Hyppää pääsisältöön

Kiersimme isänmaata – tällaisia ovat Suomen heimot vuonna 2017

Maamme kirja 2017 -teksti
Maamme kirja 2017 -teksti Kuva: Heidi Gabrielsson Maamme kirja,KulttuuriCocktail

Mikä on parasta Suomessa? Sen kertoo Sakari Topelius Maamme kirjassa: Valitaan kallio Ahvenanmaan saaristosta, rakentaja Pohjanmaalta, leipä Uudeltamaalta, voi Savonmaalta, omena Varsinais-Suomesta, hevonen Karjalasta, pellava Hämeenmaasta, rauta Satakunnasta, turkki Lapinmaasta – ja ystävä kaikista maakunnista. Toimittaja Jakke Holvas lähti maakuntiin etsimään Topeliuksen suosikkeja.

Lue lisää:

Maamme kirja 2017: Varsinais-Suomi artikkelin pääkuva

Salon seudulla maa vajosi 1800-luvulla – ja vajoaa yhä

Mikä on parasta Suomessa? Sen kertoo Sakari Topelius Maamme kirjassa: Valitaan kallio Ahvenanmaan saaristosta, rakentaja Pohjanmaalta, leipä Uudeltamaalta, voi Savonmaalta, omena Varsinais-Suomesta, hevonen Karjalasta, pellava Hämeenmaasta, rauta Satakunnasta, turkki Lapinmaasta – ja ystävä kaikista maakunnista. Toimittaja Jakke Holvas lähti maakuntiin etsimään Topeliuksen suosikkeja.


Lue lisää:

Maamme kirja 2017: Uusimaa, artikkelikuva

Hätä on tullut Karjalohjalle, mutta onneksi kyläläiset auttavat

Sakari Topelius perheineen vietti kesiä Karjalohjalla. Siellä hän myös viimeisteli Maamme kirjansa ja allekirjoitti kirjan esipuheen. Karjalohja oli Topeliukselle Uudenmaan helmi. Tänä päivänä karjalohjalaiset kiistävät Topeliuksen väitteen, jonka mukaan Karjalohjalla ei ole koskaan hallaa eikä hätää.


Lue lisää:

Maamme kirja 2017: Pohjanmaa, artikkelikuva

Limingan niityt pelastettiin, ja Oulujoen lohesta tehtiin cocktail

Sakari Topeliuksen aikana Oulussa osoitettiin rohkeutta koskia laskemalla. Nyt kosket on valjastettu ja kuuluisan Oulujoen lohen perimä on menetetty. Oulun kauppahallissa eläkeläismiehet ovat sitä mieltä, että nykyään rohkeutta on se, että menee yksinään vanhainkotiin.


Lue lisää:

Maamme kirja 2017: Hämeenmaa, artikkelikuva

Topeliuksen jäljillä: Nykyään Tampereella vahdataan naapurin Reiskaa

Sakari Topeliuksen aikana vuonna 1875 Tammerkoskella seisoi englantilainen onkimassa lohia. Nykyään samasta koskesta kalastetaan istutettuja kirjolohia. Tampereella ei enää uskota Pyynikki-ukkoon, vaan vahtaamiseen.


Lue lisää:

Maamme kirja 2017: Savonmaa, artikkelikuva

Topeliuksen jäljillä: Punkaharju jatkaa uimistaan kuin suuri vesilintu

Mikään muu maantieteellinen paikka Suomessa ei saanut Sakari Topeliusta niin hartaaksi kuin Punkaharju. Topelius sanoo 142 vuotta sitten julkaistussa Maamme kirjassa, että Punkaharju täyttää mielen kunnioituksella ja kiitollisuudella. Nykypäivän punkaharjulaiset ovat niin tottuneita vesistömaisemiin, etteivät osaisi elää muualla.

 • Kotimaisen proosan lestadiolaiskuvaukset ovat tirkistysikkunoita suljetun yhteisön elämään

  Lestadiolaisuutta kuvaava proosa kertoo myös toiseudesta.

  Tirkistelyikkunoita suljettuun yhteisöön. Tarinoita perheistä, joille Raamattu sanelee tavan elää. Toiseuden kuvauksia nyky-Suomessa. Uskonnollisten yhteisöjen kuvaukset kotimaisessa proosassa ovat lisääntyneet 2000-luvulla. Yleisin aiheista on lestadiolaisuus, maamme suurin herätysliike. Suurin osa tarinoista on liikkeestä irtautuneiden kirjailijoiden teoksia, sillä ulkopuolelta kirjoittaminen antaa vapautta.

 • Voiko feministi kuunnella hip hoppia?

  KulttuuriCocktailin radiolähetyksessä keskusteltiin hip hop

  Voiko feministi kuunnella hip hoppia? Miten suhtautua kappaleeseen, jossa räpätään "muijan naamalle mälläämisestä" tai käytetään vaginaa haukkumasanana? KulttuuriCocktailin radiolähetyksessä keskusteltiin hip hop feminismistä.

 • Teatteriesitysten raiskauskeskustelun aloittanut Anna Paavilainen: On aika siirtyä hashtag-feminismistä toimenpiteisiin

  Anna Paavilainen puhuu naisten puolesta, osin tahtomattaan.

  Anna Paavilaisen näyttelijänura alkoi kuin unelma, mutta katkesi ahdistukseen. Hän esitti raiskauksen uhria lavalla yleisön edessä yli sata kertaa. Paavilaisen PLAY RAPE -monologi nosti näyttämöraiskaukset puheenaiheeksi pari vuotta sitten. Etenkin sen jälkeen hän on ollut näkyvä naisten asioiden puolustaja, osin tahtomattaan.