Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Sadan vuoden talo pääkuva

On mies ja unelma sata vuotta kestävästä talosta. Unelmaa on toteuttamassa joukko rakentamisen ammattilaisia. Sitten alkavat vaikeudet, joille ei näy loppua.
Lue Sadan vuoden talo -blogia ja katso kaikki sarjan jaksot Yle Areenassa.

Epilogi – Mitä Sadan vuoden talolle kuuluu nyt?

Joukkio miehiä talon edessä
Joukkio miehiä talon edessä Kuva: Yle Kuvapalvelu / Juha Granath rakennustyömaat,Sadan vuoden talo

Sadan vuoden talon viimeisestä kuvauksesta on kulunut nyt puoli vuotta. Pöly on laskeutunut. Paitsi sosiaalisessa mediassa, jossa kysellään, mitä talolle tapahtui talon valmistumisen jälkeen.

Tiedoksi kaikille: Emme Elinan kanssa asu talossa, mutta taloa ei ole myyty. Siitä tuli liian hieno myytäväksi. Kalleudesta en puhu mitään.

Sen sijaan siitä tuli Suomen komein tuotantotila. Valoisa, avara, äänetön, muunneltava ja käyttökustannuksiltaan edullinen. Tästä eteenpäin talossa tehdään tv-sarjoja, joten se jatkaa filmaattista elämäänsä siitä, mihin sen kanssa päädyttiin viimeisissä Sadan vuoden talon kuvauksissa. Toivottavasti pitkään.

Se talosta, johon minä ja jokunen muukin laittoi sydänverensä. Eikä vähiten monumentin suunnitellut Jukka Koivula. Eikä Dale, josta tuli kansan suosikki ja inhokki. Ja se on paljon se.

Mies savuke suussa
Luottotimpurimme elementissään. Aika velikulta. Mies savuke suussa rakennustyömaat

Siitä päästäänkin sarjaan, joka on kuulemma ensimmäinen rehellinen ja kaunistelematon suomalainen dokumentaarinen realitysarja. Liioittelua, mutta sellaiseksi jotkut minulle ovat sarjaa kehuneet. Ajatelkaa. Ei ollut tarkoitus.

Mutta paljon sen eteen tehtiin työtä. Mitään tuottamaani sarjaa ei ole kuvattu niin paljon kuin tätä. Ja mihinkään tuottamaani sarjaan ei ole käytetty jälkituotannossa niin paljon aikaa kuin tähän.

Eli mihinkään sarjaan en ole laittanut firman rahoja niin kuin tähän. Tippaakaan en silti kadu. Tätäkään.

Mies ja nainen katselevat tyhjää taloa
Mies ja nainen katselevat tyhjää taloa rakennustyömaat
Nyt on aika laittaa näille kahdelle projektille – talonrakennukselle ja tv-tuotannolle – piste.

Nyt on aika laittaa näille kahdelle projektille – talonrakennukselle ja tv-tuotannolle – piste. Niin kuin talosta ja sarjasta käytävälle keskustelullekin. On haikeiden kiitosten aika.

Koska vedin kahta eri projektia – taloa ja tv-sarjaa – kohdentuvat kiitokset myös eri henkilöille, mutta kuittaan ne laiskuuttani yhdellä nöyrällä ja syvällä kumarruksella. Kiitos kaikille ammattilaisille. Katsojista puhumattakaan.

Myös Hans kiittää. Iso Vuhh tulee siitä, että viimeiset työvuodet vietetään tutussa talossa, jossa portaat eivät hankaloita meidän vanhojen miesten kulkemista.

Saksanpaimenkoira makaa lattialla
Hans Ristmeri, uljas vastaava työnjohtajamme. Saksanpaimenkoira makaa lattialla rakennustyömaat

Teksti: Juha-Pekka Ristmeri

Kommentit

Sadan vuoden talo

  • Sadan vuoden talo -blogi: 3. Pää oli räjähtää - 170 000 euroa likosi sateessa

    Välinpitämättömyyden asennevamma on ongelma rakentamisessa

    Seisoin sateesta märkänä työmaalla todistamassa pahimman pelkoni toteutumista. Olin peittelemässä asentajien pystyttämiä seiniä, jotka olivat vielä edellispäivänä olleet kuivia. Nyt piiskaava sadevesi valui niitä pitkin, kun tuuli riepotteli pressuja ja muovisia peitteitä. Suojaus oli jätetty puolitiehen, vaikka saderintaman tiedettiin saapuvan.

  • Sadan vuoden talo -blogi: 4. Olkoon vaikeaa - haluan pienen hiilijalanjäljen

    Luontoystävällisyys oli armoton haaste urakassa

    Kyllä, tavoitteeni on saada sadaksi vuodeksi maamerkki Porin Pietniemeen. Sen sijaan toisenlaisesta jäljestä en niin piittaisi. Hiilijalanjäljestä. En ole juurikaan ennen tätä taloprojektia vaivannut itseäni tällä murheella, mutta talon suunnittelun aikaan huoli luontoäidistä ja vastuu tuleville sukupolville puski ajatuksiini.