Hyppää pääsisältöön

Sisäilmasta sairastuneet kätilöt hävisivät vuosikymmenen oikeustaistelun

Tarja Kovalainen blev svårt sjuk på sin arbetsplats.
Kätilö Tarja Kovalainen Tarja Kovalainen blev svårt sjuk på sin arbetsplats. Kuva: Yle/Kalle Niskala

Kolme Keski-Pohjanmaalla työskennellyttä kätilöä on hävinnyt oikeustaistelunsa, jossa he yrittivät saada korvauksia työkykynsä menetyksistä. Kätilöt sairastuivat 2000-luvun alussa samantyyppisiin oireisiin kuin pääkaupunkiseudulla työskennelleet kollegansa. Vuosikymmenen jatkuneelle taistelulle on nyt pantu piste, kun Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on antanut ratkaisunsa.

MOT-ohjelmassa Homehtuvat vauvatehtaat haastatellut pääkaupunkiseudun kätilöt eivät ole ongelmineen yksin.

Homealtistus vei 2000-luvun alussa terveyden kolmelta Keski-Pohjanmaan keskussairaalan kätilöltä Kokkolassa. He sairastuivat astmaan. Kolmikon oireilu oli alkanut jo 90-luvun lopussa.

Yksi sairastuneista kätilöistä on Tarja Kovalainen. Hän ehti ennen sairastumistaan työskennellä parikymmentä vuotta Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa. Hän kertoo MOT:lle syövänsä päivittäin toistakymmentä eri lääkettä ja elävänsä sairauden rajoittamaa elämää kodin vankina.

”Elän eräänlaista akvaarioelämää. Hyvin vähän voin liikkua kodin ulkopuolella ilman, että alkaisin oirehtia. Voimat ovat kerta kaikkiaan menneet. Minulta on viety terveys, rakastamani työ sekä toimeentulo.”

Kokkolalaiskätilöt saivat pitkien tutkimusten jälkeen Työterveyslaitokselta ammattitautiluokituksen. He jättivät kanteen työnantajaansa vastaan Kokkolan käräjäoikeuteen vuonna 2008.

Kätilöt vaativat Keski-Pohjanmaan keskussairaalalta oikeusteitse yhteensä yli miljoonaan euroon nousseita korvauksia työkyvyn menettämisestä. Oikeutta käytiin vuosikymmenen ajan eri oikeusasteissa. Suomen oikeuslaitoksen osalta kamppailu ratkesi, kun Korkein oikeus vuosi sitten päätti, ettei sairaalaa määrätä maksamaan korvauksia.

Korkeimman oikeuden tuomiossa todetaan, ettei työturvallisuutta oltu laiminlyöty. Keski-Pohjanmaan keskussairaalan synnytysosaston puutteet ja kosteusvauriot eivät oikeuden mukaan olleet työnantajan tiedossa eivätkä ennakoitavissa ennen kuin kätilöt sairastuivat. Oikeudenkäyntikulunsa sairaala joutui maksamaan itse. Korkein oikeus piti kohtuuttomana sitä, että kätilöt velvoitettaisiin korvaamaan hoitolaitoksen oikeudenkäyntikulut.

Vaasan hovioikeus olisi laittanut sairaalan maksamaan korvaukset menetetystä työkyvystä – eli Korkein oikeus kumosi hovioikeuden aiemman päätöksen. Hovioikeus oli katsonut, että kätilöiden työnantaja ei ollut puuttunut ajoissa sisäilmaongelmiin vaan laiminlöi työturvallisuusvelvoitettaan.

Tätä aiemmin Kokkolan käräjäoikeus oli hylännyt kätilöiden vaatimukset.

"Me halusimme vain sen,
mikä meille kuuluu"

Vielä Korkeimman oikeuden päätöksen jälkeenkään Kokkolan kolmikko ei halunnut antaa periksi. He päättivät viedä asiansa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen EIT:hen. Se ei kuitenkaan ottanut asiaa käsiteltäväkseen. EIT:n päätös on lopullinen – eli siitä ei voi valittaa.

”Eli oikeudellisesti ei ole enää mitään keinoja sen enempää Suomessa kuin Ranskan Strasbourgissakaan saada oikeutta tälle meidän asiallemme”, Kovalainen sanoo.

Hän pitää tuomioistuimen ratkaisua ”lamaannuttavana ja epäoikeudenmukaisena”.

”Rankka, todella rankka päätös. Kuinka vähän voikaan yksilöllä olla arvoa. Ja me kun vain halusimme sen, mikä meille kuuluu – että oikeus toteutuisi.”

Här vaknar mamman efter kejsarsnitt. Säng på Kvinnokliniken i Helsingfors.
Här vaknar mamman efter kejsarsnitt. Säng på Kvinnokliniken i Helsingfors. Kuva: Yle/Carina Bruun synnytyssairaalat

EIT:ssä päätöksen teki yksi tuomari. Tuomioistuin ei perustele ratkaisuaan.

”Sehän juuri tekee päätöksen niin vaikeaksi hyväksyä: yksi ihminen päättää niin monen muun kohtalosta”, hän sanoo.

Vuosikymmenen mittainen hävitty oikeustaistelu ei silti tunnu turhalta: ”Todella pitkä tie on kuljettu, mutta mitään en kadu. Tekisin saman heti uudestaan, jos voisin.”

HUS:n Lindén myöntää: Sisäilma on meille kiistämättä suuri ongelma

Homeprofessori varoittaa: Naistenklinikkaa saattaa odottaa suljetun Kätilöopiston kohtalo

Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa