Hyppää pääsisältöön

Kohti Emma Gaalaa: Vuoden yhtye -kategoria on mielenkiintoinen – yllättääkö Gasellit vai putsaavatko tutut suosikit jälleen pöydän?

YleX paneutuu kerran viikossa yhteen kiinnostavaan Emma Gaala -aiheeseen. Juttusarjassa spekuloidaan gaalan ehdokkaita ja kategorioita.

Gasellit-yhtye sai kaksi Emma-ehdokkuutta. // Kuva: YleX /Juuli Aschan

Viimeisen neljän vuoden aikana Vuoden yhtyeenä on palkittu kaksi kertaa putkeen JVG ja sitä ennen kaksi kertaa peräkkäin Haloo Helsinki!. Molemmat ovat tänäkin vuonna ehdolla Vuoden yhtye -kategoriassa. Näiden Emma-rohmujen lisäksi ehdolla ovat Gasellit, Profeetat ja Sunrise Avenue.

Käydään ensin ehdokkaat läpi ja analysoidaan sitten tarkemmin kunkin yhtyeen voittomahdollisuuksia.

Gasellit

Gasellit-yhtyeen neljäs pitkäsoitto Veli julkaistiin huhtikuussa. Albumi nousi suoraan Suomen virallisen albumilistan sijalle kolme. Veli-levyä on striimattu yli kymmenen miljoonaa kertaa eli se on saavuttanut kultalevyn. Albumin suurin hitti on Muistanks mä väärin?, jota on striimattu yli neljä miljoonaa kertaa.

Gasellien tärkeimpiin voimavaroihin kuuluu energinen live. Juuri sen takia Gaselleissa on paljon potentiaalia nousta suosiossaan sille kuuluisalle seuraavalle tasolle. Ehkä jo ensi kesänä yhtye nähdään aiempaa suuremmilla lavoilla.

Ehdokkuus on bändille upea saavutus, mutta olisi todellinen yllätys, jos Gasellit tämän kategorian voittaisi. Se ei johdu todellakaan siitä, että yhtyeessä olisi vikaa, vaan siitä, että kategoria on tänä vuonna erittäin kovatasoinen.

Haloo Helsinki!

Haloo Helsinki! on poikkeuksellisen suosittu bändi Suomessa. Tämän vuoden aikana yhtye julkaisi tuplaplatinaa myyneen Hulluuden Highway -albumin, joka sisältää kaksi Suomen radioiden soitetuinta kotimaista kappaletta, Hulluuden Highway ja Rakas. Haloo Helsinki!: Hulluuden Highway

Yhtye aloitti loppuunmyydyn kevätkiertueensa kahdella keikalla Tallinnan Saku Arenalla, soitti valtavan määrän festivaalikeikkoja ja päätti vuoden uransa suurimpaan areenakiertueeseen, joka sisälsi kymmenen keikkaa kymmenessä kaupungissa.

Haloo Helsinki! on voittanut uransa aikana kuusi Emma-palkintoa. Yhtyeen suurimpiin hitteihin kuuluvat muun muassa Beibi, Pulp Fiction ja Maailma on tehty meitä varten.

Haloo Helsingillä on erittäin hyvät mahdollisuudet voittaa jälleen uusi Emma-palkinto tässä kategoriassa. Se olisi täysin ansaittua ja oikein, mutta olisiko tänä vuonna jonkun muun vuoro kuin Haloo Helsingin tai JVG:n?

Haloo Helsinki! // Kuva: Juuli Aschan/YleX

JVG

JVG julkaisi _Popkorni-_albuminsa ilman minkäänlaista ennakkopromootiota. Levy tuli siis täytenä yllätyksenä striimauspalveluihin 28. elokuuta. Albumi valtasi samantien Spotifyn kärjen. _Älä jätä roikkuu _on levyn isoin hitti. Sitä on striimattu reilusti yli kuusi miljoonaa kertaa. Lisäksi JVG on tämän vuoden kuunnelluin artisti Suomen Spotifyssa.

JVG:n kaikki albumit ovat ylittäneet platinarajan ja duon levyjä on myyty yhteensä yli 200 000 kappaletta. Lisäksi yhtye on voittanut peräti kahdeksan Emma-palkintoa.

Myös useaan kertaan palkitulla JVG:llä on todella hyvät mahdollisuudet voittaa kolmas kerta putkeen Vuoden yhtye -Emma ja tehdä siten historiaa, mutta olisiko jonkun muun vuoro välillä? Se nähdään helmikuussa.

JVG // Kuva: Juuli Aschan/YleX

Profeetat

Profeetat-yhtye on tämän kategorian poikkeuksellisin ehdokas, sillä kyseessä oli projekti, joka kesti yhden kiertueen ja levyn verran.

Kokoonpano on julkaissut platinaa myyneen albumin sekä kolme loppuunmyytyä areenakonserttia ja keikkaillut useilla kesäfestareilla. Kaksikon piti julkaista vain yksi yhteinen kappale, mutta yhteistyö kesti lopulta vuoden ajan. Profeetat-nimi on peräisin Cheekin ja Elastisen vuonna 2013 julkaisemasta yhteisbiisistä. Profeettojen biiseillä fiittasivat Nelli Matula ja Paleface. Profeetat feat. Nelli Matula – Eyo

Profeetat ehti saavuttaa paljon lyhyen historiansa aikana, mutta olisi poikkeuksellista, että näin lyhytaikainen projekti palkittaisiin Vuoden yhtyeenä. Cheek on ollut pitkään palkintorohmu gaalassa, mutta Elastiselle ei ole vielä pystejä annettu, vaikka hänelle kuuluisi vähintäänkin Erikois-Emma pitkästä ja merkittävästä urasta. Profeetat esiintyi ensimmäistä kertaa livenä viime vuoden Emma Gaalassa Espoossa.

Sunrise Avenue

Sunrise Avenue on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä yhtyeitä 2,5 miljoonan levymyynnillään. Yhtyeen lokakuussa julkaistu viides levy Heartbreak Century nousi suoraan Saksan albumilistan ykköseksi. Suomessa se ylsi sijalle kaksi. Albumia on myyty Saksassa jo yli 100 000 kappaletta, joka on huikea määrä.

Sunrise Avenuen Euroopan-kiertue päättyy maaliskuussa 2018 loppuunmyydylle Hartwall Arenalle. Yhtyeen keulakuva Samu Haber oli mukana keväällä Vain elämää -ohjelmassa ja hänen suojattinsa voitti juuri _The Voice of Germany -_ohjelman, jonka tähtivalmentajana Haber nähtiin jo neljättä kertaa.

Sunrise Avenue on ollut pitkään iso bändi, mutta se on suositumpi Saksassa kuin kotimaassaan Suomessa. Bändi voitaisiin hyvin palkita esimerkiksi vienti-Emmalla.

Miten gaalassa käy?

Tästä jengistä Vuoden yhtye -palkintoa olisi helpointa povata jälleen Haloo Helsingille tai JVG:lle huikeiden lukujen valossa. Eniten palkinto merkitsisi todennäköisesti Gaselleille, jotka ovat isomman breikkauksen kynnyksellä, toisaalta Profeetat voidaan palkita vain tänä vuonna, koska bändi on jo lopettanut. Jos pelkkää levymyyntiä tuijotetaan, niin palkinto menisi suoraan Sunrise Avenuelle, mutta kotimainen gaala painottaa yleensä eniten menestystä Suomessa.

Emma Gaalan päätuomaristoon kuuluu tänäkin vuonna joukko musiikkialan ammattilaisia. YleX:ää raadissa edustavat Uuden musiikin ohjelmien musiikkitoimittajat Anne Lainto ja Ida Karimaa. Koko raadin näet täältä.

Lisäksi kahdessa kategoriassa (Vuoden musiikkivideo ja Vuoden artisti) yleisö saa äänestää. Ohjeet löytyvät Emma Gaalan saitilta.

Eniten Emmoja ovat vuosien saatossa saaneet Nightwish, Chisu, J. Karjalainen, PMMP, Cheek, The Rasmus, HIM, Jenni Vartiainen ja JVG.

Emma Gaala järjestetään lauantaina 3. helmikuuta Espoossa.

Lue myös:

Kohti Emma Gaalaa: Kovin vääntö Vuoden biisi -kategoriassa käydään todennäköisesti Reino Nordinin ja Alman välillä

Emma-ehdokkaat on julkistettu: Eniten ehdokkuuksia saivat Haloo Helsinki!, JVG ja Antti Tuisku - Reino Nordin ensimmäistä kertaa ehdolla