Hyppää pääsisältöön

Kuorojoulu perinteisin menoin

Helsingin kamarikuoro on saanut BIS-yhtiön kautta julkaistua joululevyn "Riemuitkaamme", jonka perinteisyys vetää vertoja lanttulaatikolle. On täysijännitteisesti laulava sekakuoro, urkusäestys ja ohjelmassa tärkeimmät klassikot, Sibeliusta ja Piae Cantionesia. Mukaan on hyväksytty pari eurooppalaista joululaulua, kaksi urkusooloa ja Matthew Whittallin tilaussävellys Aattoilta, joka loistaa hempeän kirkkaana kuin tähti kuusen latvassa.

Riemuitkaamme / Helsingin kamarikuoro
Riemuitkaamme / Helsingin kamarikuoro Uudet levyt

Levyn ainoa omaleimainen piirre on, että kaikista vanhimmista joululauluista Helsingin kamarikuoro punoo yhteen useita historiallisia versioita. Puer natus in Betlehem ja Enkeli taivaan toimivat hyvin, vaikka sovitus vaihtuu säkeistöjen välillä, mutta vaikutelma on hieman opettavainen.

Perinteistä on myös Helsingin kamarikuoron äänenmuodostus, hyvässä ja huonossa. Hyvässä sikäli, että se tuntuu kotoiselta ja on riittävän puhdasta, huonossa sikäli, ettei kuudentoista laulajan yhtenäisyys arimmissa klassikoissa yllä kansainväliselle huipputasolle, ja englannin ääntämys on kehnoa.

"Riemuitkaamme - A Finnish Christmas". - Helsingin kamarikuoro/Nils Schweckendiek, sekä Jan Lehtola, urut. (BIS-2322)

Kuuntele Uudet joululevyt 22.12.2017, toimittajana Kare Eskola.