Hyppää pääsisältöön

Hieman uutta makua naiskuorojouluun

Tänä jouluna on ilmestynyt tavallista vähemmän joululevyjä myös harrastajatason kuoroilta, mutta kuitenkin sen verran, että perkaamista on riittänyt. Pinkan positiivisin yllättäjä on naiskuoro Discantuksen "Tähtiä hangella".

Discantus / Tähtiä hangella
Discantus / Tähtiä hangella Uudet levyt

Itä-Helsingissä vaikuttavaa lähes neljänkymmenen naisen Discantusta johtaa Nina Melasalmi, jonka pitkäjänteinen kova työ on viime vuosina nostanut kuoron tasoa komeasti. Se kuuluu myös joululevyllä, jonka perinteiset kappaleet soivat parhaimmillaan todella kirkkaina ja levollisina. Tiiviissä harmonioissa ja rytmikkäässä ilmaisussa kuorolla riittää vielä työsarkaa, mutta kokonaisuutta kestää kriitikkokin kuunnella.

Kotimaahan painottuvien jouluklassikoiden höysteeksi Discantus on valinnut muutaman yllätyksen, jotka viimeistelevät levyn kimmeltävän tunnelman. Eriks Esenvaldsin kappaletta Stars kuoro säestää itse laseilla, ja espanjalaisen Eva Ugalden pelkistetyn kirkas Ave maris stella tuntuu tulevan suoraan kuorolaisten sydämestä.

"Tähtiä hangella - joulun ajan lauluja". - Discantus/Nina Melasalmi. (Discantus, DSCD002)

Kuuntele Uudet joululevyt 22.12.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • Nyt on Emilie Mayerin vuoro!

  Nyt on Emilie Mayerin vuoro!

  Säveltäjä Emilie Mayer (1812-̶1883) oli Fanny Mendelssohnin ja Clara Schumannin aikalainen, mutta on vielä saanut astella heidän varjoissaan musiikinhistorian sameiden kerrostumien vähitellen kirkastuessa.

 • Marianna Henrikssonin luonteikasta varhaisbarokkia

  Marianna Henrikssonin luonteikasta varhaisbarokkia

  Cembalisti Marianna Henriksson toimii laaja-alaisesti muusikkona vanhan musiikin alueella, mutta myös monitaiteellisten projektien parissa siltoja vanhan ja uuden musiikin välillä rakentaen.

 • Magnus Lindbergin hehkuvia orkesterisoivuuksia

  Magnus Lindbergin hehkuvia orkesterisoivuuksia

  Magnus Lindbergin (s. 1958) tuotanto on vuosituhannen vaihteesta lähtien ollut jatkuvassa pienessä muutosliikkeessä. Vähitellen tuo liike tuntuu saavuttaneen pysyvyyden asteen. Edelleen omaääniseen sävelistöön sekoittuu nyt vahvoja romanttis-impressionistisia vaikutteita, jonka johdosta ilmaisussa on lisää hengittävyyttä, hehkua ja näyttävyyttä.