Hyppää pääsisältöön

Katso video! Kuiva kuusi on pelottavan tehokas sytyke – viisi vinkkiä turvalliseen jouluun

palava tulitikku lähikuvassa
palava tulitikku lähikuvassa Kuva: Yaoqi LAI / Unsplash Yle Tiede,joulu

Kynttilät, ulkotulet ja takkatuli luovat tunnelmaa. Siksi kodeissa on joulun aikaan elävää tulta enemmän kuin muulloin. Joulu- ja tammikuu ovatkin tulipalojen kokonaismäärillä mitattuna vuoden vaarallisimmat kuukaudet.

Joulukuussa rakennuspaloja syttyy keskimäärin 16 kertaa päivässä, niistä 9 on asuinrakennuksia.

Listasimme viisi vinkkiä paloturvallisempaan vuodenvaihteeseen. Niistä ensimmäinen on melkoinen yllätys!

Kastele joulukuusta – hengissä pysyy paitsi kuusi, myös ihmiset!

Yhdysvaltain kansallinen standardoinnin ja teknologian laitos NIST on julkaissut pysäyttävän videon, joka näyttää, miten pelottavan hyvä sytyke kuivahtanut kuusi on.

Videolla nähdään, että siinä missä kuivahtanut kuusi on ilmiliekeissä parissa sekunnissa ja liekit nuolevat kattoa jo viidessä sekunnissa, hyvin kasteltu kuusi vasta savuttaa 20 sekunnin kohdalla.

Kaikkihan me tiedämme, että märkä puu ei syty. Siksi kuusen vesihuollosta huolehtiminen on todellinen paloturvallisuusteko. Tänä vuonna voit ajatella, että kuusta kastellaan, jotta se pysyy hengissä – ja jotta kodin asukkaat pysyvät myös!

Pelastusopiston tilastojen mukaan 30 prosenttia joulukuun tulipaloista syttyy joulunpyhinä. 24.-26.12. pelastuslaitokset hälytetään keskimäärin 18 rakennuspaloon päivässä. Niistä 11 on asuinrakennuksia.

Mieti, miten ja mihin asettelet kynttilät ja ulkotulet!

– Monet asettelevat ulkotulia puisille portaille tai puisille tai muovisille pöydille. Palamisen loppuvaiheessa ulkotulen astia kuumenee niin kuumaksi, että se voi helposti sytyttää alla olevan materiaalin. Toisaalta sulanut steariini voi syttyä palamaan nestepalona, jolloin liekki voi olla huomattavan suuri, sanoo palomestari Arto Latvala Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

kynttilänliekkejä vierekkäin
kynttilänliekkejä vierekkäin Kuva: Gaelle Marcel / Unsplash Yle Tiede

Ja niin kauniita kuin kynttilämeret ovatkin, niin niiden kanssa kannattaa olla varovainen! Pelastusopiston mukaan neljännes kynttiläpaloista syttyy nimenomaan joulukuussa.

– Liian tiheään vierekkäin asetetut tuikut saattavat aiheuttaa tulipaloja. Tuikuissa tilanne muuttuu vaaralliseksi sen palamisen loppuvaiheessa, kun kaikki steariini on sulanut ja peltikippo kuumenee ja lämpötila steariinissa nousee yli syttymispisteen. Silloin kyseessä on nestepalo ja kun tuikkuja on paljon vierekkäin, niin useita voi syttyä samaan aikaan, Latvala varoittaa.

Eikä kynttilöitä kannata koskaan jättää yksin palamaan. Muista sammuttaa ne aina, kun huoneistosta poistutaan tai mennään nukkumaan.

Älä laita palosammutinta pois päältä – vääristä hälytyksistä viis, se voi herättää naapurit apuun!

Moni saattaa jouluruokia kokkaillessaan ja kinkkua paistaessaan laittaa palovaroittimen pois päältä, jotta välttyisi vääriltä hälytyksiltä.

– Vakavissa ihmishenkiä vaatineissa tulipaloissa on usein se tilanne, että palovaroitinta ei ole ollut. Jouluna myös kulutetaan alkoholia enemmän kuin muina juhlapäivinä ja se tuo mukanaan omat ongelmat. Aika tyypillistä on, että kokki on nukahtanut kesken keittiövuoronsa, jolloin ruoat palavat pohjaan ja saattavat sytyttää isommankin palon, Latvala varoittaa.

tulen liekki
tulen liekki Kuva: Anthony Rao / Unsplash Yle Tiede

Palovaroitin on esimerkiksi kerrostalossa hyvä jo siinäkin mielessä, se voi hälyttää naapurit apuun, vaikka palavan huoneiston asukas olisikin itse syvässä unessa – syystä tai toisesta.

– Oleellista olisi, että palovaroittimet ovat kunnossa ja niitä olisi myös kaikissa huoneissa missä nukutaan. Yksi palovaroitin isossa huoneistossa ei ole riittävää, palomestari Arto Latvala muistuttaa.

Opettele alkusammutus - pelastuslaitos ei ehdi paikalle 10 minuutissa!

Pelastusopiston tutkimusten mukaan suurin osa kotien tulipaloista olisi helposti sammutettavissa ensimmäisten minuuttien aikana. Tärkeintä on omatoimisuus ja varautuminen onnettomuuksiin, sillä pelastuslaitos ei ole auttamassa alle 10 minuutissa edes isoimmissa kaupungeissa, maaseudusta puhumattakaan.

– Kun pelastuslaitos saapuu paikalle, on palo usein jo niin pitkällä, että vahingot ovat pääsääntöisesti suuret.

– Kannattaa hankkia sammutuspeite. Isoimmissa huoneistoissa ja omakotitaloissa olisi hyvä olla myös kunnollinen käsisammutin. Nykyään markkinoilla on tehokkaita vaahtosammuttimia, joita on yhtä helppo käyttää kuin käsisuihkua. Tilastojen mukaan Suomessa kuitenkin myydään edelleen eniten jauhesammuttimia, joiden käyttö on paljon vaikeampaa. Jo muutaman sekunnin painallus sillä aiheuttaa ison siivousoperaation, Latvala sanoo.

Älä leiki tulella!

– Lasten leikit tulella, sädetikuilla ja uuden vuoden viikolla myös ilotulitteilla ovat aiheuttaneet isojakin paloja. Muista noudattaa ilotulitteista annettuja ohjeita äläkä jätä niitä lasten ulottuville. Ohjeista isommat lapset ilotulitteiden käytöstä ja valvo, ohjeistaa palomestari Arto Latvala Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

tähtisädetikku kädessä
tähtisädetikku kädessä Kuva: Kelley Bozarth / Unsplash Yle Tiede
Kommentit
 • Ihminen haluaa levittäytyä avaruuteen

  Menemmekö Marsiin vai asteroideille, kun Maassa ei voi elää?

  Astrobiologia on kiinnostunut meidän kaltaisen elämän löytämisestä avaruudesta. Mutta voisiko Maan elämä siirtyä avaruuteen ja pärjätä siellä? Tarjoavatko Mars ja asteroidit olosuhteet, joihin ihminen levittäytyy? Mitä elämä vaatii jatkuakseen avaruudessa? Tästä puhuvat dosentti Kirsi Lehto ja tutkimuspäällikkö Pekka Janhunen astrobiologiaa-sarjassa.

 • Älylaitteet tyhmentävät koko ihmiskunnan – Aivotutkijan 5 vinkkiä keskittymiskyvyn elvyttämiseen

  Aivotutkija Minna Huotilaisen blogi

  Onko niin, että vuorokauden ainut hetki, jolloin mikään PIIP ei keskeytä keskittymistäsi on se aika, jonka nukut? Ja nukutko edes? Mikä on unen laatu, jos aamun ensimmäinen ja illan viimeinen teko on työsähköpostien tarkistus? Älylaitteet tyhmentävät koko ihmiskunnan, jos käytämme niitä näin huonosti. Sinun pitäisi keskittyä, mutta PIIP. Otat puhelimen käteen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.

Uusimmat sisällöt - Tiede