Hyppää pääsisältöön

Kinokonserttipäivässä suomalaisia mykkäelokuvia

Juha Hurme elokuvassa Salaviinanpolttajat
Juha Hurme elokuvassa Salaviinanpolttajat Juha Hurme elokuvassa Salaviinanpolttajat Kuva: Kuokkasen kuvaamo Salaviinanpolttajat,teeman elokuvat

Teeman Kinokonserttipäivässä nähdään upeita kotimaisia mykkäelokuvia: vanhaa, uutta ja uusvanhaa.
Teema torstaina 28.12. klo 12 alkaen. Kaikki elokuvat myös Areenassa.

Mykkäelokuvan Finlandia (1922) mainos
Yleisö suorastaan piiritti elokuvan Finlandia näytöksiä Mykkäelokuvan Finlandia (1922) mainos Kuva: Kavi Finlandia,teeman lahjapaketit

Vuonna 1922 Suomi oli nuori itsenäinen tasavalta. Ulkoasiainministeriön tilaamana valmistettiin Suomi-Filmin toimesta ulkomaiseen levitykseen Suomea esittelevä mainosfilmi, "kotimaisen työn, luonnon ja kulttuurin suuri filmirunoelma" Finlandia, joka itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi restauroitiin ja esitettiin Radion sinfoniaorkesterin elokuvakonsertissa Helsingin juhlaviikoilla. Finlandia esittelee Suomen luontoa ja kaupunkeja sekä elämänmenoa erilaisissa ammateissa. Sen ääniraidaksi laadittiin varsinainen suomalaisen klassisen ja isänmaallisen musiikin hittiparaati: Merikannon Valse lente, Tuoll' on mun kultani, Merellä ("Syvästi meri huokaa..."), Prinsessa Ruususen juhlamarssi, Ateenalaisten laulu, Finlandia...

Mykkäelokuvien teossa ovat ansioituneet viime vuosina Kokkolassa vaikuttava taiteilijoiden ryhmä, joka on noussut suorastaan maailmanmaineeseen Juho Kuosmasen ohjaamalla elokuvalla Hymyilevä mies. Kuosmanen ja Ykspihlajan Työväen näyttämön ympärillä toimiva ryhmä ovat jo vuonna 2012 tehneet puolituntisen uusvanhan elokuvan Romu-Mattila ja kaunis nainen, kertomuksen "surullisesta miehestä, joka etsii tavaroilleen ostajaa ja olemassaololleen hyvaksyntää".

Ykspihlajan Kino-orkesteri loihtii ihastuttavan taidokkaasti autenttisen tunnelman mustavalkoiseen mykkäfilmiin. Samojen tekijöiden uusin elokuva on historiallisesti mielenkiintoinen Salaviinanpolttajat. Suomen ensimmäisenä näytelmäelokuvana pidetään Louis Sparren ja Teuvo Puron vuonna 1907 tekemää samannimistä filmiä, josta ei ole jäljellä enää kuin lehtitietoja. Juho Kuosmanen on kuvitellut elokuvan uudelleen ja ohjannut sen – mykkänä tietenkin. Ääniraidasta vastaavat Ykspihlajan Kino-orkesteri sekä ääniefektien tekijä, foley-artisti Heikki Kossi. Pääosissa nähdään Juha Hurme ja Jaana Paananen.

Helsingissä elokuussa 2017 tehdyssä live-taltioinnissa voi seurata samanaikaisesti Heikki Kossin työskentelyä, orkesterin soittoa ja itse elokuvaa kolmeen osaan jaetulla ruudulla.

Paketissa on myös haastattelu, jossa Juho Kuosmanen kertoo elokuvan synnystä, sekä pieni ohjelma museoesineestä, viinapannusta, joka kenties on esiintynyt elokuvassa 110 vuotta sitten.

Kinokonserttipäivän päättää Aki Kaurismäen vuonna 1999 valmistunut mykkäelokuva, sovitus Juhani Ahon traagisesta kertomuksesta. Sakari Kuosmanen, Kati Outinen ja André Wilms nähdään päärooleissa, ja hienon musiikin on säveltänyt Anssi Tikanmäki. Elokuva esitetään samalla osana Aki Kaurismäen tuotannontelevisiointia, joka jatkuu useassa lahjapaketissa sekä Kino Suomessa ja sunnuntain matineapaikalla tammikuun ajan.

 • Vuoteni Twin Peaksissä: en muista mistään mitään ja haluan sinne takaisin

  Antti Lähde kirjoittaa lankeamisestaan Twin Peaks -ansaan.

  "Rakastan Twin Peaksiä ennen kaikkea siksi, että siitä voi nauttia niin monella tavalla." Antti Lähde kirjoittaa vuodesta, jolloin hän lankesi Twin Peaks -ansaan ja löysi itsensä kahlaamasta internetin keskustelufoorumeita totuuden ja teorioiden perässä. Sekä koki yhä enenevässä määrin niin kutsuttuja Lynch-hetkiä.

 • Fantômas – jännityssarja ajalta ennen televisiota

  Mestaririkollinen seikkailee elokuvaklassikossa.

  Louis Feuilladen vuosina 1913–1914 ohjaama Fantômas on kuuluisimpia alkuperäisiä sarjaelokuvia. Mestaririkollisesta kertova surrealistinen viisiosainen elokuvasarja nähdään Teeman elokuvafestivaalilla 20.–24.3.

 • Pum, tsäk ja wuuh – Suistamon sähkön soundimaailmasta

  Eero Grundström soittaa "kansanelektroa"

  Eero Grundström konemusisoi ”kansanelektroa” soittavassa Suistamon sähkössä. Soundinsa hän kokoaa rajantakaisessa Karjalassa tehtyjen kenttämatkojen, arkistoäänitteiden rahinan ja sattumanvaraisuuden yhteistyönä.

Yle Teema

 • The Wolfpack on elokuva kaikesta

  "Tämä on elokuva, jossa on kaikki", toteaa Anu Silfverberg.

  "Ajattelin The Wolfpackia pakonomaisesti aamusta iltaan viikon päivät sen nähtyäni. Kaappasin ihmisiä ja paasasin heille asiasta: tämä oli elokuva, jossa on kaikki, elokuva joka käsittelee kaikkea. En tarkoittanut, että se on maailman paras elokuva. Tarkoitin vain että se käsittelee kaikkea." Anu Silfverberg kirjoitti esseen dokumenttielokuvasta The Wolfpack. Toiveuusinta Teemalla lauantaina 17.3. klo 21.35.

 • Kuukauden dokumentti on Teeman uusi paikka laatudokumenteille

  Parhaita pitkiä dokumentteja kerran kuussa sunnuntaisin

  Maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina 4.3. Teema avaa dokumenteille uuden esityspaikan. Kuukauden dokumentti -paikalla Teema esittää parhaita kansainvälisiä ja kotimaisia pitkiä dokumenttielokuvia.

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Viro 100 vuotta Teemalla

  Juhlaohjelmia Viron itsenäisyyspäivän viikolla

  Lauantaina 24.2.2018 vietetään Viron tasavallan satavuotisjuhlaa. Viro 100 -ohjelmia nähdään Teemalla torstaista sunnuntaihin 22.–25.2.

 • Ilusat sünnipäeva, 100-aastane Eesti!

  Yle Radio 1 juhlistaa Viron 100-vuotispäivää monin ohjelmin.

  Hyvää syntymäpäivää, 100-vuotias Viro! Viro täytää 100 vuotta lauantaina 24. helmikuuta. Juhlaviikon aikana Yle Radio 1:ssä kuullaan paljon Viro-aiheisia ohjelmia. Musiikkia, historiaa, kulttuuria, ajankohtaisia aiheita.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!