmaisussa kuorolla riittää vielä työsarkaa, mutta kokonaisuutta kestää kriitikkokin kuunnella.

Kotimaahan painottuvien jouluklassikoiden höysteeksi Discantus on valinnut muutaman yllätyksen, jotka viimeistelevät levyn kimmeltävän tunnelman. Eriks Esenvaldsin kappaletta Stars kuoro säestää itse laseilla, ja espanjalaisen Eva Ugalden pelkistetyn kirkas Ave maris stella tuntuu tulevan suoraan kuorolaisten sydämestä.

"Tähtiä hangella - joulun ajan lauluja". - Discantus/Nina Melasalmi. (Discantus, DSCD002)

Kuuntele Uudet joululevyt 22.12.2017, toimittajana Kare Eskola.