Hyppää pääsisältöön

Enkeleitä Berliinissä – Wim Wendersin rakastetut elokuvat Teemalauantaissa 23.12.

Solveig Dommartin on sirkustaiteilija Marion elokuvassa Berliinin taivaan alla
Solveig Dommartin on sirkustaiteilija Marion elokuvassa Berliinin taivaan alla Solveig Dommartin on sirkustaiteilija Marion elokuvassa Berliinin taivaan alla Kuva: Smile Entertainment Berliinin taivaan alla,Teemalauantai,teeman elokuvat

Teemalauantaissa nähdään Wim Wendersin elokuva Berliinin taivaan alla sekä ensi kertaa Suomen televisiossa sen jatko-osa Niin lähellä, niin kaukana. Molemmat elokuvat myös Areenassa 30 päivän ajan.
Teema lauantaina 23.12. klo 21.00 alkaen

Wim Wendersin kuuluisimpiin ja parhaisiin elokuviin kuuluva Berliinin taivaan alla on epäsovinnainen kertomus enkeleistä maan päällä. Näkymättömät enkelit tarkkailevat jaetun Berliinin elämänmenoa ja auttavat yksinäisiä ja masentuneita sieluja. Elokuvan ovat kirjoittaneet Wenders ja itävaltalainen runoilija Peter Handke.

Paitsi runollinen rakkaudentunnustus ihmisille elokuva on myös upea ajankuva nyt jo kadonneesta maailmasta: vuoden 1987 Berliinissä vain enkelit pystyivät ylittämään kaupunkia jakavan muurin.

Mutta jos kova maailma ei rajoita aineettomia enkeleitä, he eivät myöskään voi puuttua sen tapahtumiin. He eivät ole osa sen elämää. Enkeli Damielin (Bruno Ganz) maailma muuttuu, kun hän kohtaa sirkusenkelin, trapetsitaiteilija Marionin (Solveig Dommartin). Damiel rakastuu ja alkaa seurata Marionia. Seuraukset ovat kohtalokkaat, mutta odottamattomalla tavalla.

Yksi runollisen, melankolisen elokuvan monista hahmoista on Berliiniin kuvauksiin tullut Peter Falk, elokuvatähti omana itsenään, vaan ei täysin vailla kosketuksia humaaneihin enkeleihin.

Elokuvan kuva- ja äänimaailma on huikea, sillä se etenee kuin siivillä, enkelten näkökulmasta – mustavalkoisena, ja toisaalta värillisenä silloin, kun kuvataan elämää sellaisena, kuin ihmiset sen kokevat. Maan päällä elokuvan ääniin yhtyy myös Nick Cave, Wendersin sanoin "aito berliiniläinen sankari", jonka keikalla viihtyy enkelikin.

Kuusi vuotta myöhemmin valmistui jatko-osa Niin kaukana, niin lähellä. Koko maailma mutta varsinkin Berliini oli sillä välin muuttunut nopeasti. Kaupungin jakanutta muuria ei enää ollut, ja Berliini totutteli hapuillen uuteen elämäänsä yhdistyneen Saksan pääkaupunkina. Jos kaupunki voi kärsiä identiteettikriisistä, epäilemättä merkilliseen erikoisasemaansa sopeutuneen Berliinin psyyke oli noina vuosina melkoisen myllerryksen kourissa.

Cassiel (Otto Sander) ja Emit Flesti (Willem Dafoe) juovat viinaa elokuvassa Niin kaukana, niin lähellä
Emit Flesti ("Time Itself", Willem Dafoe) juottaa Cassielin (Otto Sander) humalaan Cassiel (Otto Sander) ja Emit Flesti (Willem Dafoe) juovat viinaa elokuvassa Niin kaukana, niin lähellä Kuva: Smile Entertainment Niin kaukana, niin lähellä,Teemalauantai,teeman elokuvat
Enkeli Raphaela (Nastassja Kinski) lohduttaa kuolevaa miestä (Martin Olbertz) elokuvassa Niin kaukana, niin lähellä
Enkeli Raphaela (Nastassja Kinski) lohduttaa kuolevaa (Martin Olbertz) Enkeli Raphaela (Nastassja Kinski) lohduttaa kuolevaa miestä (Martin Olbertz) elokuvassa Niin kaukana, niin lähellä Kuva: Smile Entertainment Teemalauantai,Niin kaukana, niin lähellä,teeman elokuvat

Jatko-osan päähenkilöt ovat samat: ihmiseksi muuttunut Damiel ja hänen enkelitoverinsa Cassiel, joka on yhä enemmän turhautunut kyvyttömyyteensä auttaa ihmisiä konkreettisesti. Niin lähellä, niin kaukana seuraa juuri Cassielin tarinaa, jonka varrella kohdataan ihmisten alhaisuutta ja rikollisuutta sekä kaksi maalliseen elämään erottamattomasti kuuluvaa, enkeleille vierasta hahmoa: Aika ja Kuolema. Mukana on myös uusi enkeli, Nastassja Kinskin esittämä Raphaela.

Myös jatko-osassa nähdään omana itsenään esiintyviä tunnettuja kasvoja: edelleen Peter Falk, Lou Reed – ja ensimmäisessä elokuvaroolissaan Mihail Gorbatšov!

Berliinin taivaan alla palkittiin mm. Euroopan elokuvapalkinnolla ja Cannesin festivaalin parhaan ohjauksen palkinnolla. Niin kaukana, niin lähellä voitti mm. Cannesin tuomariston grand prix'n.

  • Berliinin taivaan alla (Der Himmel über Berlin), Länsi-Saksa/Ranska 1987. O: Wim Wenders. N: Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander, Curt Bois, Peter Falk
  • Niin kaukana, niin lähellä (In weiter Ferne, so nah!), Saksa 1993. O: Wim Wenders. N: Otto Sander, Bruno Ganz, Nastassja Kinski, Horst Buchholz, Willem Dafoe, Peter Falk, Solveig Dommartin

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa