Hyppää pääsisältöön

The King's Singersin joulukiire jatkuu

Brittiläinen lauluyhtye The King's Singers ei ole kuullut joululevymarkkinan saturoitumisesta. Ikinuori tai oikeastaan alati nuorennusleikattu kuusikko tekee joululevyn noin joka toinen vuosi. Tämänjouluinen poikkeaa joukosta olemalla konserttiäänitys ja pidättäytymällä kertakäyttöisistä viihdesovituksista lähes tykkänään.

The King's Singers / Christmas Presence
The King's Singers / Christmas Presence Uudet levyt

Toki konsertin loppupään viihdejouluklassikoissa on melkoinen juustokuorrutus, eivätkä kaikki kappaleet osu suomalaiseen joulumakuun. Mutta tämä nykyinen The King's Singers -laulajisto on kontratenoreiltaan neutraalimpi kuin aikoihin ja soinniltaan ilahduttavan kevyt, joten levykokonaisuutta kuuntelee mielikseen. Ja konsertin alkupuolelta löytyy esimerkillisen tunnelmallista jouluperinnettä: renessanssipolyfoniaa, Praetoriuksen Es ist ein Ros entsprungen ja Poulencin joulumotetteja.

Kun erehdyin kuuntelemaan The King's Singersin varhaisempia joululevyjä, huomasin, että uutuus on paljon parempi. Yhtyeen laajalle suomalaiselle fanijoukolle levy on rohkaiseva todiste siitä, että parin vuoden notkahduksen jälkeen taso on parantunut. Tai sitten yhtye venyi parhaimpaansa, koska joulukonsertti taltioitiin sen henkisessä kodissa eli King's Collegen kappelissa.

"Christmas presence". - The King's Singers. (Signum Classics, SIGCD497)

Kuuntele Uudet joululevyt 22.12.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • Nyt on Emilie Mayerin vuoro!

  Nyt on Emilie Mayerin vuoro!

  Säveltäjä Emilie Mayer (1812-̶1883) oli Fanny Mendelssohnin ja Clara Schumannin aikalainen, mutta on vielä saanut astella heidän varjoissaan musiikinhistorian sameiden kerrostumien vähitellen kirkastuessa.

 • Marianna Henrikssonin luonteikasta varhaisbarokkia

  Marianna Henrikssonin luonteikasta varhaisbarokkia

  Cembalisti Marianna Henriksson toimii laaja-alaisesti muusikkona vanhan musiikin alueella, mutta myös monitaiteellisten projektien parissa siltoja vanhan ja uuden musiikin välillä rakentaen.

 • Magnus Lindbergin hehkuvia orkesterisoivuuksia

  Magnus Lindbergin hehkuvia orkesterisoivuuksia

  Magnus Lindbergin (s. 1958) tuotanto on vuosituhannen vaihteesta lähtien ollut jatkuvassa pienessä muutosliikkeessä. Vähitellen tuo liike tuntuu saavuttaneen pysyvyyden asteen. Edelleen omaääniseen sävelistöön sekoittuu nyt vahvoja romanttis-impressionistisia vaikutteita, jonka johdosta ilmaisussa on lisää hengittävyyttä, hehkua ja näyttävyyttä.