Hyppää pääsisältöön

Kinokonserttipäivässä suomalaisia mykkäelokuvia

Juha Hurme elokuvassa Salaviinanpolttajat
Juha Hurme elokuvassa Salaviinanpolttajat Juha Hurme elokuvassa Salaviinanpolttajat Kuva: Kuokkasen kuvaamo Salaviinanpolttajat,teeman elokuvat

Teeman Kinokonserttipäivässä nähdään upeita kotimaisia mykkäelokuvia: vanhaa, uutta ja uusvanhaa.
Teema torstaina 28.12. klo 12 alkaen. Kaikki elokuvat myös Areenassa.

Mykkäelokuvan Finlandia (1922) mainos
Yleisö suorastaan piiritti elokuvan Finlandia näytöksiä Mykkäelokuvan Finlandia (1922) mainos Kuva: Kavi Finlandia,teeman lahjapaketit

Vuonna 1922 Suomi oli nuori itsenäinen tasavalta. Ulkoasiainministeriön tilaamana valmistettiin Suomi-Filmin toimesta ulkomaiseen levitykseen Suomea esittelevä mainosfilmi, "kotimaisen työn, luonnon ja kulttuurin suuri filmirunoelma" Finlandia, joka itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi restauroitiin ja esitettiin Radion sinfoniaorkesterin elokuvakonsertissa Helsingin juhlaviikoilla. Finlandia esittelee Suomen luontoa ja kaupunkeja sekä elämänmenoa erilaisissa ammateissa. Sen ääniraidaksi laadittiin varsinainen suomalaisen klassisen ja isänmaallisen musiikin hittiparaati: Merikannon Valse lente, Tuoll' on mun kultani, Merellä ("Syvästi meri huokaa..."), Prinsessa Ruususen juhlamarssi, Ateenalaisten laulu, Finlandia...

Mykkäelokuvien teossa ovat ansioituneet viime vuosina Kokkolassa vaikuttava taiteilijoiden ryhmä, joka on noussut suorastaan maailmanmaineeseen Juho Kuosmasen ohjaamalla elokuvalla Hymyilevä mies. Kuosmanen ja Ykspihlajan Työväen näyttämön ympärillä toimiva ryhmä ovat jo vuonna 2012 tehneet puolituntisen uusvanhan elokuvan Romu-Mattila ja kaunis nainen, kertomuksen "surullisesta miehestä, joka etsii tavaroilleen ostajaa ja olemassaololleen hyvaksyntää".

Ykspihlajan Kino-orkesteri loihtii ihastuttavan taidokkaasti autenttisen tunnelman mustavalkoiseen mykkäfilmiin. Samojen tekijöiden uusin elokuva on historiallisesti mielenkiintoinen Salaviinanpolttajat. Suomen ensimmäisenä näytelmäelokuvana pidetään Louis Sparren ja Teuvo Puron vuonna 1907 tekemää samannimistä filmiä, josta ei ole jäljellä enää kuin lehtitietoja. Juho Kuosmanen on kuvitellut elokuvan uudelleen ja ohjannut sen – mykkänä tietenkin. Ääniraidasta vastaavat Ykspihlajan Kino-orkesteri sekä ääniefektien tekijä, foley-artisti Heikki Kossi. Pääosissa nähdään Juha Hurme ja Jaana Paananen.

Helsingissä elokuussa 2017 tehdyssä live-taltioinnissa voi seurata samanaikaisesti Heikki Kossin työskentelyä, orkesterin soittoa ja itse elokuvaa kolmeen osaan jaetulla ruudulla.

Paketissa on myös haastattelu, jossa Juho Kuosmanen kertoo elokuvan synnystä, sekä pieni ohjelma museoesineestä, viinapannusta, joka kenties on esiintynyt elokuvassa 110 vuotta sitten.

Kinokonserttipäivän päättää Aki Kaurismäen vuonna 1999 valmistunut mykkäelokuva, sovitus Juhani Ahon traagisesta kertomuksesta. Sakari Kuosmanen, Kati Outinen ja André Wilms nähdään päärooleissa, ja hienon musiikin on säveltänyt Anssi Tikanmäki. Elokuva esitetään samalla osana Aki Kaurismäen tuotannontelevisiointia, joka jatkuu useassa lahjapaketissa sekä Kino Suomessa ja sunnuntain matineapaikalla tammikuun ajan.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa