Hyppää pääsisältöön

Kinokonserttipäivässä suomalaisia mykkäelokuvia

Juha Hurme elokuvassa Salaviinanpolttajat
Juha Hurme elokuvassa Salaviinanpolttajat Juha Hurme elokuvassa Salaviinanpolttajat Kuva: Kuokkasen kuvaamo Salaviinanpolttajat,teeman elokuvat

Teeman Kinokonserttipäivässä nähdään upeita kotimaisia mykkäelokuvia: vanhaa, uutta ja uusvanhaa.
Teema torstaina 28.12. klo 12 alkaen. Kaikki elokuvat myös Areenassa.

Mykkäelokuvan Finlandia (1922) mainos
Yleisö suorastaan piiritti elokuvan Finlandia näytöksiä Mykkäelokuvan Finlandia (1922) mainos Kuva: Kavi Finlandia,teeman lahjapaketit

Vuonna 1922 Suomi oli nuori itsenäinen tasavalta. Ulkoasiainministeriön tilaamana valmistettiin Suomi-Filmin toimesta ulkomaiseen levitykseen Suomea esittelevä mainosfilmi, "kotimaisen työn, luonnon ja kulttuurin suuri filmirunoelma" Finlandia, joka itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi restauroitiin ja esitettiin Radion sinfoniaorkesterin elokuvakonsertissa Helsingin juhlaviikoilla. Finlandia esittelee Suomen luontoa ja kaupunkeja sekä elämänmenoa erilaisissa ammateissa. Sen ääniraidaksi laadittiin varsinainen suomalaisen klassisen ja isänmaallisen musiikin hittiparaati: Merikannon Valse lente, Tuoll' on mun kultani, Merellä ("Syvästi meri huokaa..."), Prinsessa Ruususen juhlamarssi, Ateenalaisten laulu, Finlandia...

Mykkäelokuvien teossa ovat ansioituneet viime vuosina Kokkolassa vaikuttava taiteilijoiden ryhmä, joka on noussut suorastaan maailmanmaineeseen Juho Kuosmasen ohjaamalla elokuvalla Hymyilevä mies. Kuosmanen ja Ykspihlajan Työväen näyttämön ympärillä toimiva ryhmä ovat jo vuonna 2012 tehneet puolituntisen uusvanhan elokuvan Romu-Mattila ja kaunis nainen, kertomuksen "surullisesta miehestä, joka etsii tavaroilleen ostajaa ja olemassaololleen hyvaksyntää".

Ykspihlajan Kino-orkesteri loihtii ihastuttavan taidokkaasti autenttisen tunnelman mustavalkoiseen mykkäfilmiin. Samojen tekijöiden uusin elokuva on historiallisesti mielenkiintoinen Salaviinanpolttajat. Suomen ensimmäisenä näytelmäelokuvana pidetään Louis Sparren ja Teuvo Puron vuonna 1907 tekemää samannimistä filmiä, josta ei ole jäljellä enää kuin lehtitietoja. Juho Kuosmanen on kuvitellut elokuvan uudelleen ja ohjannut sen – mykkänä tietenkin. Ääniraidasta vastaavat Ykspihlajan Kino-orkesteri sekä ääniefektien tekijä, foley-artisti Heikki Kossi. Pääosissa nähdään Juha Hurme ja Jaana Paananen.

Helsingissä elokuussa 2017 tehdyssä live-taltioinnissa voi seurata samanaikaisesti Heikki Kossin työskentelyä, orkesterin soittoa ja itse elokuvaa kolmeen osaan jaetulla ruudulla.

Paketissa on myös haastattelu, jossa Juho Kuosmanen kertoo elokuvan synnystä, sekä pieni ohjelma museoesineestä, viinapannusta, joka kenties on esiintynyt elokuvassa 110 vuotta sitten.

Kinokonserttipäivän päättää Aki Kaurismäen vuonna 1999 valmistunut mykkäelokuva, sovitus Juhani Ahon traagisesta kertomuksesta. Sakari Kuosmanen, Kati Outinen ja André Wilms nähdään päärooleissa, ja hienon musiikin on säveltänyt Anssi Tikanmäki. Elokuva esitetään samalla osana Aki Kaurismäen tuotannontelevisiointia, joka jatkuu useassa lahjapaketissa sekä Kino Suomessa ja sunnuntain matineapaikalla tammikuun ajan.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

 • Teeman alkukevään 2018 elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Yle Teema Uusi Kino - kevään 2018 ohjelmisto

  Uusi Kino - kevään 2018 ohjelmisto

  Uusi Kino vaihtaa vuoden 2018 alusta keskiviikosta tiistai-iltaan Kino Suomen jälkeen. Keväällä on runsaasti ensiesityksiä ja ohjelmisto on perinteisesti monipuolinen. Vuoden alusta lyhytelokuvat tulevat löytymään paremmin Teeman Areena-kanavalta “lyhytelokuvat” otsikon alta.

Yle Teema

 • Sound Trackerin uusi kausi alkaa lauantaina

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Teeman alkukevään elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!