Hyppää pääsisältöön

Kinokonserttipäivässä suomalaisia mykkäelokuvia

Juha Hurme elokuvassa Salaviinanpolttajat
Juha Hurme elokuvassa Salaviinanpolttajat Juha Hurme elokuvassa Salaviinanpolttajat Kuva: Kuokkasen kuvaamo Salaviinanpolttajat,teeman elokuvat

Teeman Kinokonserttipäivässä nähdään upeita kotimaisia mykkäelokuvia: vanhaa, uutta ja uusvanhaa.
Teema torstaina 28.12. klo 12 alkaen. Kaikki elokuvat myös Areenassa.

Mykkäelokuvan Finlandia (1922) mainos
Yleisö suorastaan piiritti elokuvan Finlandia näytöksiä Mykkäelokuvan Finlandia (1922) mainos Kuva: Kavi Finlandia,teeman lahjapaketit

Vuonna 1922 Suomi oli nuori itsenäinen tasavalta. Ulkoasiainministeriön tilaamana valmistettiin Suomi-Filmin toimesta ulkomaiseen levitykseen Suomea esittelevä mainosfilmi, "kotimaisen työn, luonnon ja kulttuurin suuri filmirunoelma" Finlandia, joka itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi restauroitiin ja esitettiin Radion sinfoniaorkesterin elokuvakonsertissa Helsingin juhlaviikoilla. Finlandia esittelee Suomen luontoa ja kaupunkeja sekä elämänmenoa erilaisissa ammateissa. Sen ääniraidaksi laadittiin varsinainen suomalaisen klassisen ja isänmaallisen musiikin hittiparaati: Merikannon Valse lente, Tuoll' on mun kultani, Merellä ("Syvästi meri huokaa..."), Prinsessa Ruususen juhlamarssi, Ateenalaisten laulu, Finlandia...

Mykkäelokuvien teossa ovat ansioituneet viime vuosina Kokkolassa vaikuttava taiteilijoiden ryhmä, joka on noussut suorastaan maailmanmaineeseen Juho Kuosmasen ohjaamalla elokuvalla Hymyilevä mies. Kuosmanen ja Ykspihlajan Työväen näyttämön ympärillä toimiva ryhmä ovat jo vuonna 2012 tehneet puolituntisen uusvanhan elokuvan Romu-Mattila ja kaunis nainen, kertomuksen "surullisesta miehestä, joka etsii tavaroilleen ostajaa ja olemassaololleen hyvaksyntää".

Ykspihlajan Kino-orkesteri loihtii ihastuttavan taidokkaasti autenttisen tunnelman mustavalkoiseen mykkäfilmiin. Samojen tekijöiden uusin elokuva on historiallisesti mielenkiintoinen Salaviinanpolttajat. Suomen ensimmäisenä näytelmäelokuvana pidetään Louis Sparren ja Teuvo Puron vuonna 1907 tekemää samannimistä filmiä, josta ei ole jäljellä enää kuin lehtitietoja. Juho Kuosmanen on kuvitellut elokuvan uudelleen ja ohjannut sen – mykkänä tietenkin. Ääniraidasta vastaavat Ykspihlajan Kino-orkesteri sekä ääniefektien tekijä, foley-artisti Heikki Kossi. Pääosissa nähdään Juha Hurme ja Jaana Paananen.

Helsingissä elokuussa 2017 tehdyssä live-taltioinnissa voi seurata samanaikaisesti Heikki Kossin työskentelyä, orkesterin soittoa ja itse elokuvaa kolmeen osaan jaetulla ruudulla.

Paketissa on myös haastattelu, jossa Juho Kuosmanen kertoo elokuvan synnystä, sekä pieni ohjelma museoesineestä, viinapannusta, joka kenties on esiintynyt elokuvassa 110 vuotta sitten.

Kinokonserttipäivän päättää Aki Kaurismäen vuonna 1999 valmistunut mykkäelokuva, sovitus Juhani Ahon traagisesta kertomuksesta. Sakari Kuosmanen, Kati Outinen ja André Wilms nähdään päärooleissa, ja hienon musiikin on säveltänyt Anssi Tikanmäki. Elokuva esitetään samalla osana Aki Kaurismäen tuotannontelevisiointia, joka jatkuu useassa lahjapaketissa sekä Kino Suomessa ja sunnuntain matineapaikalla tammikuun ajan.

 • Teidemme levinneimmät ja muuten rakkaimmat autot arkistopaketissa

  1960-luvun autonostalgiaa Mossesta Hillmaniin.

  Elävän arkiston paketissa on autoaiheista ohjelmaa 1960-luvulta. Teema torstaina 20.9. klo 22.30, uusinnat perjantaina 21.9. ja maanantaina 24.9. Neuvostoautojen maahantuoja Konela vietti 20-vuotisjuhlaansa vuonna 1967 Helsingin Messuhallissa, ja tilaisuudessa vieraili myös Neuvostoliiton varaulkomaankauppaministeri Ivan Semitšastnov.

 • Teema ♥ Rakkautta & Anarkiaa 2018

  Syksy on yhteistä ranskalaisen elokuvan juhlaa!

  Helsingin kansainvälinen elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 31. kerran 20.–30.9.2018. Intohimoiset elokuvan rakastajat Teema ja R&A juhlivat yhdessä ranskalaista elokuvaa; Teeman ranskalaisen elokuvan syksyä vietetään lokakuun puoliväliin asti.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

Yle Teema

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teemalauantai juhlii Leonard Bernsteinin satavuotispäivää

  Koko ilta on omistettu suurelle amerikkalaiselle maestrolle.

  Leonard Bernsteinin syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta lauantaina 25.8.2018. Syyskauden ensimmäinen Teemalauantai juhlii suurta amerikkalaista maestroa koko illan ohjelmalla. Illan ohjelmassa on säveltäjän henkilökuva sekä Jean Sibeliukselle omistettu Bernsteinin johtama nuorisokonsertti.

 • Autismia ja aikuistumista Teemalauantaissa

  Uniikki dokumentti autistisesta pojasta sekä Gilbert Grape.

  Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä. Illan aikana nähdään uniikki dokumentti autistisen pojan elämästä sekä 1990-luvun menestyselokuva Gilbert Grape.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!