Hyppää pääsisältöön

Joulutunnelmaan pääsee pianollakin!

Pianomusiikki ei perinteisesti kuulu jouluun. Sitä mieltä ovat ainakin sukulaiseni, kun joulunpyhien ratoksi rämmin joulun toivelaulukirjaa läpi pianolla. Pianisti Peter Froundjian on kuitenkin toista mieltä. Kokeneena musiikin sivupolkujen kulkijana hän on löytänyt arkistojen syövereistä levyllisen pianomusiikkia, joka ihmeellisellä tavalla saa joulutunnelman syntymään jopa soittimella, jonka ääneen ei juuri liitetä pyhyyden mielikuvia.

Peter Froundjian / Christmas Piano Music
Peter Froundjian / Christmas Piano Music Uudet levyt

"Christmas Piano Music" -levyn säveltäjänimet edustavat romantiikkaa, myöhäisromantiikkaa ja impressionismia, mutta ovat enimmäkseen tuntemattomia, jopa niin tuntemattomia, että Koechlinin, Helstedin, Tofftin ja kumppanien sekaan on eksynyt jopa muuan Palmgren jostain pohjan perukoilta. Tuntemattomuus ei tarkoita, etteikö musiikki olisi hyvää. Joulumieli on innoittanut säveltäjät pääasiassa hempeisiin ja kirkkaisiin pastoraalitunnelmiin, ja virtuoosivyörytykset jäävät suosiolla toiseen kertaan. Karaktääriä korostaa Peter Foundjianin herkkä ja värikäs pianismi, sekä laadukas äänitys, joka saa diskantin kimmeltämään kuin tähtitaivas.

Sony Classicalin julkaisemalta levyltä löytyy monta pianomusiikin unohdettua helmeä, joita mieluusti kuulisi joulukonserteissa. Mutta pianistit eivät pidä joulukonsertteja, koska harva jaksaa penkoa ohjelmistoa yhtä suurella sydämellä ja asiantuntemuksella kuin Peter Froundjian.

"Christmas Piano Music", säv. Palmgren, Busoni, Ljapunov, Friedman, Brzeziński, Hartmann, Tofft, Helsted, Nielsen, Koechlin, Jolivet, Bax, Inghelbrecht. - Peter Froundjian, piano. (Sony, 88985380162)

Kuuntele Uudet joululevyt 22.12.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • Kitara kuin piiskansivallus - ja poskensilitys

  Levyarvostelu

  Kitaristi Otto Tolonen käynnisti soololevyuransa ranskalaisella tunnelmoinnilla ja jatkoi sitä Henzen yömodernismilla, sydämensä musiikilla. Tolosen uusin levy, Alban julkaisema Retratos, esittelee italialais-argentiinalaisia kitaristisäveltäjiä, eli näyttää viimeinkin sukeltavan kitaramusiikin populaariin ytimeen. Mutta kaikki ei ole miltä näyttää - vaan parempaa.

 • Näyttämöllistä barokkiviihdettä

  Levyarvostelu

  Barokin ajan Ranskassa air eli aaria tarkoitti laulua, tarkemmin sanoen lyhyttä, hyvään runoon sävellettyä laulua, joka oli sen verran kevyt ja yksinkertainen, ettei kelvannut kantaatiksi. William Christien johtama periodiyhtye Les Arts Florissants on koonnut uutuuslevylleen näitä aireja niiden kahdessa olomuodossa - hempeinä lemmenlauluina ja hauskoina juomalauluina.

 • Amatöörilevy jolle ammattilaisen ei parane nauraa

  Levyarvostelu

  Uudet levyt -ohjelmassa en yleensä esittele saati arvioi amatöörien levyjä, mutta Markku Nuotion levytys Schubertin Winterreisesta on poikkeus, koska Nuotio on Fuga-levykauppaa pyörittänyt levyalan ammattilainen, jonka lauluharrastuksen joistakin puolista ammattilaisetkin voivat ottaa opiksi.