Hyppää pääsisältöön

Joulutunteita ja jotain ihan muuta - radio-ohjelmia jouluun 2017

Kuvassa luminen maisema
Kuvassa luminen maisema Kuva: Seppo Sarkkinen, Yle Kuvapalvelu talvi,lumi

Joulupäivät tarjoavat hienon mahdollisuuden olla vaan - tai lukea ja kuunnella radiota. Ylen radiokanavien perinteiden täyteiseen joulutarjontaan voi näppärästi tutustua Yle Areenan ohjelmaoppaan avulla. Tähän koosteeseen on poimittu myös joulunajan vähemmän jouluisia radio-ohjelmia. Joulu ehkä vilahtaa, tai sitten siitä ei puhuta mitään.

Iiro Rantala
Iiro Rantala Iiro Rantala Kuva: ACT / Gregor Hohenberg iiro rantala

Tunteiden ilta
Joulu on monenlaisten tunteiden aikaa. Jouluaatonaatonaaton iltana, perjantaina 22.12. ne muuntuvat musiikiksi ja piirroksiksi, kun Iiro Rantalan isännöimä Tunteiden ilta valtaa Radio Suomen ja Yle Areenan kolmeksi tunniksi. Iiron seurana Musiikkitalon Paavo-salissa on sarjakuvapiirtäjä Ville Ranta. Voit soittaa suoraan lähetykseen: kerro tunteesi tai pieni tarina, Iiro tekee siitä saman tien musiikkia ja Ville piirtää kuvan. Puhelinnumero lähetykseen on 0203-17600.
Lähetysaika:
Radio Suomi perjantaina 22.12.2017 klo 18-21
Kuvan kera Yle Areenassa
Kuvassa toimittaja Kalle Haatanen
Toimittaja Kalle Haatanen Kuvassa toimittaja Kalle Haatanen Kuva: Laura Pohjavirta, Yle Kuvapalvelu radio-ohjelmat,kulttuurihistoria,altruismi,itsekkyys

Kalle Haatanen: Itsekkyyden kulttuurihistoria
Nykyään kuulee paljon valitusta siitä, että elämme itsekkyyden aikaa, sanoo kirjailija Jukka Koskelainen. Koskelainen on tutkinut itsekkyyden käsitettä filosofiassa eri aikakausina ja on sitä mieltä, että itsekkyys on vapauden hinta. Yhteiskunnallisessa keskustelussa on viime aikoina tullut esiin kannanottoja, joissa myös puolustetaan itsekkyyttä. Esimerkiksi amerikkalaisen libertaarikirjailijan Ayn Randin ideologia on saanut myös Suomessa omat kannattajansa. Randin mukaan yksilöllä on velvollisuus pitää ensisijaisesti huolta itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan. Jukka Koskelainen on pohtinut itsekkyyden olemusta ja merkitystä yhteiskunnalliselle kehitykselle. Millaista on terve itsekkyys? Onko olemassa pyyteetöntä altruismia? Jukka Koskelainen on tässä ohjelmassa Kalle Haatasen vieraana.
Lähetysaika:
Yle Radio 1 lauantaina 23.12.2017 klo 10.00, uusinta klo 22.05 ja Yle Areenassa
Vanha kuva sukeltajasta laivan hylyn vierellä
Vanha kuva sukeltajasta laivan hylyn vierellä Kuva: Jouko Moisalan arkisto radio-ohjelmat,Utö,laivat,hylyt

Minna Pyykön joulumaailma: Park Victoryn kohtalokas jouluyö
Tasan 70 vuotta sitten jouluaaton ja joulupäivän välisenä yönä Park Victory -niminen amerikkalainen alus haaksirikkoutui merellä Utön lähistöllä. Onnettomuushetkellä miehistö oli nukkumassa, ja merimiehet joutuivat syöksymään pelastusveneisiin ehtimättä kunnolla pukeutua, paljain jaloin ilman päällysvaatteita. Onnettomuudessa menehtyi 10 miehistön jäsentä. Muut 38 saatiin pelastettua Utön saarelle - monet viime tingassa. Saarella onnettomuus muistetaan edelleen, ja joka joulu Utön kappelissa sytytetään kymmenhaaraisen kynttelikön kynttilät merimiesten muistoksi. Minna Pyykön toimittamassa jouluaaton radio-ohjelmassa seurataan sukellusta hylylle ja kuullaan Zeppin jälkeläisten tunnelmia sukelluksen jälkeen. Lisäksi radioarkistosta löytyy hieno, vuonna 1960 tehty dokumentti, jossa paikalla olleet muistelevat haaksirikkoyötä vain 13 vuotta onnettomuuden jälkeen. Ohjelmassa kuullaan välähdyksiä myös näistä muistoista. Kohtalokkaan yön hetkiin liittyy lähimmäisenrakkautta ja tosielämän sankareita - ihmisiä, jotka lähtivät pimeään lumimyrskyyn auttamaan hätään joutuneita, ja saivat pelastettua lähes 40 merimiestä.
Lähetysaika:
Yle Radio Suomi sunnuntaina 24.12.2017 klo 13.03, uusinta tiistaina 26.12. klo 11.03 ja Yle Areenassa
Kuvassa Kunnian päivät - Litovaara ja lautailun pioneerit -radiosarjan kuva
Kuvassa Kunnian päivät - Litovaara ja lautailun pioneerit -radiosarjan kuva Yle Puhe,radio-ohjelmat,lumilautailu

Kunnian päivät - Litovaara ja lautailun pioneerit
Aleksi Litovaara vie Yle Puheen viisiosaisessa ohjelmasarjassa kuuntelijat suomalaisen lumilautailun aamunkoittoon, aikaan, jolloin tavallisista suomalaisista pojista ja tytöistä tuli miltei yhdessä yössä maailmaa kiertäviä ammattilaisurheilijoita. Sarja kertoo tarinoita siitä, kuinka entisille jätemaille itserakennetut hyppyrit ja lumikourut vaihtuivat hetkessä hiihtokeskusten after ski-juhliin, ja kuinka vapautta ihaileva kapinallinen elämäntapalaji kohtasi kirkasotsaisen olympia-aatteen.
Lähetysaika:
Yle Puhe maanantaista perjantaihin 25.12 - 29.12.2017 klo 16 ja Yle Areenassa

100 kaikkien aikojen suomalaisurheilijaa
Miksi Paavo Nurmi on vuosikymmenestä toiseen suurin suomalaisnimi? Mitkä lajit nousevat esiin yleisurheilun ja hiihdon varjosta? Milloin listalle saadaan ensimmäinen e-urheilija? Studiovieraana on kaksi listaa laatineen asiantuntijaraadin jäsentä, Ilta-Sanomien ja Urheilulehden toimittaja Juha Kanerva sekä Yle Urheilun Jouko Vuolle. Lähetyksessä mukana myös Susanna Rahkamo, Marja-Liisa Kirvesniemi, salibandypelaaja Mika Kohonen ja e-urheilun suomalaistähti Lasse Urpalainen.
Lähetysaika: Yle Puhe lauantaina 23.12.2017 klo 16.10 (ensilähetys 18.12.) ja Yle Areenassa
Lue lisää: Valitsimme kaikkien aikojen 100 parasta suomalaisurheilijaa - katso lista ja kommentoi!

Tiedeykkönen Extra mainoskuva. Päivänkakkara missä teksi Tiedeykkönen Extra.
Tiedeykkönen Extra mainoskuva. Päivänkakkara missä teksi Tiedeykkönen Extra. tiedeykkönen extra

Tiedeykkönen Extra -podcasteja
Yle Radio 1:n Tiedeykkönen on julkaissut vuoden mittaan podcasteja, viimeisimmät tulivat Areenaan nyt jouluviikolla. Kuunneltavaa löytyy lentämisestä, zoonooseista, vauvan aivoista ja onnellisuudesta. Miten lentokone nousee ilmaan, pysyy siellä ja laskeutuu turvallisesti? Zoonoosit ovat tartuntatauteja, joiden aiheuttajat voivat siirtyä eläimistä ihmisiin ja päinvastoin. Miten ja milloin niin tapahtuu? Entä kuinka sikiön aivot kehittyvät vauvan aivoiksi? Miten kieli, muisti ja tunteet vauvalla kehittyvät? Paljon mielenkiintoista kuunneltavaa löytyy Tiedeykkönen Extra -sivulta Yle Areenasta!
101 kirjaa -sivuston tunnus: nippu kirjoja joiden selkämyksissä lukee "101 kirjaa"
101 kirjaa -sivuston tunnus: nippu kirjoja joiden selkämyksissä lukee "101 kirjaa" Kuva: Yle 101kirjaa

Sadan vuoden kirjat -radiosarjassa mukana olleita kirjoja on luettavissa 31.12.2017 asti Kirjojen Suomi -sarjan sivulta. Tarvitset vain Yle Tunnuksen tai kirjastokortin ja kirja aukeaa. Kirjoihin liittyviä keskusteluja on koko ajan kuunneltavissa Yle Areenassa
Ja Kirjojen Suomi -sarjan koko sivusto tarjoaa huimasti luettavaa ja katsottavaa!
Kuvassa Charles Dickensin Joulutarinasta sovitetun kuunnelman näyttelijöitä v.1970.
Dickensin Joulutarinan näyttelijöitä: Ritva Oksanen, Seppo Sariola ja lapset Leena ja Jussi Lounela, oikealla Yrjö Järvinen. Kuvassa Charles Dickensin Joulutarinasta sovitetun kuunnelman näyttelijöitä v.1970. Kuva: Håkan Sandblom, Yle Kuvapalvelu Radioteatteri,kuunnelmat,Charles Dickens

Ja yksi klassikko pitää olla! Tämä joulupäivänä lähetettävä kuunnelma on vuodelta 1970:

Radioteatterin valiouusinta: Dickensin Joulutarina
Tarinan päähenkilö Ebenezer Scrooge kun vihaa joulua. Hän on saituri, joka on omistanut elämänsä rahalle. Scrooge on kovettanut sydämensä ja häätänyt vähäosaiset avuntarvitsijat luotaan pois. Jouluaattoyönä Scroogelle ilmestyy joukko henkiä, jotka pyrkivät näyttämään hänelle millaiseksi elämä muodostuu, jos saituruus jatkuu. Löytyykö joulun taika vai jatkaako Scrooge valitsemallaan yksinäisellä tiellä? Charles Dickensin Joulutarina on klassikko, jonka tarina tunnetaan erilaisten näytelmä- ja elokuvasovitusten kautta laajalti. Joulutarina kulkee myös nimellä Saiturin joulu. Ja tänä jouluna tarina kuullaan Yle Radio 1:ssä joulupäivän iltana kuunnelmaversiona vuodelta 1970.
Lähetysaika:
Yle Radio 1 maanantaina 25.12.2017 klo 19.03 ja Yle Areenassa

Kuvassa Kunnian päivät - Tarinoita heavy-Suomesta -radiosarjan sarjakuva
Kuvassa Kunnian päivät - Tarinoita heavy-Suomesta -radiosarjan sarjakuva Yle Puhe,heavy metal

Kunnian päivät - Tarinoita heavy-Suomesta
Suomalainen metallimusiikki on tunnettu käsite, mutta moni sen kiinnostavista persoonista on pysytellyt enimmäkseen pimennossa. Yle Puheen viisiosainen Kunnian päivät - Tarinoita heavy-Suomesta esittelee näitä hahmoja Inferno-lehden päätoimittajan Matti Riekin isännöimänä. Miten suomalainen vaihtoehtometalli levisi maailmalle ennen internetiä tai edes CD-levyjä? Millaisesta nyrkkipajasta lähtivät liikkeelle maailmantähdet Nightwish ja Children of Bodom? Entäpä millaisesta mullasta on kasvanut suomalaisen metallimusiikin pimeä ja periksiantamaton asenne?
Lähetysaika:
Lähetetty Yle Puheessa 18.-22.12.2017 ja nyt Yle Areenassa

Yle Areenassa on 1.1.2018 asti kuunneltavissa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoon kuuluva radio-ooppera Kylmän maan kuningatar. Riikka Talvitien säveltämä ja Tommi Kinnusen kirjoittama teos on ensimmäinen lajiaan lähes 70 vuoteen. Musiikissa teemaksi nousee kansallisuusaate, joka ilmenee lukuisten kansallishymnien läsnäolona. Myös oopperan väliaikakeskustelussa puhutaan nationalismista. Toimittaja Jakke Holvaksen kanssa keskustelemassa ovat Helsingin Sanomien toimittaja, tietokirjailija Heikki Aittokoski, Tukholman yliopiston mediatutkimuksen professori Anu Koivunen sekä Helsingin yliopiston dosentti, historioitsija Tuomas Tepora. Teos on kuunneltavissa Areenassa myös ilman keskusteluosuuksia.

Kylmän maan kuningatar - radio-ooppera kahdessa näytöksessä. Kuvassa kuningattarena säveltäjä Riikka Talvitie
Kylmän maan kuningatar - radio-ooppera kahdessa näytöksessä. Kuvassa kuningattarena säveltäjä Riikka Talvitie Kuva: Ilmari Fabritius / Yle ooppera,Radioteatteri,radio,Tommi Kinnunen,Radion sinfoniaorkesteri,Riikka Talvitie

Onnellista ja omailmeistä joulua kaikille!

Radiot Yle Areenassa

Lue myös - yle.fi:stä poimittua