Hyppää pääsisältöön

Hieman uutta makua naiskuorojouluun

Tänä jouluna on ilmestynyt tavallista vähemmän joululevyjä myös harrastajatason kuoroilta, mutta kuitenkin sen verran, että perkaamista on riittänyt. Pinkan positiivisin yllättäjä on naiskuoro Discantuksen "Tähtiä hangella".

Discantus / Tähtiä hangella
Discantus / Tähtiä hangella Uudet levyt

Itä-Helsingissä vaikuttavaa lähes neljänkymmenen naisen Discantusta johtaa Nina Melasalmi, jonka pitkäjänteinen kova työ on viime vuosina nostanut kuoron tasoa komeasti. Se kuuluu myös joululevyllä, jonka perinteiset kappaleet soivat parhaimmillaan todella kirkkaina ja levollisina. Tiiviissä harmonioissa ja rytmikkäässä ilmaisussa kuorolla riittää vielä työsarkaa, mutta kokonaisuutta kestää kriitikkokin kuunnella.

Kotimaahan painottuvien jouluklassikoiden höysteeksi Discantus on valinnut muutaman yllätyksen, jotka viimeistelevät levyn kimmeltävän tunnelman. Eriks Esenvaldsin kappaletta Stars kuoro säestää itse laseilla, ja espanjalaisen Eva Ugalden pelkistetyn kirkas Ave maris stella tuntuu tulevan suoraan kuorolaisten sydämestä.

"Tähtiä hangella - joulun ajan lauluja". - Discantus/Nina Melasalmi. (Discantus, DSCD002)

Kuuntele Uudet joululevyt 22.12.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.