Hyppää pääsisältöön

YL:n joulukonserttien tunnelma CD-paketissa

YL:n joulukonsertit ovat Helsingin rakastetuimpia jouluperinteitä, ja tänä vuonna YL veti täyteen viisi kirkkoa eri puolilla Helsinkiä perättäisinä päivinä. Konserttien ainutlaatuinen tunnelma on nyt paketoitu CD:ksi, jonka julkaisi Fuga.

YL / Maa on niin kaunis
YL / Maa on niin kaunis Uudet levyt

Levykauppa kirkon eteisessä on varmasti käynyt kuumana, ja laatunsa puolesta levy kyllä kelpaa paitsi lahjaksi myös itse kuunneltavaksi. Ohjelmisto on perinteinen ja pohjautuu hartaalle, juhlavalle ja koskettavalle mieskuorotyylille, eikä muutama hilpeä veisu vielä lipsauta perussuomalaista joulutunnelmaa angloamerikkalaisen viihteen puolelle.

Loputtomien toistojen myötä esitykset ovat hioutuneet varmoiksi, ja konserttiäänityksen pikku epätarkkuudet eivät haittaa, koska niiden vastapainoksi äänityksessä aistii tiiviin tunnelman, olkoonkin että paikkauksia on tehty maaliskuun puolella. Myös baritoni Aarne Pelkonen ja sopraano Tuuli Hakala hoitavat soolonsa tyylillä.

Tasalaatuisempaa joulumusiikkia löytyy YL:n aiemmilta joululevyiltä, ja niitä on paljon, mutta uutuudessa on se hieno puoli, että laadukkaan joulukonsertin tunnelma välittyy sillekin, joka ei pääse paikalle.

"Maa on niin kaunis - YL:n joulu Suomi 100 -juhlavuonna". - Ylioppilaskunnan laulajat/Pasi Hyökki, sekä Tuuli Takala, sopraano, Aarne Pelkonen, baritoni, ja Ville Urponen, urut. (FUGA-9441)

Kuuntele Uudet joululevyt 22.12.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • Kitara kuin piiskansivallus - ja poskensilitys

  Levyarvostelu

  Kitaristi Otto Tolonen käynnisti soololevyuransa ranskalaisella tunnelmoinnilla ja jatkoi sitä Henzen yömodernismilla, sydämensä musiikilla. Tolosen uusin levy, Alban julkaisema Retratos, esittelee italialais-argentiinalaisia kitaristisäveltäjiä, eli näyttää viimeinkin sukeltavan kitaramusiikin populaariin ytimeen. Mutta kaikki ei ole miltä näyttää - vaan parempaa.

 • Näyttämöllistä barokkiviihdettä

  Levyarvostelu

  Barokin ajan Ranskassa air eli aaria tarkoitti laulua, tarkemmin sanoen lyhyttä, hyvään runoon sävellettyä laulua, joka oli sen verran kevyt ja yksinkertainen, ettei kelvannut kantaatiksi. William Christien johtama periodiyhtye Les Arts Florissants on koonnut uutuuslevylleen näitä aireja niiden kahdessa olomuodossa - hempeinä lemmenlauluina ja hauskoina juomalauluina.

 • Amatöörilevy jolle ammattilaisen ei parane nauraa

  Levyarvostelu

  Uudet levyt -ohjelmassa en yleensä esittele saati arvioi amatöörien levyjä, mutta Markku Nuotion levytys Schubertin Winterreisesta on poikkeus, koska Nuotio on Fuga-levykauppaa pyörittänyt levyalan ammattilainen, jonka lauluharrastuksen joistakin puolista ammattilaisetkin voivat ottaa opiksi.