Hyppää pääsisältöön

Kino Klassikossa 3 x Bogart

Philip Marlowe (Humphrey Bogart) ja Vivian Rutledge (Lauren Bacall) elokuvassa Syvä uni
Philip Marlowe (Humphrey Bogart) ja Vivian Rutledge (Lauren Bacall) elokuvassa Syvä uni Philip Marlowe (Humphrey Bogart) ja Vivian Rutledge (Lauren Bacall) elokuvassa Syvä uni Kuva: Warner Bros. Syvä uni,teeman elokuvat

Kino Klassikossa nähtävät Humphrey Bogartin kolme elokuvaa kattavat kymmenen vuotta film noirin kulta-ajasta: Maltan haukka (1941), Syvä uni (1946) ja Puuttuva rengas (1951).
Teema torstaisin 28.12.2017 – 11.1.2018 klo 21.00. Puuttuva rengas Areenassa kuukauden ajan, muut vain suorana

Dashiell Hammettin romaaniin perustuva Maltan haukka luetaan film noir -genren varhaisiin perusteoksiin. Esikoisohjaaja John Hustonin filmatisointi on materiaalin puolesta uskollinen Hammettin alkuteokselle; sen suurimmat elokuvalliset arvot ovat ilman muuta huikean nopeatempoisessa ja ironisessa kerronnassa.

Humphrey Bogart on Sam Spade elokuvassa Maltan haukka
Sam Spade (Humphrey Bogart) ja Maltan haukka Humphrey Bogart on Sam Spade elokuvassa Maltan haukka Kuva: Warner Bros. Maltan haukka,teeman elokuvat

Tarinaa ei sen kummemmin pohjusteta, vaan elokuva syöksyy suoraan tapahtumiin varsinaisen kliseen kautta: pelokas ja järkyttynyt kaunotar (Mary Astor) tulee yksityisetsivä Sam Spaden (Humphrey Bogart) puheille hakemaan apua. Muutamassa minuutissa on tapahtunut kaksi murhaa, käy ilmi, ettei kadonnutta sisarta ollut olemassakaan, ja sen jälkeen kaikki etenee loppuun asti suorastaan screwball-komedian vauhdilla. Eräässä kohtauksessa elokuvan loppupuolella Spade kysyy pikakirjoittajalta: "Puhunko liian nopeasti, pysytkö perässä?" – pikakirjoittaja naurahtaa vastaukseksi, ja tämä silmänisku taitaa olla osoitettu katsojalle.

Maltan haukka on jatkuvaa peliä nopeasti vaihtelevilla identiteeteillä, salaisuuksilla, valheilla ja ihmisten välisillä suhteilla, kaikki vailla sääntöjä tai tunnistettavaa päämäärää. Epäselväksi jää, tavoitteleeko kukaan täysin vakavissaan edes tapahtumien keskipisteessä näennäisesti olevia suuria rahoja (lopulta kellään ei ole käsissään muutamia tuhansia suurempia summia, vaikka puhe on miljoonista). Jos brittiläisessä herraskartanon murhamysteeriossa salattu henkilöllisyys – tämä mies on huijari! – on loppuhuipennuksen suuri paljastus, niin Sam Spaden San Franciscossa se on perusolettama, ainoa asia, josta voi olla varma alusta asti. Poliisitkin toimivat nurinkurisesti: he antavat yksityisdekkarin nälviä itselleen miten tätä huvittaa, ja ylikonstaapeli näyttää komentelevan komisariota. Ainoa kenenkään todella pelkäämä seuraamus on joutuminen vankilaan tai hirteen – pois pelistä.

Mutta jos kukaan muu ei ole sitä miltä näyttää, kuka on Sam Spade? Hän on mielenkiintoinen varhaismuoto nykyään niin suositun sosiopaattisen elokuva- ja tv-päähenkilön hahmosta. Spade ei tosin ole puhtaaksi viljelty sosiopaatti kuten James Bond, viime vuosien kylmäverisistä sankareista ja antisankareista puhumattakaan. Spaden valmiudessa lähteä peliin on jotain viattoman leikkisää ja ehdottoman ironista. (Ja apropoo James Bond, eikö Spaden sihteeri ole selvä Moneypenny?)

Sydney Greenstreet ja Peter Lorre tekevät unohtumattomat roolisuoritukset, edellinen "fat manina", nojatuolissa myhäilevänä suurrikollisena, jolta puuttuu vain fetsi päästä, jälkimmäinen pikku hyypiönä, joka koettelee Hollywoodin sensorien rajoja homomaisine keikarin elkeineen.

Humphrey Bogart, Sydney Greenstreet, Peter Lorre ja Mary Astor elokuvassa Maltan haukka
Koko jengi koossa: Sam Spade (Humphrey Bogart) Kasper "Fat Man" Gutman (Sydney Greenstreet), Joel Cairo (Peter Lorre) ja Brigid O'Shaughnessy (Mary Astor) Humphrey Bogart, Sydney Greenstreet, Peter Lorre ja Mary Astor elokuvassa Maltan haukka Kuva: Warner Bros. Maltan haukka,teeman elokuvat

Viisi vuotta myöhemmin valmistuneessa Syvässä unessa Bogart nähdään astetta sofistikoidummassa roolissa. Raymond Chandlerin Philip Marlowe kertoo itsestään: "Olen 38-vuotias, opiskelin yliopistossa ja osaan edelleen puhua englantia, jos työni vaatii." Näin elokuvan ironinen perusvire asetetaan heti ensimmäisessä kohtauksessa.

Marlowe on erilainen dekkari kuin Spade. Marlowella on omatunto, vaikkei ehkä tarpeetonta itsekunnioitusta. Ja hän vaikuttaa jatkavan pelissä mukana enemmän piruuttaan kuin lapsenomaisesta innostuksesta, saati ahneudesta. Toisin kuin Maltan haukan fantasiahahmo Spade, Marlowe on uskottavalla tavalla maailman kuluttama persoona.

Chandlerin juonten monimutkaisuus on tarunomainen, ja erityisesti Syvästä unesta kerrotaan kuuluisaa kaskua, jossa kuvausten aikana hämilleen joutuneet elokuvantekijät ottivat yhteyttä Chandleriin saadakseen selville, mitä oikeastaan tapahtui – kirjailija ei itsekään tiennyt. Howard Hawksin ohjauksessa tapahtumat etenevät nopeasti, ja katsoja hyvin todennäköisesti putoaa kärryiltä jossain vaiheessa. Se vapauttaa nauttimaan mestarillisesta tekstistä ja Bogartin ja Lauren Bacallin kemiasta. New York Timesin aikalaisarvostelija sanoi Bacallista: "vaarallisen näköinen nainen, joka ei vielä ole oppinut näyttelemään." Ja tämä oli tarkoitettu moitteeksi!

Lauren Bacall elokuvan Syvä uni mainoskuvassa
Lauren Bacall elokuvan Syvä uni mainoskuvassa Lauren Bacall elokuvan Syvä uni mainoskuvassa Kuva: Warner Bros. Syvä uni,Lauren Bacall,teeman elokuvat

Viimeinen elokuva, Puuttuva rengas, poikkeaa suuresti kahdesta edellisestä. Esimerkiksi Maltan haukan tarinaan on vaikea suhtautua vakavasti otettavana rikosjuttuna. Sen tapahtumat sijoittuvat fantasiamaailmaan, joka on suoraan poikien seikkailukirjoista: koko tarina ristiritareineen ja merirosvoaarteineen sopisi yhtä hyvin Pekka Lipposen pirtaan. Chandlerin kertomus on selvästi aikuismaisempi, mutta siinäkin rikokset ovat ilmeisen toissijainen veruke, jonka varaan kirjailija ripustaa henkilönsä ja näiden keskinäiset suhteet ja herkulliset kohtaukset. Nämä kaksi "aitoa" film noiria kuljettavat toki juonta mutta pelaavat tärkeimmät siirtonsa muilla tasoilla. Puuttuva rengas on aivan toista maata: se on totinen – tosipohjaisena järkyttävä ja ahdistavakin – kuvaus kammottavista henkirikoksista ja murhaajia ammattimaisin ottein jäljittävistä poliiseista.

Humphrey Bogart on yleinen syyttäjä Martin Ferguson, joka on viimein saamassa tuomiolle kymmeniä palkkamurhia tehtailleen salaperäisen gangsteripäällikön. Juttu on kuitenkin yhden ainoan avaintodistajan varassa, ja tämän henki on höllässä. Tarina mukailee suuria vapauksia ottaen todellisuutta. USA:ssa toimi aikoinaan pahamaineinen murhasyndikaatti, liikanimeltään "Murder Inc.". Sen bisnes perustui siihen, että erillinen tappajapalvelu hoiti mafian tarvitsemat murhat tavalla, jota ei voitu yhdistää mafian muihin liiketoimiin. Satojen henkirikosten vyyhteä tutkittiin vuosien ajan.

Kolmea Bogartin filmiä ei voine pitää tilastollisesti rikoselokuvan genreä edustavana otoksena, jonka perusteella voisi tehdä suuria johtopäätöksiä. Jotain kiintoisaa kuitenkin on siinä, että ironiset ja leikittelevät rikosjutut ovat sota-ajan tuotteita kun taas vuonna 1951, maailman jo asettuessa rauhanajan elämään, on valmistunut tylyn realistinen poliisielokuva. Aihehan olisi ollut jo aiemmin käytettävissä, sillä todellinen Murder Inc. vaikutti jo ennen sotia ja sen päätekijät tuomittiin ja teloitettiin sotavuosina.

Humphrey Bogart elokuvassa Puuttuva rengas (The Enforcer)
Humphrey Bogart on syyttäjä Ferguson Humphrey Bogart elokuvassa Puuttuva rengas (The Enforcer) Puuttuva rengas,teeman elokuvat

Martin Ferguson on kovapintainen ja ehdottoman rehti lainvalvoja, joka uurastaa saadakseen joukon aidosti vaarallisia rikollisia oikeuden eteen. Tässä ei ole tilaa varsinaisen film noirin moraaliselle elastisuudelle – eikä kuvassa ole ensimmäistäkään femme fatalea, vaan sen sijaan Bogartilla on nimettömässä varsin näyttävä ja näkyvä vihkisormus. Mutta jos Puuttuva rengas on moraalin puolesta suoraviivaisen mustavalkoinen tarina vailla ironiaa, visuaaliselta ilmeeltään se on vielä selvää film noiria pimeine kujineen ja sateessa kiiltävine katukivineen.

Elokuvan ohjaajaksi on merkitty nimekäs Broadway-ohjaaja Bretaigne Windust, mutta tosiasiassa suurimman osan ohjaustyöstä teki Raoul Walsh, kun Windust sairastui kuvausten alkuvaiheissa. Elokuvassa nähdään myös koomikko Zero Mostel vähän ennen hänen joutumistaan Hollywoodin mustalle listalle. Mostelin ura oli vuoden 1951 jälkeen katkolla yli vuosikymmenen ajan.

 • Maltan haukka (The Maltese Falcon), USA 1941. O: John Huston. N: Humphrey Bogart, Mary Astor, Peter Lorre, Sydney Greenstreet
 • Syvä uni (The Big Sleep), USA 1946. O: Howard Hawks. N: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, John Ridgely, Martha Vickers, Charles Waldron, Elisha Cook Jr., Bob Steele, Sonia Darrin
 • Puuttuva rengas (The Enforcer/Murder Inc.), USA 1951. O: Bretaigne Windust & Raoul Walsh. N: Humphrey Bogart, Ted de Corsia, Zero Mostel, Everett Sloane
 • Teidemme levinneimmät ja muuten rakkaimmat autot arkistopaketissa

  1960-luvun autonostalgiaa Mossesta Hillmaniin.

  Elävän arkiston paketissa on autoaiheista ohjelmaa 1960-luvulta. Teema torstaina 20.9. klo 22.30, uusinnat perjantaina 21.9. ja maanantaina 24.9. Neuvostoautojen maahantuoja Konela vietti 20-vuotisjuhlaansa vuonna 1967 Helsingin Messuhallissa, ja tilaisuudessa vieraili myös Neuvostoliiton varaulkomaankauppaministeri Ivan Semitšastnov.

 • Teema ♥ Rakkautta & Anarkiaa 2018

  Syksy on yhteistä ranskalaisen elokuvan juhlaa!

  Helsingin kansainvälinen elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 31. kerran 20.–30.9.2018. Intohimoiset elokuvan rakastajat Teema ja R&A juhlivat yhdessä ranskalaista elokuvaa; Teeman ranskalaisen elokuvan syksyä vietetään lokakuun puoliväliin asti.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

Yle Teema

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teemalauantai juhlii Leonard Bernsteinin satavuotispäivää

  Koko ilta on omistettu suurelle amerikkalaiselle maestrolle.

  Leonard Bernsteinin syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta lauantaina 25.8.2018. Syyskauden ensimmäinen Teemalauantai juhlii suurta amerikkalaista maestroa koko illan ohjelmalla. Illan ohjelmassa on säveltäjän henkilökuva sekä Jean Sibeliukselle omistettu Bernsteinin johtama nuorisokonsertti.

 • Autismia ja aikuistumista Teemalauantaissa

  Uniikki dokumentti autistisesta pojasta sekä Gilbert Grape.

  Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä. Illan aikana nähdään uniikki dokumentti autistisen pojan elämästä sekä 1990-luvun menestyselokuva Gilbert Grape.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!