Hyppää pääsisältöön

Joulutunnelmaan pääsee pianollakin!

Pianomusiikki ei perinteisesti kuulu jouluun. Sitä mieltä ovat ainakin sukulaiseni, kun joulunpyhien ratoksi rämmin joulun toivelaulukirjaa läpi pianolla. Pianisti Peter Froundjian on kuitenkin toista mieltä. Kokeneena musiikin sivupolkujen kulkijana hän on löytänyt arkistojen syövereistä levyllisen pianomusiikkia, joka ihmeellisellä tavalla saa joulutunnelman syntymään jopa soittimella, jonka ääneen ei juuri liitetä pyhyyden mielikuvia.

Peter Froundjian / Christmas Piano Music
Peter Froundjian / Christmas Piano Music Uudet levyt

"Christmas Piano Music" -levyn säveltäjänimet edustavat romantiikkaa, myöhäisromantiikkaa ja impressionismia, mutta ovat enimmäkseen tuntemattomia, jopa niin tuntemattomia, että Koechlinin, Helstedin, Tofftin ja kumppanien sekaan on eksynyt jopa muuan Palmgren jostain pohjan perukoilta. Tuntemattomuus ei tarkoita, etteikö musiikki olisi hyvää. Joulumieli on innoittanut säveltäjät pääasiassa hempeisiin ja kirkkaisiin pastoraalitunnelmiin, ja virtuoosivyörytykset jäävät suosiolla toiseen kertaan. Karaktääriä korostaa Peter Foundjianin herkkä ja värikäs pianismi, sekä laadukas äänitys, joka saa diskantin kimmeltämään kuin tähtitaivas.

Sony Classicalin julkaisemalta levyltä löytyy monta pianomusiikin unohdettua helmeä, joita mieluusti kuulisi joulukonserteissa. Mutta pianistit eivät pidä joulukonsertteja, koska harva jaksaa penkoa ohjelmistoa yhtä suurella sydämellä ja asiantuntemuksella kuin Peter Froundjian.

"Christmas Piano Music", säv. Palmgren, Busoni, Ljapunov, Friedman, Brzeziński, Hartmann, Tofft, Helsted, Nielsen, Koechlin, Jolivet, Bax, Inghelbrecht. - Peter Froundjian, piano. (Sony, 88985380162)

Kuuntele Uudet joululevyt 22.12.2017, toimittajana Kare Eskola.