Hyppää pääsisältöön

Uutta jouluklassikkoa etsimässä Tuija Rantalainen ja Mikko Harjunpää

Pasi Hiihtola, Tuija Rantalainen ja Mikko Harjunpää seisovat Radio Suomen tunnuksen edessä
Pasi Hiihtola, Tuija Rantalainen ja Mikko Harjunpää seisovat Radio Suomen tunnuksen edessä Kuva: Yle/Tarja Närhi Pasi Hiihtola,Levylautakunta,Tuija Rantalainen,mikko harjunpää

Hyvässä joululaulussa pitää olla iloa, rauhaa ja toivoa. Ja haitaksi ei ole, jos vanhaan aiheeseen löytyy uusi näkökulma. Tulevien vuosien jouluklassikkoa metsästämässä lauluntekijä Tuija Rantalainen, Jouluradion musiikkipällikkö Mikko Harjunpää ja musiikkitoimittaja Pasi Hiihtola.

Pisteet ja kommentteja

1. Maria Ylipää: Aasi ja timpurin muija 28 pistettä

(Jukka Leppilampi - Heimo Hatakka)

Tuija: Olipas hieno kokemus! Maria sai vihdoinkin äänen. Älyttömän hieno näkökulma. Ja laulutoteutus upea, haluaisin itsekin laulaa näiden naisten mukana. Mietin kyllä, että missä tässä tekstissä oli se joulu, mutta siinähän oli iso ajatus toisesta huolehtimisesta, se kaikkein tärkein. 9 p
Mikko: Tässä on tulevan klassikon aineksia, aivan loistava kappale. Näkökulma joulun perustarinaan aivan uusi. Lempeästi toi Marian näkökulman joulun viestiin. 10 p
Pasi: Tässä mentiin ihan joulun ytimeen. Stoorista pidin kovasti, sitä jäi herkeämättä kuuntelemaan. Ja viesti, toisen läheisyys, siinä kaikki, mitä tarvitaan. 9 p

2. Super Janne feat Mariska: Voiko pukki tulla? 26 pistettä

(Janne Vakkilainen - Matti Huhta - Okke Komulainen - Ville Mäkinen - Mariska)

Tuija: Tässä tapahtui paljon mielenkiintoista, pitää kuunnella heti monta kertaa uudestaan. Jouluna halutaan olla yhdessä, vaikka on tullut vähän mokailtua. Kieli oli freesiä, ei mitään kliseisiä pakkoriimejä. Räppi käyttää hienosti kielen kaikkia keinoja ja uudistaa ilmaisua. 9 p
Mikko: Taustassa sofistikoitunutta amerikan meininkiä. Tekstissä jännästi joulu oli vain taustana parisuhdedraamalle. 7 p
Pasi: En ole mikään räpin ystävä, mutta tää oli hyvin tehty tarina, hirveesti asiaa ja hauskoja juttuja tekstissä. Myös tausta todella jännästi tehty. 10 p

3. Maco Oye: Kuusenhakureissu 25 pistettä

(Maco Oye - Pekka Voltti)

Tuija: Alussa ne kulkuset säikäytti, mutta sitten alkoi kivasti helistä kitara. Soitto oli ilmavaa ja akustista. Kappaleen rakenne toimi hyvin, ei ollut perinteinen kertosäevetoinen. Tarinakin toimi, mieleen piirtyi kuin postikorttina kuva tästä tilanteesta ja se kuva eli koko laulun ajan. 8 p
Mikko: Joulussa on juhlana minusta arvostettavaa se, että monta sukupolvea on läsnä ja se oli tämän tekstin ydin. Hyvin soitettu ja hyvin tuotettu. Siinä oli mukana tärkeimmät joululaulun elementit: ilo, rauha ja toivo. 9 p
Pasi: Pidin tästä kovasti, ei ollut yhtään imelä tarina, pieni ja yksinkertainen laulu. Tuli kyllä mieleen omat kuusenhakureissut ja maalla vietetyt joulut. 8 p

4. Joel Hallikainen: Rauhaa ja rakkautta 20 pistettä

(Joel Hallikainen - Timo Turpeinen)

Tuija: Tämähän oli kuin joulueuroviisu modulaation kera. Pisteitä menee tuolle tekstin perusajatukselle maailmaan toivottavasta rauhasta. Pienemmällä tuotannolla saisi kuitenkin tarinan koskettavuuden paremmin läpi. 5 p
Mikko: Olen joululauluja töissä kuunnellessani kehittänyt todella korkean patetian sietokyvyn, mutta nyt melkein meni yli. Kyllä tämä kappale siellä jouluna menee kaiken muun seassa. Mutta olipahan vaan yhteen lauluun ladattu todella paljon. 7 p
Pasi: Perinteinen sävellykseltään ja tekstiltän, olisi voinut olla 50-luvulta, vaikka Kärki - Helismaa tuotantoa. Tekstissä kaunis ajatus. Sovitus minusta ihan jännä, pääsi muutaman kerran yllättämään positiivisesti. 8 p

5.Muurmansk Express: Joulublues 19 pistettä

(Sofia Perhomaa)

Tuija: Musiikillinen kokonaisuus pysyi kasassa ja kappaleen musiikillinen sointi oli miellyttävä. Tarina alkoi jännästi 'tuhman tytön' jouluna, odotin paljon tarinan jatkolta, mutta sitten se kertasi vain samaa, ei antanut tarpeeksi. 6 p
Mikko: Soitto oli kiinnostavaa, minimalistista. Oliko otettu vähän liikaa terästettyä glögiä? Jouluyönä laskuhumalassa itsesäälinen valitus. Joulun yksinäisyys on hyvin todellinen asia, mutta tämä ei koskettanut. 6 p
Pasi: Pidin kovasti kitarasta, joka oli mukavan vähäeleinen ja koko bändi pysyi mukavasti pienenä ja soitto tuki tarinaa. Laulajalla kuitenkin uskottavuusongelma, tarina ei vaikuttanut omakohtaiselta. 7 p

5. Tiina Helinä: Ihanaa joulua 19 pistettä

(Anne Tervo)

Tuija: Aika hämmentävä kappale... Jos haetaan noin täydellistä joulua, kuin tekstissä kerrottiin, niin siinä yleensä mennään pieleen, kaikki katastrofin ainekset olemassa. Sovituksessakin oli mukana ihan kaikkea, että se täydellisyys saavutettaisiin, vähän liikaa siis mun makuun. 6 p
Mikko: Laulajalla katrihelenamainen klangi äänessä. Olipa paljon perinteitä saatu laitettua yhteen lauluun, eikä oikeastaan mitään tuoretta. Se oli hyvin tehty ja hyvin tuotettu, mutta klassikko vailla muistoja. Jäi sellainen olo, kuin olisin vetänyt liikaa suklaata ja vihreitä kuulia. 7 p
Pasi: Hyvin perinteisesti tehty kappale. Viihtellinen ja kliseinen teksti. Musiikillisesti jotain kivaa, kertosäkeessä jänniä duuri-molli -juttuja, ne edusti vähän tätä päivää. 6 p

 • Saha ja Puu ja dueton voima

  Monna Kamu ja Iris Mattila Levylautakunnassa

  Nahkeaa pulssia ja villiä viulistia tarjottiin viikon Levylautakunnassa, jossa uutuuslevyjä kuuntelemassa olivat pianisti ja laulaja Monna Kamu, musiikkitoimittaja 'emerita' Iris Mattila ja rocketsivän hommia aloittava Kalevi Pollari. Pisteet ja kommentteja 1.

 • Sami Yaffa: Kuppikunnissa kiehuu, mikä avuksi?

  Kaksi pappia ja paholainen perustivat festivaalin

  Kahden papin ja paholaisen alulle panema Riosucion ystävyysfestivaali Kolumbiassa voisi toimia innoittavana esimerkkinä muulle maailmalle harmonisesta yhteiselosta, kirjoittaa Sami Yaffa. Samin Sound Tracker -kolumnit ilmestyvät viikoittain sarjan kolmannen kauden jaksojen myötä.

 • Mitä tyyliä musiikkini edustaa? Avaruusromua 21.1.2018

  Yhteisiä päämääriä, tunteita, ajatuksia ja dialogia.

  ”En ole tähän päivään mennessä osannut vastata tuohon kysymykseen”, sanoo säveltäjä ja basisti Lauri Porra. ”Musiikkityylistä tai sen lähtökohdista riippumatta kaikkien musiikintekijöiden päämäärä on sama”, hän toteaa. Rumpali Olavi Louhivuori puolestaan kertoo musiikin vievän hyvinkin yllättäviin paikkoihin. Avaruusromussa käydään yllättävissä paikoissa ja kuunnellaan yhteisiä päämääriä: tunteita, ajatuksia ja dialogia kuuntelijan kanssa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Elsa Saisio ja Mikko 'Peltsi' Peltola viikon hittiä etsimässä

  Levylautakunnassa Elsa Saisio ja Mikko 'Peltsi' Peltola

  Tulkinnan voimaa ja räjähtävää energiaa odottivat uutuuslevyiltä viikon vieraat, uutta Kaikki oikein -elokuvaa tähdittävä näyttelijä Elsa Saisio ja tv-tähti, Lappia tunnetuksi tekevä Mikko 'Peltsi' Peltola sekä musiikkitoimittaja Pekka Laine. Tulos ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua