Hyppää pääsisältöön

Alkaako musabisneksessä uusi kapinavaihe? Ainakin Pyhimys uskoo siihen

VilleGalle puhui juuri suunsa puhtaaksi Rapportin haastattelussa, nyt Pyhimys avautuu YleX:lle osittain samoista teemoista omasta näkökulmastaan.

Pyhimys ei ole ikinä pyrkinyt miellyttämään. // Kuva: YleX /Juuli Aschan

36-vuotias Pyhimys eli Mikko Kuoppala on aktiivinen musakeskustelija. Hänen roolinsa kotimaisessa musakentässä on mielenkiintoinen, koska hän edustaa sekä undergroundia että mainstreamia. Pyhimys tekee tinkimätöntä musiikkia soolona ja täsmähittejä Teflon Brothersissa. Lisäksi hän on Universal Musicin omistaman Johanna Kustannuksen tuotantopäällikkö. Siinä roolissa hän auttaa muun muassa tuoreita artisteja.

Pitkän ug-taustansa takia Pyhimys ymmärtää esimerkiksi Haamun kaltaisia räppäreitä, jotka avautuvat turhautumisestaan musabisnekseen Facebookissa. Pyhimys ottaa mielellään osaa musakeskusteluun toivoen samalla, etteivät ug-artistit ajaisi itse itseään kauemmaksi suuremmasta suosiosta.

- Pahimmillaan nämä artistit sulkevat itsensä entistä vahvemmin pois. Silloin saadaan vain polarisoitunut keskustelu, jossa ovat mukana vain tähdet ja niitä edustavat isot levy-yhtiöt ja ne, jotka mielletään helposti kateellisiksi vastailmiön edustajiksi, Pyhimys kommentoi YleX:lle.

Pyhimys uskoo, että ug-artistien kelpoisuusaste nousee, kun kapea tähtiartisteista koostuva kärki lähtee laajenemaan, kun digitalisaatio ei ole enää mörkö. Resursseja tulee koko ajan lisää suoratoistopalveluiden premium-käyttäjien myötä. Hän yrittää myös itse artistina hyötyä ilmiöstä.

Pyhimys käyttää usein sanoja kelpo ja epäkelpo. Hän pitää itseään epäkelpona levy-yhtiömaailmassa, keikkuu samaan aikaan kahdella eri projektillaan Spotify-listan suosituimpien biisien joukossa, neuvoo artistejaan olemaan aina omia itsejään ja uskomaan orgaaniseen kasvuun.

Kenen tahansa muun kuin Pyhimyksen suusta nämä kommentit voisivat luoda niin vahvan ristiriidan, että niistä tulisi epäuskottavia.

Jaksavatko isot levy-yhtiöt oikeasti odottaa artistien orgaanista kasvua?

- Ei lähtökohtaisesti. En kuitenkaan ole väittänytkään itse olevani kelpoinen isolle levy-yhtiölle. Menin sinne töihin nimenomaan päinvastaisista syistä, tarjotakseni vaihtoehdon valtavirralle.

Pyhimys vertaa itseään JVG:ssä ja PME Recordsissa vaikuttavaan VilleGalleen, joka antoi juuri poikkeuksellisen suorasanaisen haastattelun Rapport-saitille.

- Meillä molemmilla on VilleGallen kanssa tämä levy-yhtiöhommakin. Kyllä mä välillä ajattelen, että vitsi kun olisin noin energinen ja sosiaalinen ihminen, mutta en mä ole, eikä musta tule sellaista. Eniten harmittaisi olla huono VilleGalle, kun voin olla tosi hyvä minä.

Aiemmin mainitsemastaan orgaanisesta kasvusta hyvänä esimerkkinä Pyhimys pitää Gasellit-yhtyettä, joka sai juuri kaksi Emma-ehdokkuutta.

- Olen joka levyn myötä sanonut, että tämä on vähän isompi kuin edellinen. Menestyskäyrän ei tarvitse olla niin jyrkkä. Kivijalka eli ne uskolliset kuuntelijat ovat oikeasti siellä, keikat ovat hyviä ja bändi tekee omaa juttua. Viesti menee suusta suuhun.

Samalla Pyhimys tekee vertauksen tv-ilmiöihin, joiden nousut ja laskut ovat usein nopeita.

- Kun artisti tulee jonkun tv-ohjelman kautta, kaikki tsekkaa sen, luvut nousevat nopeasti ja kuplaan puhalletaan lisää ilmaa. Sitten tulee pettymyksiä, kun ihmiset siirtyvätkin jo seuraavaan kuplaan. Ehkä jotain jää jäljelle, mutta se tuntuu aina isolta menetykseltä.

Pyhimyksen mielestä kiiltokuvaimago ei kuulu musajuttuun. // Kuva: YleX /Juuli Aschan

Pyhimys luovii uskottavasti valtavirran ja vastavirran välissä

Digitalisaatiosta on puhuttu niin kauan, että koko sana alkaa jo kyllästyttää. Pyhimys kuitenkin muistuttaa, että digitalisaatio vähensi levy-yhtiöiden resursseja ja sitä kautta kavensi huippuartistien kärkeä, vaikka vakuuteltiin, että striimi antaa lisää valinnanvaraa. Sen kääntöpuoli on, että se kuka markkinoi voimakkaimmin on isoin.

- Jos isot levy-yhtiöt haluavat tehdä varmaa bisnestä, ne sijoittavat varmoihin artisteihin ja tästä seurauksena Vain elämää -ohjelmassa on mielummin all stars -kausi kuin että nostettaisiin sitä kautta joitain muita artisteja. Varmuuden haittapuolet näkyvät siinä, että artistiprofiilien täytyy olla tosi mediakelpoisia.

Esimerkiksi 90-luvulla Apulanta ja jopa Nylon Beat kapinoivat ja olivat silti huippusuosittuja.

- Nykyään ei ole enää kapinaa. Jos et ole normien mukainen, et kelpaa. Siitä seuraa se, etteivät artistit uskalla olla muuta kuin kiiltokuvatyttöjä- ja poikia. Kärjen kaventuminen ei voi jatkua ikuisesti, koska yleisö kyllästyy siihen. Se ei ole kiinnostavaa.

Pyhimys tietää, että underground on täynnä vastareaktiota, mutta pelkällä vastareaktiolla ei voi päästä pinnalle.

- Sanotaan, että väärät ihmiset ovat kärjessä, vaikka eivät ne ole väärät ihmiset. Ne ovat ne ihmiset, jotka kelpaavat moneen paikkaan. Se voi tuntua epäreilulta, mutta se on eri peli kuin se, kuka tekee parasta musiikkia.

- Kapitalismi on järjestelmänä epäreilu, mutta ei se ole musiikissa yhtään epäreilumpi kuin missään muussakaan.

Eikö yleisö päätäkään, kenestä tulee suosittu?

- Yleisö päättää lopulta, mutta jos sulla on tietty tuote, jota markkinoidaan niin paljon vahvemmin kuin toista, niin tottakai yleisö altistuu sille tuotteelle. Underground-tekijöitä on niin paljon, että yleisö jakautuu sen kesken. Sille puolelle yleisöstä, joka ei jaksa nähdä niin paljon vaivaa, on vähän vaihtoehtoja. Pelkkä kapein kärki.

Pyhimys ei kuitenkaan usko, että niin sanotusti paska myy.

- Kun artisti on kelpoinen moneen paikkaan, niin se vaan myy paljon enemmän. Paljon hyvää materiaalia jää huomaamatta. Se ärsyttää artisteja. Kyse ei ole siitä, että ne olisivat parhaita, mutta eivät ne ole huonojakaan. Yleisö ei ole väärässä. Myös isot levy-yhtiöt epäonnistuvat yllättävän usein.

Pyhimys ennakoi, että musakenttään on tulossa uusi vaihe, joka antaa tilaa rohkeudelle ja kapinalle.

- Koen, että tummasävyisyyttä on tulossa musakenttään. Vesta on siitä hyvä esimerkki. Hänellä on oikeaa asennetta. Hän ei ole tullut miellyttämään ketään.

Pyhimys työhuoneellaan Helsingin Kumpulassa. // Kuva: YleX /Juuli Aschan

Hittilistan merkitys

Osa artisteista tuijottaa päivittäin listasijoitustaan Suomen Spotifyn top50-listalla ja määrittelee sen mukaan uransa ja elämänsä. Esimerkiksi Abreu kertoi hiljattain YleX:n haastattelussa, että hän toimi aiemmin näin, mutta on päässyt tavasta eroon.

- Se ei ole musiikin taiteellinen puoli, vaan enemmän kilpailuhenkisyyttä. Listan tuijottaminen vaikuttaa siihen, ettei musiikin tekeminenkään ole enää niin luovaa. Se on tuotesuunnittelua, johon otetaan erilaisia elementtejä ja osutaan trendiin. Se toimii tiettyyn pisteeseen asti.

Pyhimys korostaa, että jos tekee jotain tosi autenttista ja omaa, sitä ei voi jäljitellä.

- Sitten taas tuolla menetelmällä, jossa tehdään vaan tuotekehittelyä. Sitä voi periaatteessa tehdä kuka vaan. En nyt halua aliarvioida ketään artistina, mutta on tullut tällaisia Pasi ja Anssi -tyyppisiä artisteja. Kukaan ei tiedä, miltä ne näyttävät, mutta niillä on täsmäjutut, jotka toimivat.

Pyhimys on huolissaan ilmiöstä, jossa on itsekin mukana. Hänen yhtyeensä Teflon Brothers nimittäin tehtailee täsmähittejä. Bändi teki kotimaista musiikkihistoriaa 12. toukokuuta julkaistulla _Circus-_levyllään. Kyseessä oli ensimmäinen suomalainen albumi, joka ylitti jo ennen julkaisua tuplaplatinarajan. Teflareiden viidenneltä levyltä julkaistuja singlejä striimattiin siis yli 40 miljoonaa kertaa.

- Teflon Brothersin tarkoitus on aina ollut näyttää ihmisille sellaista vääristynyttä peiliä, että tätä te halusitte ja tätä te saitte. Nyt Tefloneilla on vaikeampi tilanne, koska sen tyyppistä musiikkia on niin paljon. Siinä ei ole enää mitään ihmeellistä.

- Täytyy miettiä, mikä on päivän juttu ja mikä jää elämään. Ei se päivän juttu elätä kovin kauaa artistia.

Oletteko bändinä vastuussa tästä hittikaavasta, jota nyt monet toistavat?

- Pohjimmiltaan Teflon Brothers on tosi taiteellinen projekti, vaikka musa ei sitä olekaan. Operoidaan tavallaan metatasolla ja teos on se meidän luoma fiktiivinen hittibändi, eivät niinkään ne kaupallisesti optimoidut biisit. Yhtyeenä Teflon Brothers on irvikuva nykyaikaisesta menestysilmiöstä ja siten osasyyllinen kyseiseen ongelmaan.

- On Tefloneillakin muutamia ikivihreitä, mutta kultasinkuista suurinosa on mun mielestä sellaisia, ettei kukaan muista niitä viiden vuoden päästä. Se vasta onkin köyhdyttävää, jos joku tekee sellaista musaa tosissaan.

- Teflarit lähti leikistä. Oltiin aikanaan sooloartisteina tilanteessa, jossa vaikkapa Haamu nyt on ja turhautumisen kautta keksittiin tällainen sivuprojekti, jolla voidaan tehdä kaikki ne asiat, mitä soolona ei pystynyt. Jos lähtee kilpailemaan vain sijoituksista, se on mun mielestä väärä asenne tehdä musiikkia.

_Pyhimyksen Tapa poika -soololevy julkaistaan helmikuussa. YleX kävi katsomassa keikan, jolla artisti esitti albumin ennakkoon. _

Lue myös:

Pyhimys uupui ja oli totaalisen rikki – Vestan kanssa tehty Kynnet, kynnet -biisi on hyvä esimerkki uudesta alusta 

Uudistunut ABREU ei enää automaattisesti herää tarkistamaan listasijoitustaan, kun Spotify on päivittynyt: “Ennen se määritteli mun päivän” 

Uransa lopettava Juno ei ole katkera isoille levy-yhtiöille, vaan pettynyt niiden toimintaan: "Olisi pitänyt sanoa aiemmin, että nyt tämä paska saa riittää"