Hyppää pääsisältöön

Katso video! Kuiva kuusi on pelottavan tehokas sytyke – viisi vinkkiä turvalliseen jouluun

palava tulitikku lähikuvassa
palava tulitikku lähikuvassa Kuva: Yaoqi LAI / Unsplash Yle Tiede,joulu

Kynttilät, ulkotulet ja takkatuli luovat tunnelmaa. Siksi kodeissa on joulun aikaan elävää tulta enemmän kuin muulloin. Joulu- ja tammikuu ovatkin tulipalojen kokonaismäärillä mitattuna vuoden vaarallisimmat kuukaudet.

Joulukuussa rakennuspaloja syttyy keskimäärin 16 kertaa päivässä, niistä 9 on asuinrakennuksia.

Listasimme viisi vinkkiä paloturvallisempaan vuodenvaihteeseen. Niistä ensimmäinen on melkoinen yllätys!

Kastele joulukuusta – hengissä pysyy paitsi kuusi, myös ihmiset!

Yhdysvaltain kansallinen standardoinnin ja teknologian laitos NIST on julkaissut pysäyttävän videon, joka näyttää, miten pelottavan hyvä sytyke kuivahtanut kuusi on.

Videolla nähdään, että siinä missä kuivahtanut kuusi on ilmiliekeissä parissa sekunnissa ja liekit nuolevat kattoa jo viidessä sekunnissa, hyvin kasteltu kuusi vasta savuttaa 20 sekunnin kohdalla.

Kaikkihan me tiedämme, että märkä puu ei syty. Siksi kuusen vesihuollosta huolehtiminen on todellinen paloturvallisuusteko. Tänä vuonna voit ajatella, että kuusta kastellaan, jotta se pysyy hengissä – ja jotta kodin asukkaat pysyvät myös!

Pelastusopiston tilastojen mukaan 30 prosenttia joulukuun tulipaloista syttyy joulunpyhinä. 24.-26.12. pelastuslaitokset hälytetään keskimäärin 18 rakennuspaloon päivässä. Niistä 11 on asuinrakennuksia.

Mieti, miten ja mihin asettelet kynttilät ja ulkotulet!

– Monet asettelevat ulkotulia puisille portaille tai puisille tai muovisille pöydille. Palamisen loppuvaiheessa ulkotulen astia kuumenee niin kuumaksi, että se voi helposti sytyttää alla olevan materiaalin. Toisaalta sulanut steariini voi syttyä palamaan nestepalona, jolloin liekki voi olla huomattavan suuri, sanoo palomestari Arto Latvala Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

kynttilänliekkejä vierekkäin
kynttilänliekkejä vierekkäin Kuva: Gaelle Marcel / Unsplash Yle Tiede

Ja niin kauniita kuin kynttilämeret ovatkin, niin niiden kanssa kannattaa olla varovainen! Pelastusopiston mukaan neljännes kynttiläpaloista syttyy nimenomaan joulukuussa.

– Liian tiheään vierekkäin asetetut tuikut saattavat aiheuttaa tulipaloja. Tuikuissa tilanne muuttuu vaaralliseksi sen palamisen loppuvaiheessa, kun kaikki steariini on sulanut ja peltikippo kuumenee ja lämpötila steariinissa nousee yli syttymispisteen. Silloin kyseessä on nestepalo ja kun tuikkuja on paljon vierekkäin, niin useita voi syttyä samaan aikaan, Latvala varoittaa.

Eikä kynttilöitä kannata koskaan jättää yksin palamaan. Muista sammuttaa ne aina, kun huoneistosta poistutaan tai mennään nukkumaan.

Älä laita palosammutinta pois päältä – vääristä hälytyksistä viis, se voi herättää naapurit apuun!

Moni saattaa jouluruokia kokkaillessaan ja kinkkua paistaessaan laittaa palovaroittimen pois päältä, jotta välttyisi vääriltä hälytyksiltä.

– Vakavissa ihmishenkiä vaatineissa tulipaloissa on usein se tilanne, että palovaroitinta ei ole ollut. Jouluna myös kulutetaan alkoholia enemmän kuin muina juhlapäivinä ja se tuo mukanaan omat ongelmat. Aika tyypillistä on, että kokki on nukahtanut kesken keittiövuoronsa, jolloin ruoat palavat pohjaan ja saattavat sytyttää isommankin palon, Latvala varoittaa.

tulen liekki
tulen liekki Kuva: Anthony Rao / Unsplash Yle Tiede

Palovaroitin on esimerkiksi kerrostalossa hyvä jo siinäkin mielessä, se voi hälyttää naapurit apuun, vaikka palavan huoneiston asukas olisikin itse syvässä unessa – syystä tai toisesta.

– Oleellista olisi, että palovaroittimet ovat kunnossa ja niitä olisi myös kaikissa huoneissa missä nukutaan. Yksi palovaroitin isossa huoneistossa ei ole riittävää, palomestari Arto Latvala muistuttaa.

Opettele alkusammutus - pelastuslaitos ei ehdi paikalle 10 minuutissa!

Pelastusopiston tutkimusten mukaan suurin osa kotien tulipaloista olisi helposti sammutettavissa ensimmäisten minuuttien aikana. Tärkeintä on omatoimisuus ja varautuminen onnettomuuksiin, sillä pelastuslaitos ei ole auttamassa alle 10 minuutissa edes isoimmissa kaupungeissa, maaseudusta puhumattakaan.

– Kun pelastuslaitos saapuu paikalle, on palo usein jo niin pitkällä, että vahingot ovat pääsääntöisesti suuret.

– Kannattaa hankkia sammutuspeite. Isoimmissa huoneistoissa ja omakotitaloissa olisi hyvä olla myös kunnollinen käsisammutin. Nykyään markkinoilla on tehokkaita vaahtosammuttimia, joita on yhtä helppo käyttää kuin käsisuihkua. Tilastojen mukaan Suomessa kuitenkin myydään edelleen eniten jauhesammuttimia, joiden käyttö on paljon vaikeampaa. Jo muutaman sekunnin painallus sillä aiheuttaa ison siivousoperaation, Latvala sanoo.

Älä leiki tulella!

– Lasten leikit tulella, sädetikuilla ja uuden vuoden viikolla myös ilotulitteilla ovat aiheuttaneet isojakin paloja. Muista noudattaa ilotulitteista annettuja ohjeita äläkä jätä niitä lasten ulottuville. Ohjeista isommat lapset ilotulitteiden käytöstä ja valvo, ohjeistaa palomestari Arto Latvala Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

tähtisädetikku kädessä
tähtisädetikku kädessä Kuva: Kelley Bozarth / Unsplash Yle Tiede
 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

 • Oletko onnellinen? Jos et, haluatko vaikuttaa asiaan?

  Oletko tyytyväinen elämääsi? Koetko itsesi onnelliseksi?

  Moni meistä on mieluummin onnellinen kuin onneton. Onko omassa elämässä kohentamisen varaa? Minkälaista on hyvä ja onnellinen elämä? Aihepiiri tulee iholle ja tuntuu henkilökohtaiselta asialta. Pitääkö vielä olla onnellinen, jos hoitaa työnsä ja perheensä riittävän hyvin? Vai mitä todella ajattelen sisimmässäni, olenko tyytyväinen elämääni tässä ja nyt?

 • Alzheimerin taudin rusentavat muutokset saadaan näkyviin antiaineen avulla

  Antiaine mahdollistaa PET-aivokuvantamisen.

  Alzheimerin taudin aiheuttamat hirvittävät muutokset saadaan näkyviin PET-kuvauksessa antiaineen avulla. Ajatella, että antimaterian keksi 1920-luvulla eräs fyysikko pelkällä kynällä ja paperilla, kirjoittaa teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen blogissaan. Mestarifyysikko Paul Diracilla oli kova itseluottamus.

 • Kaareutuva vai kulmikas? Visuaalinen illuusio kertoo aivojen toiminnasta

  Tietty mustan, valkoisen ja harmaan yhdistelmä sotkee aivot.

  Katso tarkasti yllä olevan kuvaa. Minkälaisia viivoja näet? Ovatko ne pehmeästi kaareutuvia vai kulmikasta siksakkia? Tietty mustan, valkoisen ja harmaan yhdistelmä sopivasti aseteltuna sotkee aivojen ääriviivoja hahmottavia prosesseja, kirjoittaa havaintopsykologi Jukka Häkkinen blogissaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

 • Oletko onnellinen? Jos et, haluatko vaikuttaa asiaan?

  Oletko tyytyväinen elämääsi? Koetko itsesi onnelliseksi?

  Moni meistä on mieluummin onnellinen kuin onneton. Onko omassa elämässä kohentamisen varaa? Minkälaista on hyvä ja onnellinen elämä? Aihepiiri tulee iholle ja tuntuu henkilökohtaiselta asialta. Pitääkö vielä olla onnellinen, jos hoitaa työnsä ja perheensä riittävän hyvin? Vai mitä todella ajattelen sisimmässäni, olenko tyytyväinen elämääni tässä ja nyt?

 • Kaareutuva vai kulmikas? Visuaalinen illuusio kertoo aivojen toiminnasta

  Tietty mustan, valkoisen ja harmaan yhdistelmä sotkee aivot.

  Katso tarkasti yllä olevan kuvaa. Minkälaisia viivoja näet? Ovatko ne pehmeästi kaareutuvia vai kulmikasta siksakkia? Tietty mustan, valkoisen ja harmaan yhdistelmä sopivasti aseteltuna sotkee aivojen ääriviivoja hahmottavia prosesseja, kirjoittaa havaintopsykologi Jukka Häkkinen blogissaan.

 • Tutkimus: Rasvaiset maitotuotteet voivat olla terveellisempiä - 3 asiantuntijaa vastaa rasvakiistan väitteisiin

  Mitä jos suositukset ovatkin väärässä?

  Rasvaton maito vai täysmaito? Margariinia vai voita? Jugurtti ilman rasvaa vai sittenkin se rasvaisempi versio? Vuosikymmenten ajan niin terveysviranomaiset kuin kuluttajatkin ovat pitäneet näitä kysymyksiä itsestäänselvyyksinä: ostoskoriin kuuluu valita ne vähemmän rasvaiset vaihtoehdot. Mutta voivatko terveysviranomaiset suosituksineen olla väärässä?

 • Alzheimerin taudin rusentavat muutokset saadaan näkyviin antiaineen avulla

  Antiaine mahdollistaa PET-aivokuvantamisen.

  Alzheimerin taudin aiheuttamat hirvittävät muutokset saadaan näkyviin PET-kuvauksessa antiaineen avulla. Ajatella, että antimaterian keksi 1920-luvulla eräs fyysikko pelkällä kynällä ja paperilla, kirjoittaa teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen blogissaan. Mestarifyysikko Paul Diracilla oli kova itseluottamus.