Hyppää pääsisältöön

Joulutunnelmaan pääsee pianollakin!

Pianomusiikki ei perinteisesti kuulu jouluun. Sitä mieltä ovat ainakin sukulaiseni, kun joulunpyhien ratoksi rämmin joulun toivelaulukirjaa läpi pianolla. Pianisti Peter Froundjian on kuitenkin toista mieltä. Kokeneena musiikin sivupolkujen kulkijana hän on löytänyt arkistojen syövereistä levyllisen pianomusiikkia, joka ihmeellisellä tavalla saa joulutunnelman syntymään jopa soittimella, jonka ääneen ei juuri liitetä pyhyyden mielikuvia.

Peter Froundjian / Christmas Piano Music
Peter Froundjian / Christmas Piano Music Uudet levyt

"Christmas Piano Music" -levyn säveltäjänimet edustavat romantiikkaa, myöhäisromantiikkaa ja impressionismia, mutta ovat enimmäkseen tuntemattomia, jopa niin tuntemattomia, että Koechlinin, Helstedin, Tofftin ja kumppanien sekaan on eksynyt jopa muuan Palmgren jostain pohjan perukoilta. Tuntemattomuus ei tarkoita, etteikö musiikki olisi hyvää. Joulumieli on innoittanut säveltäjät pääasiassa hempeisiin ja kirkkaisiin pastoraalitunnelmiin, ja virtuoosivyörytykset jäävät suosiolla toiseen kertaan. Karaktääriä korostaa Peter Foundjianin herkkä ja värikäs pianismi, sekä laadukas äänitys, joka saa diskantin kimmeltämään kuin tähtitaivas.

Sony Classicalin julkaisemalta levyltä löytyy monta pianomusiikin unohdettua helmeä, joita mieluusti kuulisi joulukonserteissa. Mutta pianistit eivät pidä joulukonsertteja, koska harva jaksaa penkoa ohjelmistoa yhtä suurella sydämellä ja asiantuntemuksella kuin Peter Froundjian.

"Christmas Piano Music", säv. Palmgren, Busoni, Ljapunov, Friedman, Brzeziński, Hartmann, Tofft, Helsted, Nielsen, Koechlin, Jolivet, Bax, Inghelbrecht. - Peter Froundjian, piano. (Sony, 88985380162)

Kuuntele Uudet joululevyt 22.12.2017, toimittajana Kare Eskola.

  • Albert Schnelzerin sävelkielessä on tunnistettavaa omaleimaisuutta

    Albert Schnelzerin musiikki toimii.

    Länsinaapurista kajahtaa taas. Mikäli Albert Schnelzer (s. 1972) ei ole ennestään tuttu tekijä, kannattaa asia korjata pikimmiten. Säveltäjän orkesterisointeja voi nyt makustella Benjamin Shwartzin johtaman Göteborgin sinfoniaorkesterin tuoreella äänitteellä. Albert Schnelzerin sävelkielessä on jotakin, mitä monella muulla nykysäveltäjällä ei ole.

  • Spark-yhtyeen onnistunut monityylinen kokonaisuus toimii

    Spark-yhtyeen monityylinen kokonaisuus riemastuttaa

    "Tanssi on muutakin kuin vain liikettä musiikin tahtiin. Se on intohimoa ja elämänjanoa", pohjustaa Spark-yhtye tuoreimman julkaisunsa esittelytekstissä. No mikä ettei, mutta mahtaako kahden nokkahuilun, viulun, sellon ja pianon muodostaman yhtyeen monityylinen kokonaisuus käydä kuulijan jalan alle? Kyllä. Varsinkin kun se tehdään näinkin antaumuksella ja tyylillä.